Chips van champignons? Ja!!

Een tijd geleden was ik met mijn familie in de Markthal Rotterdam ( ja, heaven 2.0) om mijn wekelijkse lading noten en dadels halen. Ik stond bij mijn favoriete notenkraam naar de groente- en fruitchips te kijken, en mijn oog viel gelijk op een bak met champignons??? Ja, champignons, gevriesdroogd. Nu bleek dat de andere chips waar ik naar stond te kijken ook gevriesdroogd waren.

Ik wist wel dat vriesdrogen bestaat, en mijn moeder heeft wel eens potjes met gevriesdroogde kruiden, maar gevriesdroogde groenten, en dan met name champignons, daar had ik nog nooit eerder van gehoord.

Wat is vriesdrogen dan eigenlijk?
Vriesdrogen is een methode waarbij je bijvoorbeeld voedsel droogt bij temperaturen onder het vriespunt. Nadat het voedsel is geprepareerd ( er worden bijvoorbeeld additieven,  dit zijn stoffen om bijv. bederf tegen te gaan, toegevoegd), wordt het snel ingevroren bij zeer lage temperaturen. Hiermee verklein je de kans op beschadigingen door het bevriezen. Hoe sneller iets bevriest, hoe minder groot de ijskristallen worden.

Vervolgens wordt het voedsel in fases gedroogd. Men zorgt ervoor dat het ijs wordt verwijderd door sublimatie. Dit betekent dat ijs niet eerst ontdooid, maar direct wordt verdampt. Vervolgens wordt het voedsel nog nagedroogd en kan het worden verpakt.

Oké, interessant.. maar terug naar de Markthal
Nadat de beste notenboer mij nogal verbaasd zag kijken, liet hij me een champignon proeven. Wat was dat heerlijk. Mijn moeder haat champignons, maar ik zei dat ze het eens moest proberen, omdat het helemaal niet echt meer naar champignons smaakte. ze waren knapperig, een beetje zoetig en hartig tegelijk, en ik vond gewoon dat ze het erop moest wagen. Nou, zelfs mijn moeder vond ze lekker. En als mijn moeder toegeeft aan paddenstoelen, dan is iets echt heel lekker!!

Nu ben ik niet alleen weg van de champignons bij die kraam, ook de appelchips met kaneel en de groentechips (denk aan bietjes, wortel en zoete aardappel) zijn echt fantastisch. Het is echter niet erg goedkoop om steeds deze lekkernijen in mijn tas te stoppen, dus ik ga toch eens proberen die groentechips zelf te maken. Nu is vriesdrogen niet echt een methode om zelf toe te passen in mijn kleine krot, dus de champignons zal ik braaf bij de Markthal blijven kopen. Ik ga binnenkort echter wel eens proberen om de groentechips zelf te maken in de oven. Het recept zal dan ook wel volgen.

Lekker die chips, maar is het wel gezond?
Je zult nu trouwens wel denken, leuk en aardig, maar zijn verste groenten en vruchten niet veel gezonder dan die gevriesdroogde dingen?? Nou, niet per se. Sterker nog, gevriesdroogd voedsel heeft op een aantal gebieden zelfs een streepje voor. Naast het feit dat het voedsel langer houdbaar blijft, behoudt het, in tegenstelling tot andere conserveringsmethoden, alle voedingswaarden en smaak. Doordat het vocht eruit is verdampt is het voedsel vaak zelfs nog smaakvoller dan de verse variant. Het is nu natuurlijk niet de bedoeling dat je de chips als vervanging voor je dagelijkse portie groenten gaat eten, maar ze zijn ZEKER de moeite waard om eens uit te proberen.

Liefs,
#Kuukskes

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

4 thoughts on “Chips van champignons? Ja!!

 1. Beste Kelsey,

  Super blogs!
  Ik vroeg me af bij welk kraampje de chips te vinden zijn ?!
  En of je al zelf groente chips hebt gemaakt !?

  Groetjes Marissa

  1. Hoi Marissa,
   Sorry voor mijn late reactie! Ik haal de groentechips altijd bij Elbnuts in de Markthal. Ik heb zelf al boerenkoolchips gemaakt en krokante kikkererwten, maar ben helaas nog niet toegekomen aan het maken van andere soorten! Liefs, Kuukskes

 2. Hey! Ik vind deze gevriesdroogde groenten ook heerlijk, maar ik ben benieuwd naar de voedingswaarden. Mijn notenboer zegt dat het onbewerkt is en het dus de voedingswaarden van groenten heeft (rond de 30 kcal/100 gr). Ik lees op internet echter dat er in het verwerkingsproces olie wordt gebruikt wat de kcal doet toenemen tot 375 kcal/100 gr. Weet jij het antwoord?
  Liefs Loes

  1. Hi Loes, Bedankt voor je vraag. Ik begreep van mijn stekkie ook dat het gezonder is. Je leest op het internet veel over de groentechips, maar dat zijn vaak de zakken uit de supermarkt. Ik weet dat daar stiekem veel vet en zout in zit. De groentechips die ik koop zijn vaak wel een beetje op smaak gebracht, maar van dat vet in het verwerkingsproces ben ik nog niet op de hoogte. Ik zal eens kijken of ik erachter kan komen. Als ik meer weet, laat ik het je weten :D. Groetjes, Kelsey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

downloads

Populaire posts