Artisjok is van die groente die ik super lekker vind, maar eigenlijk te weinig eet. Ik doe ze soms door de salade, of op een pizza, maar verder worden ze niet veel gebruikt. En dan natuurlijk vooral de harten. Want ik zou best zo’n hele artisjok willen bestellen in een restaurant, maar dan moet ik eerst van die tutorials op youtube kijken om niet voorschut te staan, omdat ik geen idee heb hoe je zo’n ding eet.
Dus voorlopig houd ik het bij de harten van de artisjok. En er stonden nu nog twee blikjes in de voorraadkast. Ik was eigenlijk van plan om hummus te gaan maken en was op zoek naar een blikje kikkererwten, toen ik de blikjes met artisjokken vond. Ik ging op google op zoek naar wat leuke recepten met artisjok en zag dus ineens dat je ook leuke dips kunt maken met de groente. Dus het werd een dip van artisjok in plaats van hummus. En het was een erg geslaagd hapje. Je moet wel van een beetje pittig houden, want er zit een rood pepertje in!
pittige dip van artisjok
calorieën (per portie): 91
eiwit (g): 1,3
koolhydraten (g): 5,3
vezels (g): 2,5
vetten (g): 6,7
- 2 blikjes artisjokharten (ca. 540 gram)
- 50 ml olijfolie
- 2 el appelcider azijn
- 2 teentjes knoflook
- blaadjes verse munt (naar smaak)
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1 rode peper
- zout en peper (naar smaak)
- 1 el water
om te garneren
- blaadjes verse munt
- pecannoten
Doe alle ingrediënten (behalve het zout en peper) in de keukenmachine of in een hakmolentje tot een grove puree. Je kunt hem ook helemaal glad pureren, maar ik vind zelf een beetje textuur nog wel lekker.
Proef de dip en breng hem nog extra op smaak met zout en peper. Als je de dip nog iets smeuïger wil, dan kun je er nog wat water of olie aan toevoegen.
Garneer de pittige dip van artisjok met blaadjes verse munt en wat grofgehakte pecannoten.