KOSTENOVERZICHT CITYTRIP NAAR BERLIJN
Ben jij een citytrip naar Berlijn aan het plannen en wil je weten wat je ongeveer kwijt zal zijn? Ik heb een kostenoverzicht gemaakt voor een stedentrip van 3 dagen in de Duitse hoofdstad...

De Duitse hoofdstad Berlijn stond al een hele tijd om mijn lijstje van steden die ik graag eens zou bezoeken. Ik kreeg deze tip ook vaker van kennissen, omdat ze denken dat het bij me zou passen. Toen mijn zusje Aimy (WaarisAimy) en ik een plan gingen maken voor ons jaarlijkse zussen tripje, kwam Berlijn eigenlijk al heel snel bovenaan op de lijst.

Het voordeel van ons is dat wij onze taken altijd goed weten te verdelen. Ik ben team “food” en Aimy is team “bezienswaardigheden en activiteiten”. Natuurlijk vullen we elkaar aan en vinden we over het algemeen ook dezelfde dingen leuk en interessant, dus dat is heel fijn. Deze keer heb ik er ook een kostenoverzicht bij gemaakt, zodat je een beetje een beeld hebt bij wat je kwijt bent aan geld, als je 3 nachten op citytrip naar Berlijn gaat.

Is Berlijn duur?

Ik vind het reuze meevallen. Dat is in dit geval echt een keuze. De stad heeft verschillende vervoersmiddelen en ontelbaar veel plekken om uit eten te gaan. Je kan dit zelf zo duur of goedkoop maken als je wil.

Wij zijn zelf van het lekker wandelen, dus wij gebruikte de vervoersmiddelen vooral om echt van wijk naar wijk te komen. Binnen de wijken liepen we eigenlijk alles. Daarbij bleven wij gewoon in zone A+B, dus dat scheelde ook in de kosten. Bijna alle leuke dingen zijn in deze zones te vinden, dus zone C heb je eigenlijk ook niet nodig.

Qua eten gaan wij altijd wel op zoek naar iets wat er gaaf uitziet, vernieuwend (of juist heel traditioneel) is en vooral gewoon echt HEEL lekker. Daarbij vind ik het zelf altijd leuk om in een stad ergens te eten met een Michelin ster of een Bib Gourmand. Maar dat compenseren wij de volgende dag dan weer met een lekker broodje Currywurst.

Kosten vervoer naar Berlijn

Wij kozen ervoor om naar Berlijn te gaan met de trein. We hebben in Nederland allebei een voordeeltarief, dus dat scheelt en wij vonden het eigenlijk wel lekker dat je in de trein stapt, en gewoon lekker kan gaan zitten.

Wij hadden vanaf Deventer een directe EC naar Berlijn. Vanaf ‘s-Hertogenbosch dus maar een keer overstappen op Deventer en verder niet meer. Ideaal. We hebben wel vooraf een stoel geboekt, en dat kan ik je ook aanraden, want anders heb je de kans dat je steeds moet verplaatsen, of gewoon urenlang in een gangpad moet zitten met je spullen. Mij niet bellen. Daarbij kost dat op basis van een retour ticket maar 8 euro p.p. extra, dus zeker de moeite waard.

Wij betaalden voor een retourticket inclusief 2 gereserveerde stoelen €269,60 euro voor 2 personen (€134,80 per persoon).

Retour treinticket vanaf ‘s-Hertogenbosch: €134,80

Kosten vervoer in Berlijn

Je hebt in Berlijn verschillende manieren om jezelf te verplaatsen. Wij waren zelf vooral fan van de U- en S-Bahn. Wij hoefden alleen in zone A+B te zijn, dus het leek ons handig om één ticket te kopen die we tijdens ons hele verblijf konden gebruiken.

Hiervoor heb je verschillende opties. Wij kochten een Berlin Joycard voor 72 uur van VBB. Dit was precies genoeg voor het aantal uren dat wij er waren en kostte €30 euro per persoon. Te bedenken dat een enkel ritje met het OV €2,30 kosten en wij al 10 euro kwijt zouden zijn op de eerste avond, leek ons dit een goed idee. En wij hebben het er zeker uit gereden. Daarbij krijg je met de kaart ook korting op enkele bezienswaardigheden, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt.

Berlin Joycard 72 uur zone A+B: €30,-

Kosten eten in Berlijn

Het is heel afhankelijk wat je wil eten als je in Berlijn verblijft. Je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Wij kozen ervoor om 1 keer wat luxer uit eten te gaan en hotspots te bezoeken die gewoon net dat beetje extra hebben. Dat hoeft niet altijd veel te kosten, maar het is natuurlijk altijd wel meer dan een hoofdgerecht, daghap of een curryworst langs de weg. Dat laatste hebben we ook gedaan, haha!

Wij aten ook 3 keer per dag buiten de deur (in onze hotelkamer kon je niet koken en het ontbijt was in het hotel best prijzig, dus dat zochten we liever zelf uit). Als je in een appartement of hostel zit, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te koken.

Het bedrag dat je hieronder ziet is al het eten en drinken voor 3 volle dagen incl. fooi en het eten in de trein onderweg.

Eten en drinken voor 3 volle dagen: €307,52 per persoon

Fooien

In Berlijn werkt het qua fooien ongeveer hetzelfde als in Nederland. Zo zijn wij er ook mee omgegaan. Bij een aantal horecazaken geven ze aan dat bij het bedrag de fooi nog niet is inbegrepen en dat je die kan bij pinnen of betalen. Er staan soms al een aantal voorbeeld fooien aangegeven, maar je kan ook zelf een fooi bepalen.

Ergens naar de toilet gaan als je verder niets consumeert kost bijna overal 1 euro, dus zorg dat je ook genoeg kleingeld bij je hebt.

Kosten activiteiten en bezienswaardigheden in Berlijn

Wij hebben ervoor gekozen om vooral lekker veel te zien en deze trip niet te lang bij een bezienswaardigheid te blijven. Veel van de highlights zijn gratis te zien (of te bezoeken), dus daar zijn wij eigenlijk niet heel veel geld aan kwijt geweest.

Ik had vooraf wel het boekje van Time To Momo gekocht (geen spon, gewoon fan), waar leuke routes in staan die we (deels) hebben gelopen. Hierdoor hebben we heel veel kunnen zien in een relatief korte tijd.

We hebben wel een tentoonstelling bezocht in Khroma en kregen korting dankzij onze studentenkaarten (ja, die heb ik nog en die gebruik ik ook, haha no shame). Ook hebben we een aantal keer foto’s gemaakt in de photocabines. Deze betaal je met muntgeld, dus zorg eigenlijk altijd dat je tijdens je bezoek aan Berlijn ook wat contant en kleingeld bij je hebt. Altijd handig.

Khroma: €12,- per persoon
Photocabine: €3,- of €4,- per keer
Time to Momo boekje: €18,99 inclusief gratis app met routes
Gedenkstätte Berliner Mauer: €0,-
Holocaustmonument: €0,-
East Side Gallery: €0,-

Korting en voordeel

KOSTENOVERZICHT BERLIJN: BERLIN JOYCARD 72 STUNDE

Naast de joycard die wij hebben gebruikt voor het openbaar vervoer, heb je ook nog de Berlin card. Er zijn verschillende soorten, waarbij je naast dat je gebruik kan maken van het OV, ook korting krijgt op diverse bezienswaardigheden en musea. Van deze Berlin card hebben wij deze trip zelf geen gebruik van gemaakt, maar mocht je wat meer musea of andere activiteiten willen bezoeken, dan is dit wellicht een aanrader.

Berlincard: vanaf de €35 euro voor 3 dagen

Kosten overnachting in Berlijn

HOTEL SACHSENHOF SCHÖNEBERG BERLIN

Ons hotel (Hotel Sachsenhof), staat in de wijk Schöneberg en was eenvoudig bereikbaar met het OV. Super handig. Wij hadden een kamer met 2 single bedden en hadden overnachtingen zonder ontbijt geboekt, omdat we dat relatief aan de prijs vonden (€12,50 per persoon) en liever in de stad iets leuks wilden opzoeken.

Wij betaalden voor 3 nachten €273,12 euro (€91 per nacht p.p.)

Hotel Sachsenhof: €136,56

Dagbudget in Berlijn

Wat je dagbudget is, is natuurlijk afhankelijk van je activiteiten en het doel van de reis. Wij hebben deze trip vooral budget uitgegeven aan lekker eten en drinken en in verhouding veel minder aan bezienswaardigheden. Wij verbleven in totaal 3 nachten in Berlijn en 2 halve dagen, dus ik baseer het dagbudget op 3 volle dagen.

Hotel: €46 per persoon per nacht
Eten (ontbijt, lunch en diner): €100 euro per persoon per dag (inclusief drankjes, snacks en fooi)
Vervoer: €10 per persoon per dag
Bezienswaardigheden en activiteiten: €7 per persoon per dag
Totaal dagbudget per persoon: €163 per dag

Dit komt neer op:

Treinreis: €134,80
Dagbudget: 3x €163,-

Totale kosten van een citytrip naar Berlijn: €623,80

Ik sta hier zelf niet van te kijken aangezien het zomervakantie is en bijna de helft van het budget al opgaat aan de reis en het verblijf. Daarbij hebben wij 3 keer per dag buiten de deur gegeten en hebben we niet echt naar het budget gekeken.

Wat vind jij van dit bedrag? En waar let jij op bij het maken van een citytrip? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest