we are food: over de kunst van voedsel
In Museum Jan Cunen kun je t/m 16 september 2018 de tentoonstelling We Are Food bezoeken. Waarbij je kennis maakt met de Brabantse voedselindustrie en de invloed en bijdrage van voedsel in de huidige maatschappij.

Tijdens het “Brabant celebrates food” weekend van Visit Brabant, ben ik naar een aantal super toffe plekken in Brabant geweest, rondom het thema food. En zo zijn we ook naar Museum Jan Cunen in Oss geweest, waar momenteel de tentoonstelling We Are Food te zien is. Daar werden we door Karin van Lieverloo, een van de museumdirecteuren, rondgeleid langs foto’s, schilderijen en sculpturen die te maken hebben met voeding. Veel kunst met een knipoog, maar ook schrijnende beelden van de food-industrie. Daarnaast de bijdrage, die de stad Oss zelf aan de industrie levert.

museum jan cunen we are food
Foto: www.bramvanoosterhout.nl

Over de kunst van voedsel

Niemand kan leven zonder voedsel. De tentoonstelling We Are Food laat bezoekers op een nieuwe manier en soms ongewone manier naar voedsel kijken. Een afwisselende expositie die verrassend, ontregelend, maar ook soms prikkelend en humoristisch is. We Are Food roept vragen bij je op. En daar draait deze tentoonstelling om: bewustwording.

Foto: www.bramvanoosterhout.nl

mickey the pig van Florentijn Hofman

Het varken

In de tentoonstelling We Are Food staat grootendeels het varken centraal. Het varken is namelijk hét symbool van de vleesindustrie in Noord Brabant. Vanuit diverse, contrasterende standpunten, wordt het varken belicht. Dit deel van de tentoonstelling, zette mij wel echt aan tot denken.

aaibaarheid varken we are food jan cunen het varken museum jan cunen

De kunst van voedsel

In het tweede deel van de tentoonstelling draait het om de verschijningsvormen van voedsel. Voedsel vastleggen gaat namelijk ver terug in de tijd. In o.a. de 17e eeuw werden er veel stillevens gemaakt, waarbij voedsel vaak symbool stond voor iets.  In de hedendaagse kunst willen kunstenaars nu meer laten zien hoe mooi, spannend en verlekkerend voedsel kan zijn. Door de kunstwerken op een bepaalde manier weer te geven, wordt er soms ook gerefereerd naar de 17e-eeuwse voorbeelden.

we are food popart tjalf sparnaay foodscape, 2014 we are food foodporn

Eten als expressie

Best bijzonder dat voedsel als kunst wordt gebruikt, want uiteindelijk is voedsel bedoeld, om gegeten te worden. Daarom maakt de eetcultuur ook een deel uit van We Are Food. De eetcultuur is in Nederland, maar ook in andere landen, met de jaren enorm veranderd. Bereiding, consumptie, food photography, social media kanalen en mooi servies, zorgen ervoor dat voedsel als expressiemiddel wordt gebruikt. Voedsel zegt iets over jou als persoon. Over je smaak, je leefstijl en je gezondheid. Jan Cunen weet dit ook mooi weer te geven.

Ik vond het een hele toffe tentoonstelling. Mooi, afwisselend werk, zet tot nadenken en laat je fascineren. Zeker de moeite waard om te bezoeken. We Are Food is nog t/m 16 september 2018 te zien in Museum Jan Cunen.

voedsel kauwen we are food

Hier kun je Museum Jan Cunen vinden:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest