pittige pruimenchutney
Het is pruimentijd en dat betekent dat je overal weer, voor weinig geld, heerlijke pruimen kunt kopen. En maak er dan vooral deze pittige pruimenchutney mee

Ik had afgelopen week al een lekker zoet recept gemaakt met pruimen, namelijk een super gemakkelijke pruimencake. Maar de pruimen waren nog niet op, dus ik ben nog verder gegaan met kokkerellen. En jullie kennen me inmiddels, ik ben een mega fan van kaas. En daarom dacht ik.. ik maak een lekkere pruimenchutney voor bij een kaasplankje.

pittige pruimenchutney

 Ik heb al wel eens vaker chutney gemaakt met mango en eentje met speciaalbier, maar deze pruimenchutney is toch wel weer echt heel erg lekker. Waarom? De rode peper maakt hem lekker pittig. Maar het lekkerste vind ik dat deze chutney hartig en zoet tegelijk is. Echt een top recept (al zeg ik het zelf!).

pittige pruimenchutney

Met deze hoeveelheid maak je een mooi potje vol. Als je hem goed bewaard in een gesteriliseerde pot, heb je er nog veel langer plezier van. En niet alleen in de zomer. En de smaak is dan nog veel voller. Het schaaltje op deze foto heeft het echter niet langer dan week volgehouden, haha! De hoeveelheid die je op de foto ziet, is ongeveer een derde van de totale hoeveelheid.

pittige pruimenchutney

KAASPLANKTIP: pittige pruimenchutney

Calorieën van 1 pot: 850

eiwit: 7,5 gram

koolhydraten: 173,5 gram

vezels: 8 gram

vetten: 9,5 gram

Course Bijgerecht
Prep Time 15 minuten
Cook Time 1 uur 30 minuten
Servings 1 pot
Author Kelsey Ikkersheim

Ingredients

  • 500 gram verse pruimen gehalveerd en ontpit
  • 1 rode ui gepeld en fijngesneden
  • 1 rode peper ontpit en fijngesneden
  • 1 cm verse gember geschild en fijngesneden
  • 1 el gembersiroop
  • 4 kruidnagels
  • 1 tl mosterdzaad
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • een snuf zout
  • 1 el olijfolie

Instructions

  1. Halveer de pruimen en ontpit ze. Pel de ui en knoflook.
    Schil de gember en ontpit de peper. Snijd alles (behalve de pruimen) fijn.

  2. Verhit een pan op het vuur en doe hier de pruimen en
    fijngehakte smaakmakers met wat olie in. Voeg hier ook de mosterdzaadjes, het
    zout, de suiker en de kruidnagels aan toe. Ik doe de kruidnagels zelf altijd in
    een theezakje, zodat ik ze er later makkelijk uit kan vissen. Kauwen op
    kruidnagel is namelijk echt vies. Blijf roeren.

  3. Na ongeveer 5-10 minuten zullen de pruimen vocht gaan
    afgeven. Zet het vuur nu laag en laat het geheel 30 minuten rustig pruttelen.

  4. Voeg na een half uur de gembersiroop en het azijn toe. Roer
    alles weer goed door elkaar en laat het geheel nog ongeveer een uurtje op laag
    vuur door sudderen.

  5. Haal de pan van het vuur, vis de kruidnagels uit de pan en
    doe de chutney in een (gesteriliseerde) pot. Probeer hem even te bewaren zodat
    de smaken intrekken. Maar ik weet uit ervaring, dat dat moeilijk is. Je kunt
    natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken. Dan heb je een beetje voor nu en
    een beetje voor later.. Haha!

pittige pruimenchutney
Facebooktwitterpinterest