es tjendol cendol / es dawet
Als ik op de Pasar Malam ben, haal ik altijd een bekertje Es Tjendol. Een drank van kokosmelk met cendol. En hier heb ik het recept voor jou!

Ooeeeh tjendol… ik ben er echt gek op. Ik moest er als kind aan wennen hoor. Die gekke flubbertjes en de verschillende smaken in een beker. Maar inmiddels maak je mij er zo ontzettend blij mee. Het is een Indonesische drank met kokosmelk, Javaanse palmsuiker (Gula djawa) en cendol (de groene flubbertjes). Sommige mensen kennen het misschien als Es Dawet, maar dat is de Javaans Surinaamse drank en ziet er vaak roze uit van kleur.

Wat ik leuk vind aan tjendol zijn de verschillende laagjes en kleuren in je beker. Het ziet er vrolijk uit en ik vind de smaak echt heerlijk. Tropisch, romig en tegelijk fris. Ik drink het dan ook het liefst in de zomer.

Ook handig om te weten. Het recept voor tjendol past prima in een vegan of vegetarisch dieet. Handig he?

Voor de tjendol gebruik ik een speciale cendol zeef. Die kunt je bij de toko kopen. Super handig, want hij heeft wat grotere gaten, waardoor je hele mooie druppeltjes krijgt!

Hier zie je een reel van hoe ik zelf tjendol maak. met een duidelijk afbeelding van de zeef.

De schijfjes gula djawa die je trouwens in de toko koopt, daar gaat best wat werk aan vooraf. Gula djawa is net als alle andere palmsuikers ingekookt sap dat uit suikerpalmen wordt gewonnen. Het sap wordt ingekookt en in vormpjes uitgehard, net zoals bij borstplaat. In dit geval maken ze gebruik van holle bamboestengels. Ik vind de smaak van gula djawa heerlijk. Donker, karamel-achtig en het heeft ook wel iets weg van sterke koffie. Zowel te gebruiken in hartige als zoete gerechten.

Op de afbeeldingen hierboven zie je hoe ze de vloeibare palmsuiker in de vormpjes gieten en hoe een toerist (ik noem geen namen, maar ze lijkt op een vriendin van me.. hahah) een poging doet om de palmsuiker te halen.

Es Tjendol (cendol)

Servings 4 porties

Ingredients

Voor de cendol

 • 100 g rijstmeel
 • 1 tl maizena
 • 500 ml water
 • zout een snuf
 • 1 pandanblad
 • pandanextract een klein beetje voor de kleur

Voor de siroop

 • 1 1/2 blok gula djawa
 • 1 pandanblad
 • 200 ml water
 • 1 tl maizena aanlengen met water

Voor de kokosmelk

 • 500 ml romige kokosmelk
 • zout een snuf
 • 1 pandanblad

Optioneel:

 • fijngesneden jackfruit

Instructions

Bereiding van de Tjendol druppels

 1. Meng het water met het pandan-extract en het pandanblad. Maak een papje van maizena, bloem en zout. Leng de maizena en bloem eerst een beetje aan met water tot een glad papje en voeg daarna de rest van het gekleurde water toe.

 2. Kook dit geheel uit een stijve pap op een laag vuur.

 3. Zet een pan met koud water op en hang daar de tjendolzeef boven. Roer de stijve pap door de zeef, zodat de tiendol druppels in het water vallen.

 4. Laat de druppels afkoelen in het water.

Bereiding van de palmsuiker siroop

 1. Doe de gula djawa, het water en het pandanblad en verhit het geheel. Het moet niet gaan koken, maar de suiker moet gaan oplossen in het water tot een siroop. Maak een papje van de maizena met wat water en voeg toe. Laat het geheel wat afkoelen, zodat het indikt.

Bereiding van de kokosmelk

 1. Doe in een andere pan het pandanblad, de kokosmelk en een beetje zout. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur uit als de kokosmelk kookt.

Bereiding Es Tjendol (cendol)

 1. Doe een laagje cendol druppels in het glas.

 2. Schenk hier wat gula djawa siroop op.

 3. Maak het glas vol met ijsblokjes en kokosmelk.

 4. Top eventueel af met wat fijngesneden jackfruit (nangka).

About Post Author

Facebooktwitterpinterest