wereld koffie dag
Fijne Wereld koffiedag. Om dit te vieren heb ik de koffiesoorten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je eens iets anders kiezen dan je "kopje chino".

Vandaag is het Wereld Koffiedag. Deze dag bestaat al heel lang en er zijn veel landen die deze dag vieren. Dit gaat zelfs zo ver dat er landen zijn die nationale parades organiseren om deze “godendrank” te vereren. Denk hierbij vooral aan de landen in Afrika en Zuid-Amerika, waar de boon zijn oorsprong vindt. Maar ik ben ook gewoon heel erg dol op koffie, dus ik vier het vandaag stiekem ook. Het is ook zo leuk dat er zo veel verschillende koffiesoorten bestaan.

Omdat het vandaag Wereld Koffiedag is en er super veel koffiesoorten bestaan, heb ik een overzichtje gemaakt van deze verschillende soorten. Ik denk dat ik ze allemaal heb, maar mocht ik er een zijn vergeten, wil je het me dan laten weten in de reacties? En wat is jouw favoriete koffie? Ik drink het liefst een flat white, maar een espresso vind ik ook altijd gewoon heerlijk. Hier komen ze.

Filterkoffie

Dit is een grote koffie die wordt gemaakt door warm water (92 graden Celsius) over gemalen koffie in een koffiefilter te gieten. Dit kan zowel handmatig als met behulp van een koffiezetapparaat met druppelfilter. De koffie heeft geen crĆØmelaagje en heeft een rondere smaak doordat de koffie niet onder hoge druk wordt gezet.

Espresso

In ItaliĆ« is de espresso de standaard koffie en hij wordt vaak gedronken om een maaltijd af te maken. De crĆØmelaag die erop zit, wordt veroorzaakt door de CO2 die vrijkomt tijdens het zetten.

Ristretto

Bij de ristretto is de looptijd net zo lang als bij een espresso, maar loopt er minder water doorheen, waardoor hij nog iets sterker is dan de gewone espresso. Vaak wordt bij deze koffie een glaasje water besteld (geen overbodige luxe trouwens). Door de korte doorlooptijd komen de zuurtonen meer naar boven.

CaffĆØ Americano

Bij een Americano schenk je een laagje water op een espresso. Afhankelijk van de hoeveelheid shots of het extra water kun je de sterkte van de koffie bepalen. Doordat het water later wordt toegevoegd, blijft de doorlooptijd in de machine kort en blijven de zuurtonen mooi hoog.

caffĆØ Americano bij BUURT

Doppio (dubbele espresso)

Dit is een dubbele variant van de espresso, waarbij er twee shots in een glas zitten.

Espresso Lungo

Bij een espresso Lungo komt er meer water over het koffiebed dan bij espresso. Hierdoor komt er meer cafeĆÆne en bitterheid mee en minder “echte” smaak. Hoe minder water, hoe meer smaak en betere balans (net als bij aanmaaklimonade zeg maar).

Daarom is tegenwoordig de americano variant heel populair. Hierbij zet je eerst de espresso en voeg je later water toe. Dit verdunt de koffie wel, maar voeg je geen bitterheid en cafeĆÆne toe.

Espresso macchiato

Deze koffie is geschikt als je wel die uitgesproken smaak van de espresso wil, maar de koffie net te sterk vindt. Aan deze espresso, wordt een macchiato (Italiaans voor ‘wolkje’ schuim) toegevoegd.

Cortado

De cortado lijkt op de koffie hierboven, maar in dit geval wordt de espresso aangevuld met warme melk (niet met schuim dus).

Kopi tubruk

HĆØ wat?? Ja, dit is een een Indische manier om koffie te maken. Indische koffie wordt wel anders gemalen dan in Nederland, maar met een grove of snelle koffiemaling moet het lukken. Je doet de koffie in je glas en giet hier kokend water over. Je moet dan even wachten, de koffie doorroeren en dan weer wachten. Als de koffieprut is gezakt, kun je de koffie drinken, zonder de drab binnen te krijgen. Als je er suiker en melk bij wilt, doe je die tegelijk met de koffie in je glas.

Cappuccino

Dit is dƩ ontbijtdrank van de Italianen, maar ik drink hem ook wel graag na het eten. Een cappuccino bestaat uit een shot espresso, met een deel melk en een deel melkschuim.

Cappuccino bij CRƈME Den Bosch

Flat white

De flat white lijkt op een cappuccino, maar heeft maar een heel dun laagje microschuim (geen gewoon schuim dus). En in verhouding minder melk doordat er een extra shot espresso in zit. De flat white bestaat dus uit twee shots espresso, aangevuld met fluweelzacht microschuim. EN DIT IS ABSOLUUT MIJN FAVORIET (voor mij dan wel met havermelk).

Flat white bij Anne & Max

Latte macchiato

Het coole aan deze koffie is, is dat je een hele mooie verdeling ziet van de melk, de koffie en het melkschuim. Dit komt doordat je eerst de melk en het schuim inschenkt, en hier de koffie op schenkt. Deze koffie is daarbij ook heel geschikt om extra lekker te maken met een smaakje. Denk bijvoorbeeld aan karamel, kaneel of hazelnoot. Er bestaan speciale siropen om de deze koffie te upgraden.

CaffĆØ latte (koffie verkeerd)

Deze koffie wordt vaak vergeleken met een latte macchiato, maar is echt anders. Bij de caffĆØ latte, gaat de espresso namelijk eerst in het glas en dĆ”n pas de melk. Hierdoor worden de espresso en melk goed gemengd.

Cafe Mocha

Deze koffie bestaat uit een deel warme chocolademelk, twee delen espresso, twee delen warme melk en een deel melkschuim on top.

Iced coffee

Voor deze koffie bestaan er onwijs veel lekkere recepten, maar de snelste is deze. Een glas vullen met ijsklontjes en hier Ć©Ć©n of meerdere shots espresso overheen gieten. Je kunt natuurlijk ook voor een iced latte coffee gaan! Een lekker populair zomerdrankje. Welke variant van ijskoffie vind jij het lekkerst?

Wil je nou echt een andere koffie maken die in het lijstje hierboven niet staat? Dan heb ik een leuk recept voor je. Omdat het weer najaar is, is het namelijk weer tijd voor de ‘pumpkin spiced latte’. Het recept voor deze lekkere koffie (mijn herfstfavoriet) vind je hier.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest