makkelijke pruimencake verse pruimen
In de zomer is er weer steenfruit in overvloed. Een van die lekkere fruitsoorten is ook de pruim. En daar kun je heerlijke cake van maken. Lees het hier.

Ik ben echt gek op pruimen en nu het zomerseizoen in volle gang is, zijn ze ook overal ruimschoots te verkrijgen. Zo had ik afgelopen week twee kilo pruimen bij elkaar gesprokkeld, voor maar 2 euro. Maar dat zijn stiekem onwijs veel vruchten, haha! Dus besloot ik er maar iets lekkers mee te bakken. Ik heb al eens eerder een pruimencake gemaakt, maar deze cake is nog nét iets eenvoudiger en met minder ingrediënten. Ideaal dus.

makkelijke cake verse pruimen
Heerlijke, verse pruimen van de markt.
makkelijke pruimencake verse pruimen

Je moet zelf even kijken hoeveel pruimen er in je gebak passen. Ik prop mijn pruimencake echt helemaal vol, omdat de steenvruchten toch nog krimpen in de oven en de cake zal rijzen. Dus als het aan mij ligt is in dit geval, more is more.. haha!!

makkelijke pruimencake verse pruimen

Deze cake kun je de volgende dag ook nog gewoon lekker eten. Ik heb hem in de koelkast bewaard, maar daar wordt hij wel wat steviger van. Haal hem op tijd uit de koelkast en laat hem iets meer op kamertemperatuur komen voor je hem serveert. Als hij de volgende dag überhaupt haalt, haha! Hier lukte dat niet.

makkelijke cake verse pruimen

Deze cake is geschikt voor ongeveer 8-10 personen.

makkelijke pruimencake met verse pruimen

calorieën per portie: 370

eiwit: 6,2 gram

koolhydraten: 47,2 gram

vezels: 0,5 gram

vetten: 18,6 gram

  • 1 kg verse pruimen
  • 3 eieren
  • 150 g ongezouten roomboter (+ extra om de vorm in de vetten)
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de pruimen en
    halveer ze. Verwijder de pit. Dit gaat het 
    makkelijkst als de pruimen al een beetje rijp zijn. Bij jonge pruimen
    zit de pit heel stevig vast.

  2. Klop de boter luchtig met een handmixer en voeg  het vanille-extract, de suiker en de eieren eraan toe.
    Als alles goed gemengd is, zeef je de bloem erboven en roer je het geheel tot
    een luchtig, egaal beslag.

  3. Verdeel ongeveer 2/3 van het beslag over de met boter
    ingevette springvorm. Dit lijkt veel, maar de pruimen zullen tijdens het bakken
    nog naar beneden zakken. Probeer zoveel mogellijk pruimen in de cake te leggen.
    Bedek de cake met de rest van het beslag.

  4. Bak de cake in 60 minuten gaar en goudbruin. Met een
    satéprikker kun je controleren of de cake gaar is. Als je de prikker in de cake
    prikt en hij komt er droog uit, dan is je cake gaar. Doe de controle wel pas na
    een uur, want als je de oven eerder openmaakt, kan de cake inzakken en dat wil
    je niet.

  5. Laat de cake iets afkoelen, voor je hem uit de springvorm
    haalt en serveert. Strooi er eventueel als garnering nog wat (riet)suiker
    overheen. Serveer de cake koud of lauwwarm met slagroom, een bolletje ijs, of
    bij de koffie! Echt mega lekker!!

makkelijke cake verse pruimen
makkelijke pruimencake verse pruimen

Waar haal jij het liefst je groenten en fruit? Ik koop eigenlijk wekelijks mijn verse boodschappen op de markt in Den Bosch.

pruimencake van verse pruimen

About Post Author

Facebooktwitterpinterest