pompoen_sinaasappel_cake_kuukskes
Deze sinaasappel- pompoencake heeft zelfs mijn pompoenhatende broertje verrast. Hij is super lekker als nagerecht met een bolletje ijs of een toef slagroom!

Deze cake heeft zelfs mijn broertje overgehaald om pompoen te eten. Hij vindt pompoen namelijk helemaal niet lekker. Maar speciaal voor pakjesavond had ik deze cake gebakken. Mijn hele familie kwam namelijk eten en iedereen zou wat gerechten maken. een van die gerechten was deze sinaasappel pompoencake.

Iedereen vond de cake wel lekker, maar ik kreeg mijn broertje niet een, twee, drie overgehaald. Toen  ik hem er eindelijk van overtuigde dat je de pompoen niet direct proeft, heeft hij het toch geprobeerd en hij vond hem LEKKER!! Dat is altijd fijn. Ik vind het zo leuk als een recept goed lukt. En dat meer mensen het lekker vinden dan alleen ikzelf, haha.

Deze cake is heerlijk om te serveren als nagerecht (wel kleine plakjes, want hij is best machtig) of als tussendoortje bij de koffie.

kuukskes_pompoen_sinaasappelcake

Wat heb je nodig voor 1 sinaasappel- pompoencake?
– 1/2 pompoen
– 1 sinaasappel, schoongeboend
– 300 gr zelfrijzend bakmeel
– 100 gr roomboter op kamertemperatuur
– 1 tl koek- en speculaaskruiden
– een snuf zout
– 200 gr bruine rietsuiker
– 2 eieren
– 150 ml crème fraîche
– 2 tl bakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de halve pompoen. Haal de pitten en draden eruit en snijd hem dan eerst in partjes en daarna in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook de pompoenblokjes in ongeveer 8 minuten gaar.

Giet de pompoen af en laat de blokjes afkoelen. Ik spoel ze het liefst even af met koud water en laat ze dan in een vergiet afkoelen. Rasp ondertussen de oranje zest van de sinaasappel en pers de vrucht uit.

Meng de boter, de kruidenmix, de sinaasappelzest, het zout, de helft van de pompoen en 100 gram suiker in de keukenmachine. voeg nu de eieren, de crème fraîche, het bakmeel en de bakpoeder toe en mix het geheel tot een luchtig beslag.

Vet een tulband- of cakevorm in met bakingspray. Schep het beslag er in en bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten. De satéprikkertest kun je na 40 minuten even doen. Is de prikker schoon, dan kan hij er uit. Merk je nou dat de bovenkant van de sinaasappel- pompoencake snel bruin wordt, dek hem dan tussendoor even af met aluminiumfolie.

Haal de cake uit de oven en laat hem goed afkoelen voordat je hem stort. Verhit nu de sinaasappelsap met de rest van de suiker (100 gr) in een pan op laag vuur. Laat het mengsel inkoken tot een stroop. Prik gaatjes in de bovenkant van de cake. Schenk de siroop eroverheen. Door het prikken van de gaatjes, gaat de zoete siroop ook lekker in de pompoencake sijpelen.

Garneer eventueel nog met wat sinaasappelzest.

De cake is een beetje klef, maar dat geeft niet. Hij smaakt echt super lekker! En voor bij het kerstdiner is hij zéér geschikt.

 

Facebooktwitterpinterest