Een tijd geleden was ik met mijn familie in de Markthal Rotterdam ( ja, heaven 2.0) om mijn wekelijkse lading noten en dadels halen. Ik stond bij mijn favoriete notenkraam naar de groente- en fruitchips te kijken, en mijn oog viel gelijk op een bak met champignons??? Ja, champignons, gevriesdroogd. Nu bleek dat de andere chips waar ik naar stond te kijken ook gevriesdroogd waren.

Ik wist wel dat vriesdrogen bestaat, en mijn moeder heeft wel eens potjes met gevriesdroogde kruiden, maar gevriesdroogde groenten, en dan met name champignons, daar had ik nog nooit eerder van gehoord.

Wat is vriesdrogen dan eigenlijk?
Vriesdrogen is een methode waarbij je bijvoorbeeld voedsel droogt bij temperaturen onder het vriespunt. Nadat het voedsel is geprepareerd ( er worden bijvoorbeeld additieven,  dit zijn stoffen om bijv. bederf tegen te gaan, toegevoegd), wordt het snel ingevroren bij zeer lage temperaturen. Hiermee verklein je de kans op beschadigingen door het bevriezen. Hoe sneller iets bevriest, hoe minder groot de ijskristallen worden.

Vervolgens wordt het voedsel in fases gedroogd. Men zorgt ervoor dat het ijs wordt verwijderd door sublimatie. Dit betekent dat ijs niet eerst ontdooid, maar direct wordt verdampt. Vervolgens wordt het voedsel nog nagedroogd en kan het worden verpakt.

Oké, interessant.. maar terug naar de Markthal
Nadat de beste notenboer mij nogal verbaasd zag kijken, liet hij me een champignon proeven. Wat was dat heerlijk. Mijn moeder haat champignons, maar ik zei dat ze het eens moest proberen, omdat het helemaal niet echt meer naar champignons smaakte. ze waren knapperig, een beetje zoetig en hartig tegelijk, en ik vond gewoon dat ze het erop moest wagen. Nou, zelfs mijn moeder vond ze lekker. En als mijn moeder toegeeft aan paddenstoelen, dan is iets echt heel lekker!!

Nu ben ik niet alleen weg van de champignons bij die kraam, ook de appelchips met kaneel en de groentechips (denk aan bietjes, wortel en zoete aardappel) zijn echt fantastisch. Het is echter niet erg goedkoop om steeds deze lekkernijen in mijn tas te stoppen, dus ik ga toch eens proberen die groentechips zelf te maken. Nu is vriesdrogen niet echt een methode om zelf toe te passen in mijn kleine krot, dus de champignons zal ik braaf bij de Markthal blijven kopen. Ik ga binnenkort echter wel eens proberen om de groentechips zelf te maken in de oven. Het recept zal dan ook wel volgen.

Lekker die chips, maar is het wel gezond?
Je zult nu trouwens wel denken, leuk en aardig, maar zijn verste groenten en vruchten niet veel gezonder dan die gevriesdroogde dingen?? Nou, niet per se. Sterker nog, gevriesdroogd voedsel heeft op een aantal gebieden zelfs een streepje voor. Naast het feit dat het voedsel langer houdbaar blijft, behoudt het, in tegenstelling tot andere conserveringsmethoden, alle voedingswaarden en smaak. Doordat het vocht eruit is verdampt is het voedsel vaak zelfs nog smaakvoller dan de verse variant. Het is nu natuurlijk niet de bedoeling dat je de chips als vervanging voor je dagelijkse portie groenten gaat eten, maar ze zijn ZEKER de moeite waard om eens uit te proberen.

Liefs,
#Kuukskes

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest