Calorieën van 1 pot: 850
eiwit: 7,5 gram
koolhydraten: 173,5 gram
vezels: 8 gram
vetten: 9,5 gram
Halveer de pruimen en ontpit ze. Pel de ui en knoflook.
Schil de gember en ontpit de peper. Snijd alles (behalve de pruimen) fijn.
Verhit een pan op het vuur en doe hier de pruimen en
fijngehakte smaakmakers met wat olie in. Voeg hier ook de mosterdzaadjes, het
zout, de suiker en de kruidnagels aan toe. Ik doe de kruidnagels zelf altijd in
een theezakje, zodat ik ze er later makkelijk uit kan vissen. Kauwen op
kruidnagel is namelijk echt vies. Blijf roeren.
Na ongeveer 5-10 minuten zullen de pruimen vocht gaan
afgeven. Zet het vuur nu laag en laat het geheel 30 minuten rustig pruttelen.
Voeg na een half uur de gembersiroop en het azijn toe. Roer
alles weer goed door elkaar en laat het geheel nog ongeveer een uurtje op laag
vuur door sudderen.
Haal de pan van het vuur, vis de kruidnagels uit de pan en
doe de chutney in een (gesteriliseerde) pot. Probeer hem even te bewaren zodat
de smaken intrekken. Maar ik weet uit ervaring, dat dat moeilijk is. Je kunt
natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken. Dan heb je een beetje voor nu en
een beetje voor later.. Haha!