eieren met petis
Ben jij ook zo gek op eieren en houd je van de Indonesische keuken? Dan zijn deze milde eieren met petis (garnalenpasta) een heerlijk gerecht.

Als je mij ergens blij mee kunt maken, dan is het met ei. Eieren zijn zulke fijne, veelzijdige producten en ik kan ze op ieder moment van de dag wel eten. Ook in de Indonesische keuken zijn er diverse recepten met eieren er in. En vandaag maken we eieren met petis. Dat is een pasta, gemaakt van garnalen. Qua smaak heeft het iets weg van trassi, maar het is wel iets anders. Petis heeft een stroperge structuur. Je kunt het gewoon bij de toko kopen.

eieren met petis

In de Indonesische keuken wordt ook veel met eendeneieren gewerkt, maar die vond ik als kind echt NIET lekker. Ik moet zeggen dat ik ze dus ook echt al jaren niet meer heb gegeten. Ei-genlijk (hahah, see what I i there.. XD) zou ik het weer eens moeten proeven, maar ik ben er mentaal nog niet klaar voor, haha. Dus mocht jij een geweldig recept weten met deze variant, dan hoor ik het heel graag.

Dit recept komt trouwens uit het “Groot Indonesisch Kookboek” van Beb Vuyk. Zeker toen ik voor de eerste keer Indonesische recepten ging maken, was dit boek heilig voor me. Inmiddels begin ik me de recepten eigen te maken en pas ik ze soms iets aan naar smaak.

Eieren met Petis

 • 7 kippeneieren
 • 1/4 blok santen
 • 3 el olie
 • 2 uien (gepeld en gesnipperd)
 • 4 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
 • 2 tl sambal trassi
 • 2 tl laos
 • 2 tl gula djawa
 • 2 tl petis oedang
 • 2 sprieten sereh
 • 2 salam blaadjes
 • 1/2 citroen (het sap ervan)
 1. Kook de eieren 3 1/2 minuut en pel ze.

 2. Wrijf de ui, knoflook,, sambal, laos, suiker en petis met elkaar tot een brij. Fruit dit mengsel tot de uien geel en glazig zijn.

 3. Los de santen op in een 1/2 liter water en voeg dit bij de kruiden en specerijen. Laat de saus aan de kook komen met de sereh en de salam blaadjes en doe dan de eieren erbij.

 4. Stoof het geheel ca. 10 minuten en maak het gerecht af met citroensap.

eieren met petis

About Post Author

Facebooktwitterpinterest