Hertenstoof met kruidnoten
Heb jij kruidnoten over van Sinterklaas? Dat komt goed uit, want je kunt er dit heerlijke hertenstoofvlees met wijn van maken...

In de winter eet ik het liefst veel winterse kost. Soep, stamppotten en stoofvlees. Hertenstoof is dan ook een van mijn favorieten. Ik heb al meerder recepten met dit wildvlees op de blog staan, maar deze is wel extra gezellig en feestelijk. Ik gebruik namelijk kruidnoten. Hier zitten van zichzelf al verschillende specerijen in en het zorgt ook voor extra binding.

Ik had dit idee bij een vriendinnetje gezien en wilde dit zelf ook wel eens proberen. Nou, ik word er helemaal blij van. En jij weet voortaan wat je kunt doen met je overgebleven kruidnoten. Die gaan dus voortaan in je hertenstoof, haha!

Ik eet stoofvlees zelf het liefst met frietjes en mayonaise. Dat is echt mijn favoriete combinatie.

Vorig jaar heb ik trouwens ook een heerlijke recept voor stoofvlees met speciaalbier in de adventkalender gedaan. Deze kun je vinden op Bossche Buik.

Hertenstoofvlees met kruidnoten

  • 750 g hertensukade (in grove stukken)
  • 2 rode uien (gepeld en in halve ringen gesneden)
  • 1/2 knolselderij (in blokjes)
  • 3 el bloem
  • 150 g roomboter (ongezouten)
  • 6 jeneverbessen (gekneusd)
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 pijpje kaneel
  • 300 ml rode wijn
  • 3 el rode wijnazijn
  • 500 ml wildfond
  • 150 g kruidnoten
  • zout en peper (naar smaak)
  1. Snijd het hertenvlees in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Bij mij was het vlees al door de poelier gesneden, dus dat was heel relaxed. Bestrooi het vlees met wat zout en peper en bestuif de stukken met bloem. Smelt de roomboter in de braadpan en braad het vlees aan. Bak het vlees in 4 minuten rondom bruin,

  2. Voeg nu alle gesneden groenten aan het vlees toe en bak deze 4 minuten mee op hoog vuur. 

  3. Voeg nu de kruiden en specerijen toe. Ik heb zelf de kleine specerijen, zoals de jeneverbessen, in een papieren theefilter gedaan. Zo kon ik ze later gemakkelijker uit het vlees vissen.

  4. Blus het vlees af met het azijn, de rode wijn en breng het geheel aan de kook. Voeg de wildfond toe en laat het hertenstoofvlees ongeveer 4 uur stoven.

  5. Voeg halverwege (na ongeveer 2 uur) de kruidnoten toe. Hier gaat de saus van binden en de kruidnootjes geeft het gerecht ook nog extra smaak. 

  6. Als het hertenstoofvlees klaar is, haal je de kruiden eruit en serveer je het met frietjes en mayonaise.

Zoek je naar nog meer recepten voor hertenstoofvlees? Klik dan even op de knop hieronder.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest