Aziatisch gehaktbrood met gember
Dit Aziatische gehakbrood van kippengehakt met verse gember is een ideaal recept voor als je met meer mensen moet eten! En de volgende dag super lekker op brood.

Ik ben echt zo’n onwijze fan van kippengehakt. het is veel sappiger en smaakvoller dan rundergehakt (vind ik) en ik ben gewoon altijd wel “Team Chicken” geweest. Toen ik nog in de supermarkt werkte, maakten we in de grill wel eens gehaktbrood. Dat is zo lekker. En omdat je gehakt zo gemakkelijk kunt combineren met andere smaken, deel ik speciaal voor de adventskalender een heerlijke, Aziatische variant met ketjap en verse gember.

De smaak van de gember is in dit recept heel subtiel, waardoor je dit ook lekker vindt als je niet zo’n fan van gember bent.

Wist je dat je gember trouwens in verschillende vormen kunt kopen? Ik heb thuis bijvoorbeeld gekonfijte gember, gembersiroop en gemberpoeder. Daarnaast ligt er standaard een stuk gemberwortel in de fruitschaal, voor door de thee of tegen de verkoudheid. Heb jij ook veel gember in huis? En waar gebruik jij deze heerlijke smaakmaker voor?

Aziatisch gehaktbrood met gember

Ben jij echt geen fan van gember? Dan heb ik goed nieuws voor je. Want met gehaktbrood kun je eindeloos variëren. Gebruik in plaats van de Aziatische smaken bijvoorbeeld groene kruiden, koriander, of gedroogde cranberries. Heerlijk.

Aziatisch gehaktbrood met verse gember

  • 500 g kippengehakt
  • 1 ei
  • 1 witte ui (gepeld en fijngesneden)
  • 3 tenen knoflook (gepeld en fijngesneden)
  • 3 centimeter verse gember (geschild en geraspt)
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 spaanse peper (of als je van pittig houdt, iets pittigers.)
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 75 g paneermeel
  • olijfolie
  • zout en peper (naar smaak)

Om te garneren:

  • ketjap manis
  • Bawang goreng (gebakken uitjes)
  • 2 stengels lente- ui
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de knoflook, ui en verse gember schoon. rasp de gember en hak de ui en knoflook fijn.

  2. Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de knoflook, ui en gember aan. De keuken zal nu al heerlijk gaan ruiken. Haal de pan van het vuur als de uien glazig zijn en laat het geheel afkoelen.

  3. Als het mengsel is afgekoeld doe je het samen met het gehakt, de ketjap, sambal, rode peper, gembersiroop, djahé en paneermeel in een kom. Meng alles goed door elkaar, en maak een stevige bal van het gehakt. Kippengehakt kan een beetje plakken. Dat is op zich niet erg, maar als je dat niet fijn bent, gebruik je wat extra paneermeel.

  4. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg de grote gehaktbal erin. Druk hem iets plat, waardoor je een soort broodvormige gehaktbal krijgt.

  5. Bak het Aziatische gehaktbrood ongeveer in 40 minuten gaar. Laat het brood een beetje afkoelen voor je het serveert. Garneer het brood voor het serveren met lente-ui, gebakken uitjes en ketjap. Je kunt het gehaktbrood eventueel ook eten als het is afgekoeld. Lekker op een broodje.

    Selamat makan!

Voor nog meer lekkere recepten met (kippen)gehakt, klik je hier

About Post Author

Facebooktwitterpinterest