Frigiliana Spanje travel guide
Ben jij aan het rondreizen door Andalusië, of ben je op vakantie in de buurt van Malaga? dan is het Moorse, witte dorp Frigiliana een goede tip...

Ben je aan het rondreizen in Andalusië? dan mag een dagtrip naar het dorp Frigiliana eigenlijk niet ontbreken. Het is een van de best bewaarde Moorse, witte dorpen en schijnt uitgeroepen te zijn tot het “mooiste dorp van Andalusië”. Eerlijk is eerlijk, van de smalle straatjes, de spierwitte huizen en de gekleurde deuren krijg je ook wel gelijk een “Spaans” gevoel.

Een stukje informatie over Frigiliana

Frigiliana ligt op zo’n kleine 60 kilometer van Malaga stad en op 7 kilometer afstand van Nerja en het duurt ca. 15 minuten met de auto om er te komen. Het is verdeeld in twee delen, namelijk een oud en nieuw gedeelte. Het oude gedeelte is wat hoger gelegen en het lijkt wel alsof de tijd er heeft stilgestaan. Op ieder hoekje van de straat is wel iets bijzonders te vinden en het oude stadscentrum is onwijs fotogeniek. Daarbij heb je op sommige punten echt een geweldig uitzicht.

Zoals ik al eerder beschreef is dit van oorsprong een Moors dorp en dit is in veel details nog terug te zien. Het schijnt een van de best bewaard gebleven historische stadscentra in Malaga te zijn en is benoemd tot nationaal erfgoed.

Hoe kom je in Frigiliana?

Met de auto

Je kunt ervoor kiezen om zelf met auto naar Frigiliana te rijden. Vanaf Nerja is het ca. 15 minuten. Houd er rekening mee dat er niet veel parkeerplekken zijn en het dus lastig kan zijn om een plekje te vinden.

Je kan ook met de taxi. Dit kost zo’n 10-15 euro.

Met de bus

Ik heb er zelf voor gekozen om met de bus naar Frigiliana te gaan. Je hebt lekker wat te bekijken en een enkeltje kost zo’n 2 euro.

Frigiliana bezienswaardigheden

Barribarto (het oude stadscentrum)

Eigenlijk is het hele oude deel van de stad gewoon een bezienswaardigheid op zichzelf. De witte huisjes, de gekleurde deuren, de bloemen en de steile straatjes. Het is eigenlijk een openluchtmuseum. Lekker dwalen, foto’s maken en genieten van het uitzicht is de grootste bezigheid van de dag.

Verder zijn er niet heel veel bijzonder plekken om te bezoeken. Een aantal bezienswaardigheden die je zeker weten gaat zien zijn de 17e eeuwse Fuente Vieja, het 16e eeuwse Palacio de los Condes de Frigiliana (Het paleis van de graven van Frigiliana) en de Botanische tuin Santa Fiora.

De tegeltableaus van Frigiliana

Verspreid door het oude gedeelte van Frigiliana hangen twaalf tegelpanelen van keramiek. Ze vertellen over de geschiedenis van Frigiliana en laten je kennis maken met de drie culturen, waar de stad zo trots op is.

De Panorama uitzichten

Vanaf verschillende punten in Frigiliana heb je een prachtig uitzicht over de stad zelf en de prachtige omgeving. De perfecte locatie om lekker foto’s te maken en te genieten van deze bijzondere plek.

De kerk van San Antonio de Padua

Dit is de belangrijkste kerk van het dorp en ligt in het oude, Moorse deel van Frigiliana, aan het Plaza de la Iglesia. Een vrij eenvoudige kerk, maar wel met prachtig houtsnijwerk. Omdat ik Frigiliana tijdens Semana Santa bezocht, stonden er nog extra figuren in de kerk die de aandacht wekte.

Casa del Apero

Wat mij betreft een van de mooiste gebouwen in het dorp, wat nu diverse functies benut. Het is zowel het gemeentehuis als het VVV en het archeologisch museum. Toen ik er was, was het gebouw zelf helaas gesloten, dus ik heb het nog niet van binnen kunnen bekijken. Daar moet ik dan nog maar een keer voor terug, haha!

Teatro Mécanico

Dit is misschien wel het kneuterigste wat ik ooit heb gezien, maar tegelijkertijd ook weer zo fout, dat het geinig is en leuk om in ieder geval 1 keer te doen. het zijn mechanische poppentheaters achter glas. Stop er geld in en er gebeurt iets grappigs, of je hoort iets over de geschiedenis van de stad. Er zijn verschillende theatertjes te vinden in het oude stadsdeel. Ze zitten wat verstopt, dus je moet goed zoeken.

Het toeristentreintje

Als je wat minder goed ter been bent, of gewoon geen zin hebt om te wandelen, is het toeristentreintje een leuk alternatief om de straatjes van Frigiliana te bewonderen.

Shoppen in Frigiliana

Je hebt naast de hele toeristische winkeltjes ook echt hele schattige en mooie plekken om te shoppen in Frigiliana. Mooie vintage en antiek winkels, kleine boetiekjes en lokale producten. Heerlijk om te neuzen of om iets me te nemen voor thuis.

Leuke hotspots in Frigiliana

Tijdens mijn tripje naar Frigiliana heb ik een drietal leuke hotspots bezocht die de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

Bar Vinos El Lagar

In deze bar kan je onwijs leuk borrelen. Bij ieder drankje kan je een tapa bestellen voor €1,50. Daarnaast zijn er ook verschillende heerlijke borrelplanken te bestellen en is er een winkeltje waar je diverse delicatessen voor thuis kan kopen. Het terras zit helemaal aan het begin van het oude centrum en vanaf daar heb je uitzicht op de botanische tuin en het nieuwe stadsdeel.

El Colmao

Bij deze leuke hotspot kan je terecht voor mooie wijnen. ga lekker borrelen aan een van de terras tafeltjes, of doe een wijn spijs tasting. Het is ook mogelijk om een wine tour te boeken, waarmee je kennis maakt met de omgeving en geschiedenis van sommige wijnen. Uiteraard kan je ook lekker shoppen voor thuis.

El casino

Als je iets gaat eten bij deze hotspot heb je een kei mooi uitzicht! Ik heb hier geluncht en bestelde de gamba’s pil pil. Het waren niet de beste die ik deze vakantie heb gegeten, ze hadden van mij iets voller van smaak gemogen. Dat gezegd te hebben heb ik er wel heerlijk gezeten, was het personeel erg vriendelijk en zag ik bij anderen gerechten voorbij komen die er super uitzagen, dus ik zou het zeker een kans geven!

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek aan Frigiliana?

Als je Frigiliana wil bezoeken, dan heb je aan een dag genoeg, wat mij betreft. Het is een klein dorp en hoe prachtig ook, na een aantal uur door de mooie witte straatjes te hebben gestruind (die ook diehard de hele dag door worden gewit), heb je het wel gezien. Mocht je wat langer in Frigiliana verblijven, raad ik aan om het te combineren met een dag Nerja of Torrox.

Hier kan je mijn Frigiliana tips vinden:

Frigiliana Spanje travel guide

About Post Author

Facebooktwitterpinterest