Stoofvlees met Princesse bier en peperkoek.

Dit is alweer mijn 7e recept voor de HelloBier challenge. Dit gerecht ligt wat meer voor de hand, maar is minstens zo lekker: stoofvlees met Princesse bier.

Frietje stoofvlees met mayo is echt mijn favoriete maaltijd. Als het carnaval is, dat eet ik mijn avondeten altijd bij het Stokpèrdje, maar als de avond is afgelopen en ik nog honger heb, ga ik altijd naar de Kees kroket voor een frietje stoof met mayo. Ook in België heb je heerlijke frietjes stoof. Het is gewoon de lekkerste manier om je friet te eten. Erg gezond is het niet, maar de winter komt eraan, en dan moet je een minstens één keer draadjesvlees of stoofvlees hebben gemaakt. Dit keer heb ik een recept met mijn 7e biertje deze maand van HelloBier. Princesse bier (5,6 %), een biertje van eigen bodem (uit Breda), is ontstaan als ode aan Anne van Hanover, Prinses van Oranje Nassau. Het heeft een wat zoete smaak, en brengt in dit stoofvlees wat balans aan de zoute smaak van de gerookte spekjes.

kuukskes_stoofvlees_hellobier

Wat heb je nodig voor 2-3 personen?
– 500 gr sukadelappen
– 2 rode uien
– 1 l runderbouillon van 1 blokje
– 125 gr gerookte spekblokjes
– 330 ml (bruin) bier (Ik heb dit keer geen bruin bier gebruikt, maar Princesse bier 5,6%)
– 2 blaadjes laurier
– 2 kruidnagels
– 2 takken tijm
– 1 dikke plak peperkoek
– peper (zout is niet nodig, want de spekjes zijn al erg zout van zichzelf)
– braadboter

Verhit een braadpan (met dikke bodem) en smelt de braadboter er in. Snijd de sukadelappen in stukken (je kan ze ook gewoon heel laten als je liever lapjes serveert), en braad ze in de pan rondom bruin. Breng op smaak met de peper. Haal het vlees er nu even uit en laat de lapjes of stukjes even rusten. Bak ondertussen in het achtergebleven vet, de, in grove stukken gesneden uien en spekjes. Als de uien mooi zacht en glazig zijn voeg je het vlees (en de sappen) terug aan de pan. Voeg hier het bier en de bouillon aan toe.

kuukskes_hellobier_stoofvlees_recept

Leg de takjes tijm, de kruidnagels en de laurierblaadjes er bovenop. Tip: prik de kruidnagels in de laurierblaadjes, zodat je ze later terug kan vinden. Een hap kruidnagel is namelijk écht niet lekker. Laat het gerecht nu op een hele lage stand sudderen met de pan van de deksel. Het gerecht moet namelijk flink indikken. Zo kan het vocht goed verdampen.

Snijd na twee uur de peperkoek in kleine blokjes en voeg deze toe aan het stoofvlees. Roer het geheel goed door (let op met het blaadje laurier, waar de kruidnagels inzitten) en laat het gerecht nu nog 2 à 3 uur staan. Roer het mengsel af en toe even goed door.

kuukskes_stoofvlees

Haal ondertussen een lekkere portie frietjes of bak ze zelf (dat is nóg lekkerder). Je kunt het stoofvlees natuurlijk ook gewoon lekker met een stamppot of rijst eten, maar friet is écht écht heel lekker!

Serveer het stoofvlees als de sukadelappen bijne helemaal uit elkaar vallen. Dan is hij echt op z’n lekkerst. Als je het vlees de volgende dag pas eet, is het eigenlijk nóg lekkerder.

Liefs,
#Kuukskes

Als je stoofvlees liever met wijn klaarmaakt, heb ik hier nog een lekker recept.

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.