
“Oh je bent Indo? Dus je komt uit Indonesië, of India toch? Maar ben je dan geen Indonesiër? Of noem je dat Indisch? En wat is Indisch eten dan?”
Op een een of andere manier weten mensen mijn Indische roots snel te herkennen. Ik vind mezelf niet echt heel Indisch eruit zien, al zie ik het de ene dag meer dan de andere.
Ik ben zelf Indo. Ik ben een Europeaan (of Bosschenaar) met voorouders uit het voormalig Nederlands- Indië. Hoe dat precies zit met Indo, Indisch en Indonesisch? Dat lees je hier.
Je zal op Kuukskes en Kroepoek soms ook woorden tegenkomen die je op verschillende manieren kunt schrijven. Dit heeft ook te maken met mijn achtergrond en de oude en moderne spelling.
Kuukskes & Kroepoek
Indonesië
Hier vind je alle blogs, recepten, weetjes en herinneringen die ik heb van Nederlands- Indië en Indonesië.
Ik heb altijd wel een bepaalde verbinding gehad met mijn Indische roots, maar sinds oma is overleden in november ’20, ben ik meer bezig met mijn achtergrond. Met name de Indonesische keuken ben ik aan het onderzoeken en een stukje (familie) geschiedenis.
Onlangs dat ik zelf pas 1 keer in Indonesië ben geweest en dus voornamelijk oude foto’s heb, probeer ik toch een zo compleet mogelijk plaatje te krijgen.
Mijn doel is dan natuurlijk ook om snel eens terug te gaan, of hier vaker terug te komen. Indonesië is namelijk echt prach-tig.
Kuukskes & Kroepoek
ticket to Bali cocktail
Deze heerlijke, zomerse cocktail met munt en lychee maak je met de Sayah spekkoek likeur.
- Recept voor Es Tjendol (cendol) / Es DawetAls ik op de Pasar Malam ben, haal ik altijd een bekertje Es Tjendol. Een drank van kokosmelk met cendol. En hier heb ik het recept voor jou!
- Indonesisch, Indisch of Indo! Hoe zit het nou?“Oh je bent Indo? Dus je komt uit Indonesië, of India toch? Maar ben je dan geen Indonesiër? Of noem je dat Indisch? Ik leg het je uit…
- Babi ketjap | Kel’s favoriete Indonesische gerechtenBabi ketjap is een Chinees Indonesisch gerecht met varkensvlees en vanaf kleins af aan al een van mijn favorieten! Hier is het recept!
- Indische kersttraditie: Zwartzuur van kipZwartzuur van kip is een heerlijk, traditioneel Indisch kerstgerecht! Dit gerecht was de favoriet van mijn besties met het kerstdiner…
- Belado van eierenDeze licht pikante Belado van eieren, is een onwijs leuk, kleurrijk en vooral heerlijk recept om te serveren bij je kerstdiner.
- Rendang padang: Indonesische runderstoofDit is momenteel een van de meest populaire gerechten in restaurants en ik snap wel waarom! Rendang padang is namelijk onwijs lekker!!
- Eieren met petisBen jij ook zo gek op eieren en houd je van de Indonesische keuken? Dan zijn deze milde eieren met petis (garnalenpasta) een heerlijk gerecht.
- Ons bezoek aan de Glenmore Plantation in Kalibaru, Banyuwangi, Oost-JavaEen van de gaafste plekken waar we op Java zijn geweest, was toch wel de Glenmore plantage in Kalibaru, Banywangi Oost-Java. Hier verbouwen ze o.a. koffie, cacao en rubber…
- Roedjak Manis: Indische, zoetpikante fruitsaladeRoedjak manis, een Indische fruitsalade, is één van mijn favoriete gerechten omdat ik dol ben op fruit en sambal. In dit gerecht komen ze samen.
Selamat Makan (smakelijk eten)
Ik ben gek op Indonesisch en Indisch eten. Vroeger vond ik het altijd spannend om zoiets te maken, omdat ik het het liefst wil eten zoals in mijn herinnering. Tegenwoordig word ik er steeds beter in en bestaan er super kookboeken die de smaak van “vroeger” terug laten komen.
Hieronder heb ik een aantal van mijn favoriete recepten op een rijtje gezet, maar ga vooral ook even lekker rondneuzen op de rest van de website!
Acar (Atjar)
Je kent ze wel, het gelige zoetzuur dat je bij de afhaal krijgt. In Nederland kennen we het vaak als tafelzuur en het zijn gewoon eigenlijk ingelegde groenten.
Een van mijn goede vriendinnen bedacht de naam Atjar voor mijn kat en ik vind het nog steeds het beste idee ooit. Ik ben namelijk gek op At(jar).
Atjar is overigens de spelling zoals in het oude Nederlands-Indië. In de moderne Indonesische spelling schrijf je acar.
Op de blog vind je een aantal soorten atjar die ik graag maak. Klik op een van de foto’s om naar het recept te gaan.