BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
Bergen op Zoom is niet alleen prachtige stad, maar het is ook de plek waar je kennis kunt maken met de 3 A's van Brabant. Hier lees je er meer over...

Wist jij dat Brabant dit seizoen bekend staat om de drie A’s? Asperges, aardbeien en… ANSJOVIS! Huh? Jaahaa, ansjovis. In Nederland wordt er namelijk ook ansjovis gevangen. Vorig jaar heb ik een prachtig aspergeboerderij mogen bezoeken in Etten-Leur, en nu ben ik, op uitnodiging van Visit Brabant en Myra Madeleine, een dag naar Bergen op Zoom geweest om kennis te maken met het AAA fenomeen. En in deze blog vertel ik je er meer over…

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S

Grand Hotel de Draak

We begonnen onze tour bij Grand Hotel de Draak. Een prachtig gebouw midden op de markt en het oudste hotel van Nederland. Hier ontmoette ik mijn collega’s van deze leuke dag. We begonnen meteen met een tartelette van onder andere rabarber en aardbei. De eerste A konden we dus al gelijk afvinken. Mocht je denken, wat een toeval… haha niet dus. Heel deze dag zou in teken staan van de drie A’s.

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
GRAND HOTEL DE DRAAK

Restaurant Hemingway

Vervolgens gingen we vanuit de lobby van het hotel naar Restaurant Hemingway, het aangrenzende en bijbehorende hotel restaurant. Hier kregen wij een amuse en hoofdgerecht waarbij de andere twee A’s een rol speelden. De amuse bestond uit een marshmallow van asperge met dragon, bacon en een gefrituurde ansjovis. Vervolgens kregen we een een heerlijk stukje kabeljauw met Brabantse Wal asperges (ik leg zo uit wat dat zijn), Oosterschelde kreeft, lamsoren en gnocchi met een saus van ansjovis uit Bergen. Een heerlijk en vooral prachtig gepresenteerd gerecht. Maar wat zijn nou die Brabantse Wal asperges?

Aan de grens van Zeeland, Vlaanderen en West-Brabant liggen in een lager gelegen gebied de zeekleipolders. Hier worden de Brabantse Wal Asperges gekweekt. Door de licht zilte smaak zijn de asperges net anders dan wij in Oost-Brabant gewend zijn.

Weervisserij en ansjovis

Na de lunch werden we opgehaald en vervolgden we onze weg richting het water. We stapten op een sloep in de Oosterschelde, waar we mee werden genomen naar de weren, waar de familie van Dort op eeuwenoude wijze nog ansjovis vangt.

Maar wat is dan precies weervisserij? Een weer bestaat uit twee rijen van houten palen die over een gebied van 800-1000 meter in ee v-vorm in de bodem van de zee staan. Doordat het twee rijen zijn, ziet het er uit als een soort harpoen (met van die weerhaken). Vissen die in deze fuiken terechtkomen voelen de trilling van het water langs de palen stromen en durven niet meer terug. Hierdoor worden ze naar de punt geleid en komen ze terecht in het fuikgat. Hier komen de vissers twee keer per dag, als het tij laag is hun netten uitzetten en de vis binnenhalen.

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
MET DE LEUKE SASKIA VAN THE BAKING BUCKETLIST

Hoe dit in zijn werk gaat kregen wij op deze dag te zien. Helaas was de vangst vandaag niet zo groot en was er voornamelijk veel bijvangst. We hadden een emmer ansjovis, een kreeft en veel geep (met de groene graat). De vangst wordt rechtstreeks aan chef-koks en consumenten verkocht. Als er veel vangst is van ansjovis en deze overblijft, worden deze ingelegd en in potjes gedaan.

De weervisserij komt wel een beetje in gevaar. De familie van Dort is namelijk de enige familie in Nederland die dit nog doet en de vraag is hoe lang zij dit nog volhouden. Het vissen van ansjovis heeft trouwens maar een kort seizoen. De rest van het jaar staat vooral ook in het teken van onderhoud van de weren en andere visvangst.

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
MET GROTE NETTEN WORDEN DE VISSEN NAAR HET SMALSTE PUNT GEDREVEN EN OPGEVIST.
BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
OOSTERSCHELDE KREEFT

In mei en juni organiseert Stichting Behoud Weervisserij in samenwerking met de firma Van Dort ook vaartochten naar de weervisserij. Zo kun je de tocht die wij hebben gemaakt, zelf ook eens van dichtbij meemaken.

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
BERGSE ANSJOVIS
BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
HIER ZIE JE DE FUIKEN WAAR DE VISSEN IN ZWEMMEN

Op de boot kregen we trouwens ook nog 3 heel bijzondere chocolaatjes te proeven. In deze bonbons zaten de drie A-smaken verwerkt. Vooral de chocolade met ansjovis was heel verrassend. Het deed me een beetje denken een salted caramel, maar dan wel echt met een beetje vis. Klinkt vies hè? Maar het was dus echt verrassend lekker, haha!

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
CHOCOLADE MET ANSJOVIS

Culinair festival ProefMei 2019

Na een fantastische boottocht op de Oosterschelde, gingen we terug naar Bergen, waar een leuk, culinair festival plaatsvond: ProefMei. Dit festival wordt jaarlijks georganiseerd op het Markiezenhof. Dit is één van de meest bijzondere stadspaleizen van Europa. Op dit festival kregen we een aantal gerechten aangeboden waarin niet alleen de drie A’s terug te vinden waren, maar ook ingrediënten die tijdens WOII voornamelijk geconsumeerd werden. Het festival stond dit jaar namelijk ook in teken van de 75-jarige bevrijding. Zo kregen wij oesters, chuck eye met aspergemousse, chicorei van de barbecue en een chutney van tulpenbol en als dessert een sorbet van aardbeien met rabarber en siroop van brandnetel. Heel verrassend en erg lekker.

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
BERGEN OP ZOOM DRIE A'S
BERGEN OP ZOOM DRIE A'S

Oesterzwammen in Bergen op Zoom

Tot slot gingen we naar een wel heel bijzondere plek in een winkelstraat in Bergen op Zoom namelijk de oesterzwammen kwekerij: Aardzwam & Zo. Het is super gaaf om te zien hoe midden in een stad een onderneming kan werken. Het is sowieso ook heel gaaf om te zien hoe oesterzwammen gekweekt worden. Namelijk in een zak met witte schimmel en koffiedrab. Deze drab komt van verschillende horecazaken in Bergen. Een mooie samenwerking en ook super duurzaam. Daar hou ik van. Koffiedik is eigenlijk een afvalproduct. Na 6 weken zijn de oesterzwammen volgroeid en gaan ze naar lokale ondernemers. De voedingsbodem kan een aantal keer worden hergebruikt en wordt daarna gebruikt als compost. Echt geweldig.

Je kunt hier trouwens niet alleen terecht voor verse oesterzwammen. Een deel van de zwammen wordt ook gedroogd. Dit doen ze met de restwarmte van de ovens van een bijgelegen bakker. Dit is lekker. We hebben allemaal zakje meegekregen om er thuis mee te koken, of om het zo op te snoepen, haha!

BERGEN OP ZOOM DRIE A'S

Het was echt een geweldige dag. Ik heb een aantal nieuwe, leuke mensen ontmoet en wil daarbij Myra, Visit Brabant en Aangenaam bergen op Zoom ook erg bedanken voor deze prachtige belevenis.


Facebooktwitterpinterest