Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Dit geldt voor mijn oven. In een ander recept stond 140 of 100 en iedere oven is anders, dus probeer dit echt voor jezelf uit. De meringue moet eigenlijk alleen drogen, dus de oven moet vooral niet te heet zijn.
Snijd de citroen doormidden en ontvet de kom en de handmixer met het sap. Neem ze vervolgens af met keukenrol, zodat de kom en handmixer helemaal schoon zijn. Splits de eieren en doe de eiwitten in de ontvette kom. Je kunt natuurlijk ook de kant-en-klare eiwitten gebruiken (zoals ik). Doe het azijn erbij en klopt de eiwitten stijf. als je pieken kunt maken, doe je de maizena en suiker er lepel voor lepel bij. Doe er steeds pas een nieuwe lepel suiker bij, als de andere suiker is opgelost in het schuim. Voeg ook het vanille-aroma toe. Het schuim is klaar als je de kom op z'n kop kunt houden, zonder dat er iets uitvalt en als het schuim mooi glanst.
Neem een bakplaat met een vel bakpapier en schep de meringue er in de vorm van een krans ( of in losse meringues) op de bakplaat. Bak/droog de pavlova nu een uur op ongeveer 100-120 graden. Zet daarna de oven uit, maar laat de pavlova nog een uur met de klep dicht in de oven staan. TIP: niet stiekem de oven open doen om te kijken, want dan zakt de pavlova sowieso in.
Verhit ondertussen een kleine pan op het vuur. Doe de cranberries in de pan met het water, de suiker en het kaneelstokje. Snijd de clementine doormidden en doe het sap van de vrucht ook in de pan. Kook de cranberries op een laag vuur, tot ze openbarsten en de saus wat indikt.
Haal de pavlova kerstkrans uit de oven en haal hem voorzichtig van het papier. Als je losse meringues hebt gemaakt, leg je ze op een bord in de vorm van een kerstkrans neer. Klop intussen de slagroom stijf met de suiker en het vanille- aroma. Schep de slagroom op de pavlova en garneer de krans met cranberrysaus, boompjes en/of hulstblaadjes. En geniet!!