Deze heerlijke falafel is weer eens wat anders dan de standaard balletjes van kikkererwten. Ze zijn ideaal als snack, maar zeker ook goed te gebruiken bij de avondmaaltijd! en ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Kinderen maak je er heel blij mee. Dat is mooi, want ze zitten boordevol groenten.

Ik ben de laatste tijd meer steeds meer fan van vega en vegan gerechten. Zeker met zoete aardappel en noten. Nog altijd blijf ik een groot voorstander van een lekker stukje vlees of vis. Geloof me, ik zal nooit helemaal vega of vegan worden.

Maar, dat neemt niet weg dat ik vaker vega kan gaan eten. En er zijn ontzettend veel lekkere gerechten en recepten waardoor vegetarisch eten ook echt een feestje kan zijn.

Zoals met deze heerlijke falafel bijvoorbeeld. De combinatie van zoete aardappel, wortel en cashew maken deze balletjes niet alleen heel lekker, ze zien er ook nog eens super feestelijk uit. Bijvoorbeeld op Koningsdag of tijdens het voetbal. Jammer dat we dit jaar niet meedoen, maar dan zijn deze balletjes leuk als we van de andere landen mogen genieten.

Ze zijn ideaal als kleine snack, maar ook zeer geschikt bij de avondmaaltijd!

wat heb je nodig voor ca. 20 balletjes?
– 3 zoete aardappels (de oranje)
– 4 bospenen, in stukjes gesneden
– 100 gr ongebrande cashewnoten
– een flink handje verse, fijngehakte bladpeterselie
– een snuf peper en zout
– olijfolie
– 1 tl gemalen komijnzaad
– een snuf chilivlokken
– een beetje bloem om de balletjes doorheen te rollen

Snijd de peentjes in stukken van ca. 3 cm. Schil de zoete aardappels en snijd ze in net zulke grote stukken als de wortels.
Kook de aardappels en peentjes in 20 minuten gaar en zacht. Giet ze af en laat ze even goed uitwasemen.

Bak intussen de cashews even in een droge koekenpan die op hoog vuur staat. Zorg ervoor dat ze een mooie bruin kleurtje krijgen. Let er wel op dat ze niet te hard gaan. de cashewnoten verkleuren vrij snel. Je kunt ook al voorgebrande noten kopen, maar zelf branden is wel zo lekker.

Doe nu alle ingrediënten ( behalve de bloem) in een keukenmachine en meng het mengsel even goed. Proef even of je de smaak goed vind. Doe er anders wat extra zout en peper door.

Rol nu ongeveer 20 balletjes van het mengsel en haal ze even door de bloem voor je ze in de pan doet. Ik deed dat eerst niet, maar toen vielen ze uit elkaar. Door de bloem blijven ze mooi!

Bak de balletjes in een laagje olie tot ze mooi goudbruin zijn!

Jammie!! Geniet ervan!

Liefs,
#Kuukskes

Facebooktwitterpinterest