Deze compote van vijgen, rode ui en bier, is echt super geschikt voor bij je (zelf samengestelde) kaasplankje. Het bier komt uit het Hello Bier pakket.

Dat ik dol ben op kaasplankjes is inmiddels oud nieuws. Zelf vind ik het ook leuk om kaasplanken samen te stellen als de meiden langskomen of ik een borrel met mijn fijne familie heb. Ik vind het belangrijk dat er naast kaas, ook lekker brood bij zit en iets van zoetigheid. Dit kan fruit zijn, of een compote. In dit geval had ik nog gedroogde vijgen in huis. Ik vind ze zelf altijd heerlijk om zo te snoepen, maar ik had ergens gelezen dat ze echt heel lekker zijn als je ze gaat wellen.

Ik had al eens eerder een marmelade met uien en bier gemaakt. Super lekker, maar voor mij te hartig bij een kaasplank. Door het recept aan te passen en de vijgen toe te voegen, heb ik een compote gemaakt die veel geschikter is voor bij een kaasplankje.

Ik heb voor deze compote “het dubbele bier” gebruikt. Het biertje komt uit Oirschot (ja, eigen bodem) en is een behoorlijk zoet biertje. Lekker fruitig. Om te voorkomen dat de compote té zoet wordt, heb ik er wel een beetje bouillon aan toegevoegd. Je zou ook groentebouillon kunnen gebruiken om het recept helemaal vegetarisch te maken.

bier_compote_met_vijgen_kuukskes

Wat heb je nodig voor 1 schaaltje compote?
– 1 rode ui
– 5 gedroogde vijgen
– 100 ml het dubbele bier 6,7% of een ander zoetig biertje
– 1 el olijfolie
– 150 ml water
– 1/4 kippenbouillon-blokje

Snijd de vijgen in hele kleine blokjes en wel ze ongeveer 60 minuten in het bier. Haal de gewelde vijgen uit het bier en dep ze droog. Bewaar het bier voor straks. Hak de rode ui fijn. Verhit de olie in een pannetje en fruit de vijgen en de uien aan. Als de uien mooi zacht en glazig zijn, voeg je het water, het resterende bier en het bouillonblokje toe.

Zet het vuur laag en laat de compote nog een 40 minuten na sudderen. Serveer hem warm bij je kaasplankje. Ik heb in dit geval plakken halloumi gegrild in de grillpan. Daar past het ook heel goed bij.

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest