kuukskes_reizen_italië_rimini_piazza_tre_martiri

Toen ik op vakantie naar Italië wilde, kwam ik al snel bij Rimini uit in de zoekresultaten. Voor mij vooral bekend als badplaats en erg toeristisch, maar ik las ook wel veel over het prachtige, oude centrum. Omdat ik eind oktober met vakantie ging, ging ik het toch wat beter bekijken en kreeg ik al snel de indruk dat Rimini misschien wel erg leuk kon zijn! En het heeft zeker mijn verwachtingen overtroffen…

Een stukje informatie over Rimini

Wist je dat Rimini door de Romeinen is gesticht? Het bestaan namelijk al sinds 268 v.Chr. en werd gesticht als colonia Ariminum (vanwege de riviermond van Ariminum). De stad was belangrijk omdat het drie belangrijke wegen verbond tussen Noord- en Midden-Italië. Dat is natuurlijk een gunstige positie voor de handel.

In de Middeleeuwen kwam Rimini in handen van de familie Malatesta van 1295 tot 1503 waarna het in handen kwam van Cesare Borgia, de zoon van Paus Alexander VI. Vanaf 1528 bleef de stad Rimini in handen van de Pausen.

Hoe kom je in Rimini?

Met het OV

Rimini heeft een eigen vliegveld, wat op zo’n 2 uur vliegen vanaf Amsterdam ligt. Helaas gaan er geen directe vluchten vanaf Nederland, maar je kunt goed vliegen vanaf Bologna. Vanaf daar kan je eenvoudig de shuttlebus of de trein nemen. Met de bus duurt dit ongeveer anderhalf uur.

Rimini ligt trouwens ook dichtbij San Marino, dus dat is heel leuk te combineren! een retour met de bus kost ongeveer €12,-.

Met de auto

Er zijn in Rimini diverse parkeermogelijkheden en het gemakkelijkste is om net buiten het centrum te parkeren. Onderstaande parkeerplekken liggen allemaal rondom het oude centrum. 

  • Rimini parking Settebello: Via Rome 86, 47921 Rimini
  • Parcheggio Multipiano Italo Flori: Via Renato Fracassi, 47922 Rimini
  • Parcheggio Tiberio: Viale Tiberio, 47921 Rimini

Rimini bezienswaardigheden

Er zijn een hoop prachtige bezienswaardigheden te zien in Rimini. De belangrijkste hiervan werden óf door de Romeinen, óf door de Malatesta-familie gebouwd.

Het oude centrum

In het oude centrum is er echt een hoop te bewonderen. Het centrum van Rimini is niet zo heel groot en de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar (zie de kaart onderin de blog). De bezienswaardigheden zijn ook lang niet allemaal zo groots als in de grotere steden, maar zitten wel boordevol geschiedenis.

Ponte di Tiberio

kuukskes_reizen_italië_rimini_ponte_di_tiberio

De marmeren brug Ponte di Tiberio is één van de oudste bezienswaardigheden in de stad. Hij wordt ook wel de brug van Augustus genoemd, omdat de bouw begon toen Augustus regeerde, maar is pas voltooid toen Tiberius de macht had. ( 20 na Christus en is dus al meer dan 2000 jaar oud).

Parco XXV Aprile

Na het wandelen en bekijken van alle bezienswaardigheden is het heerlijk om even bij te komen in het grootste stadspark van Rimini. Een ideale plek om lekker te picknicken, sporten of voor een ontspannende wandeling.

Borgo San Giuliano

Als je vanaf het centrum de Tiberio brug bent overgestoken, kom je in de oude visserswijk Borgo San Giuliano. Persoonlijk een van mijn favoriete delen van Rimini. Het was vroeger een van de armste delen van de stad.

Inmiddels is de wijk gekenmerkt door de vele gekleurde huisjes, prachtige en vooral kleurrijke muurschilderingen die en eerbetoon zijn aan filmmaker Federico Fellini. De afbeeldingen geven diverse filmscènes weer uit bijvoorbeeld “The Road” en “La Dolce Vita”.

Piazza Cavour

Piazza Cavour is het tweede grote stadsplein in Rimini. Het ligt op slechts 5 minuten lopen van het Martiriplein en op korte afstand van het Museo della Citta.

Het meest prominente gebouw op het plein is het Galli Theater, Palazzo Garampi, Palazzo del Podesta (hier zit nu PART ( Palazzi dell’Arte Rimini) in) en een zuilenpad genaamd Antica Pescheria.

Het commerciële hart van de stad waar je lekker op het terras kan zitten, van een voorstelling kan genieten in het theater of een lekker ijsje kan eten.

Teatro Galli

Het prachtige Teatro Galli stamt uit 1857, toen het werd geopend met de opera “Aroldo” door Giuseppe Verdi. Rimini is nooit een stad met een heel grote opera-traditie geweest, maar toch nam het theater een belangrijke rol in in de stad. Helaas werd het theater verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. 

Na een flink proces van restauratie en herstel is in 2018 het theater weer geopend voor publiek. Tijdens mijn verblijf in Rimini was er een concert van het Einstein Youth Orchestar. Daar ben ik naartoe geweest en dat was erg leuk! Gaaf om zo’n jeugdorkest te zien spelen en helemaal geweldig om dat in zo’n mooi theater mee te maken! Aanrader dus om tijdens je verblijf in Rimini iets te gaan bekijken en beluisteren.

Castel Sismondo / Fellini Museum

kuukskes_reizen_italië_rimini_castel_sismondo

Dit kasteel werd in 1437 gebouwd in opdracht van Sigismondo Malatesta en heeft zo’n 15 jaar geduurd voordat het af was. Oorspronkelijk lag er een grote slotgracht omheen, maar die werd in de jaren 1800 gevuld. Malatesta heeft hier tot zijn dood gewoond.

Wat je nu van het kasteel zit is waarschijnlijk nog maar eenderde van wat het ooit geweest is. Het kasteel is nu in gebruik als hoofdlocatie van het Fellini Museum. In dit deel van de tentoonstelling krijg je het gevoel dat je zo de filmscènes binnenloopt van de wereldberoemde filmmaker.

De andere locaties zijn Cinema Fulgor (hier zag Fellini zelf zijn eerste film) en “het plein van de dromen”, waar onder andere zijn films te bewonderen zijn, filmposters, video-installaties en interactieve ervaringen.

Tempio Malatestiano

Als je goed naar deze kerk kijkt, zie je dat hij niet af is. Ook dit gebouw is vernoemd naar Sigismondo Malatesta en werd ook in zijn opdracht gebouwd. Hij liet dit als mausoleum bouwen voor zichzelf en zijn geliefde Isotta degli Atti. Er zou oorspronkelijk nog een koepel op komen, vergelijkbaar met het Pantheon in Rome.

Na zijn excommunicatie is de bouw stilgelegd en de kerk nooit verder afgemaakt. Tijdens WOII heeft deze kerk en de rest van Rimini trouwens ook, het zwaar te verduren gehad door bombardementen.

Mercato Coperto

Wil je wat uitgebreider boodschappen doen en vind je het leuk om te snuffelen tussen alle mooie versproducten? Dan is de overdekte Mercato Coperto de moeite waard om te bezoeken. Naast de gewone supermarkt hebben ze ook kramen met verse vis, groenten en fruit, vlees, brood en gebak. Heerlijk om overheen te lopen en allerlei lekkers mee te nemen.

Piazza Tre Martiri

Piazza Tre Martiri wordt gezien als het hart van Rimini. Het is gelegen op de Corso d’Augusto en verbindt de Arco di Augusto met Ponte di Tiberio.

De naam van dit plein is al meerdere keren veranderd en verwijst nu naar drie mannen van het Italiaanse verzet die op dit plein geëxecuteerd werden op 16 augustus 1944.

In het weekend is hier de markt te vinden. Toen ik er was, was er op de zondag ook een gave antiek en snuffelmarkt met de mooiste en leukste snuisterijen.

Arco di Augusto

kuukskes_reizen_italië_rimini_arco_di_augusto

Arco di Augusto werd in 27 v. Chr. gebouwd ter ere van keizer Augustus en gaf het einde van de Via Flaminia aan – de weg die de stad met Rome verbond.

De eenvoudige centrale boog wordt door twee zuilen met geribbelde schachten tegengehouden en wordt versierd door Korinthische kapitelen met vier schilden die naast elke hoofdstad verschijnen. Op de poort staat een bronzen standbeeld van Augustus dat een wagen met 4 paarden aandrijft.

Museo Della Città

In dit stadsmuseum maak je een wandeling door de cultuur en historie van Rimini. Je rolt van de prehistorie naar de hedendaagse tijd, langs alle werken en diverse vondsten.

In de kelder en op de begane grond van het museum vind je de archeologische collectie die het verhaal vertellen van de prehistorische periode tot de 2e en 3e eeuw. Een deel van deze collectie is buiten het museum te vinden (hier kom ik zo op terug).

kuukskes_reizen_italië_rimini_domus_del_chirurgo

op de eerste en tweede verdieping vind je kunstwerken vanaf de 14e t/m de 20e eeuw, waaronder schilderijen, keramiek en fresco’s.

Domus del Chirurgo

kuukskes_reizen_italië_rimini_domus_del_chirurgo

Zoals ik hierboven al beschreef, is er buiten het museum ook nog een deel aan archeologische vondsten te bewonderen. Op Piazza Ferrari (bij het museum) vind je namelijk Domus del Chirurgo, de overblijfselen van een oud Romeinse domus uit de tweede eeuw na Christus. Maar ook andere overblijfselen van een late keizerlijke woning, sporen van een vroegmiddeleeuwse nederzetting en een graf.

Het meest bijzondere aan de verzameling zijn toch wel de mozaïeken vloeren en de 150 chirurgische instrumenten, waaruit op te maken is dat hier waarschijnlijk een militaire arts heeft gewoond. Doordat de vondsten zo goed bewaard zijn gebleven, kon een goede reconstructie mogelijk worden gemaakt.

Het strand

kuukskes_reizen_italië_rimini_strand

Als je je vakantie in Rimini doorbrengt, wil je waarschijnlijk ook naar het strand. Het strand van Rimini strekt zich kilometers lang uit. Je kunt er strandbars, restaurants, hotels en grote gebieden met ligstoelen vinden. Toen ik er in oktober was, was veel gesloten, maar in de zomer bruist dit gebied en is dit een ideaal uitgaansgebied en een fantastische badplaats.

Jachthaven van Rimini

kuukskes_reizen_italië_rimini_jachthaven

Rimini heeft een moderne jachthaven die gelegen is halverwege de stranden van Rimini, vlakbij de ingang van de rivier Marecchia die tot aan het centrum van de stad loopt.

Dagtrip naar San Marino

San Marino dagtrip vanuit rimini

Tijdens mijn verblijf in Rimini had ik de tip gelezen om een dagtrip naar San Marino te maken. Een van de kleinste landen (het is een dwergstaat) ter wereld, volledig omringd door Italië. Met een busreis van een klein uurtje absoluut de moeite waard om eens te bezoeken leek me zo. 

Voor meer informatie over San Marino, klik je op de knop hieronder.

Leuke hotspots in Rimini

hotspots rimini: caffè ducale

Er zijn onwijs veel leuke hotspots te vinden in Rimini voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Oh, en vergeet natuurlijk de heerlijke gelato niet. In onderstaande blog heb ik verschillende hotspots voor je op een rijtje gezet.

Overnachten in Rimini

kuukskes_reizen_italië_rimini_hotel_villa_lalla
  • Hotel Villa Lalla: Ik verbleef in dit eenvoudige, maar onwijs nette familie hotel op 200 meter van het strand en op 10 minuten lopen van het station van Rimini. Prima kamers, een nette badkamer en een, voor Italiaanse begrippen, uitgebreid ontbijt. Voor mij hoefde het ook niet meer te zijn, omdat ik toch voornamelijk lekker op pad was. Het personeel is erg vriendelijk en kunnen je helpen aan leuke tips om te eten of dingen om te doen.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek aan Rimini?

als je een dag in Rimini bent, dan zou ik lekker naar het oude centrum gaan. Wandel langs de mooie bezienswaardigheden en bezoek zéker een van de hotspots uit de andere blog. Wil je echt alles ontdekken van Rimini, inclusief strandbezoek en eventueel een tripje San Marino, Ravenna of Bologna? Dan zou ik er lekker een stedentrip van maken of een (mini) vakantie, zoals ik heb gedaan. Er is echt genoeg in de omgeving te ontdekken om hier een fijne vakantie te hebben.

Hier kan je mijn Rimini bezienswaardigheden tips vinden:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest