vriendenvanah pavlova kerstkrans
13 december. Albert Heijn heeft me uitgedaagd om een pavlova kerstkrans te maken. Nou had ik nog nooit meringue gemaakt, dus het was nogal een uitdaging..

Ik ben, zoals jullie eerder al hebben gelezen, sinds kort officieel ambassadeur van Albert Heijn. Iedere maand krijg ik een leuke uitdaging, waarbij ik iets moet proeven, testen, en in dit geval was de uitdaging het bakken van een pavlova kerstkrans. Dat is een schuimtaart, met als hoofdingrediënt meringue. Toen ik het pakket thuis ontving, kreeg ik het toch wel lichtelijk Spaans benauwd. Waarom? Omdat schuim maken echt lastig is. En ik had dit gerecht al die jaren ook een beetje ontlopen. Te moeilijk. Maar help!! Ik moest eraan geloven. En het is me uiteindelijk gelukt!!

pavlova kerstkrans kuukskes

Afgelopen weekend begon ik vol goede moed aan mijn eerste pavlova kerstkrans. Ik was kei goed voorbereid. Ik had tutorials bekeken, Pinterest afgespeurd, raad gevraagd en met alle tips ging ik aan de slag. Ik had mn schaal en handmixer ontvet met citroen, klopte het ei, had de oven voorverwarmd en alles ging goed. Tot de krans in de oven ging. Flats. Binnen 20 minuten was hij bruin, plat en ingezakt. Ik denk dat de oven te heet was, maar heb voor de zekerheid ook een iets ander recept geprobeerd. De tweede en derde keer ging het gelukkig goed! En wat is de krans gaaf geworden. En wat ben ik blij dat ik eindelijk kan zeggen dat ik meringue en pavlova kan maken.

Ik heb trouwens een klein beetje gesmokkeld. Je moet namelijk eieren splitsen voor dit recept (logisch, want je hebt alleen het eiwit nodig). Maar ik was al zo zenuwachtig voor het recept zelf, dat ik een flesje eiwitten heb gekocht. Die kun je in de Albert Heijn in de koeling vinden. Ideaal.

Pavlova kerstkrans met cranberrysaus

Course Dessert
Prep Time 15 minuten
Cook Time 2 uur
Total Time 2 uur 15 minuten
Servings 6
Author Kelsey Ikkersheim

Ingredients

voor de meringue

 • 4 eieren (gesplitst) óf 100 g eiwit uit een flesje
 • 150 g fijne kristalsuiker
 • 1 citroen
 • 1 tl vanille-aroma
 • 1 tl appelcider azijn
 • 1 tl maizena

voor de cranberrysaus

 • 250 g verse cranberries
 • 1 kaneelstokje
 • 100 ml water
 • 1 clementine
 • 2 el kristalsuiker

voor de garnering

 • chocolade hulstblaadjes en marsepeinen kerstbomen
 • 250 ml slagroom
 • 1 tl vanille-aroma
 • 4 el kristalsuiker

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Dit geldt voor mijn oven. In een ander recept stond 140 of 100 en iedere oven is anders, dus probeer dit echt voor jezelf uit. De meringue moet eigenlijk alleen drogen, dus de oven moet vooral niet te heet zijn. 

 2. Snijd de citroen doormidden en ontvet de kom en de handmixer met het sap. Neem ze vervolgens af met keukenrol, zodat de kom en handmixer helemaal schoon zijn. Splits de eieren en doe de eiwitten in de ontvette kom. Je kunt natuurlijk ook de kant-en-klare eiwitten gebruiken (zoals ik). Doe het azijn erbij en klopt de eiwitten stijf. als je pieken kunt maken, doe je de maizena en suiker er lepel voor lepel bij. Doe er steeds pas een nieuwe lepel suiker bij, als de andere suiker is opgelost in het schuim. Voeg ook het vanille-aroma toe. Het schuim is klaar als je de kom op z'n kop kunt houden, zonder dat er iets uitvalt en als het schuim mooi glanst.

 3. Neem een bakplaat met een vel bakpapier en schep de meringue er in de vorm van een krans ( of in losse meringues) op de bakplaat. Bak/droog de pavlova nu een uur op ongeveer 100-120 graden. Zet daarna de oven uit, maar laat de pavlova nog een uur met de klep dicht in de oven staan. TIP: niet stiekem de oven open doen om te kijken, want dan zakt de pavlova sowieso in.

 4. Verhit ondertussen een kleine pan op het vuur. Doe de cranberries in de pan met het water, de suiker en het kaneelstokje. Snijd de clementine doormidden en doe het sap van de vrucht ook in de pan. Kook de cranberries op een laag vuur, tot ze openbarsten en de saus wat indikt. 

 5. Haal de pavlova kerstkrans uit de oven en haal hem voorzichtig van het papier. Als je losse meringues hebt gemaakt, leg je ze op een bord in de vorm van een kerstkrans neer. Klop intussen de slagroom stijf met de suiker en het vanille- aroma. Schep de slagroom op de pavlova en garneer de krans met cranberrysaus, boompjes en/of hulstblaadjes. En geniet!!

kerstontbijt appiechristmas vrienden van ah kerstkrans meringue

Voor meer feestelijke nagerechten kijk je hier:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest