broodje bloedworst met appel
Ieder jaar als Sinterklaas in het land komt, zit ik aan de buis gekluisterd. Dit doe ik ieder jaar, met precies dezelfde lunch. Broodjes balkenbrij en bloedworst met een appeltje. Huh? wat is dat? Ja, deze klassiekers kom je niet zo vaak meer tegen. Maar ik ben er dol op. En jullie hopelijk, na deze blogpost ook!

Over een paar weken is het weer zo ver. Dan komt Sinterklaas in het land. Al sinds ik klein ben, zit ik het liefst iedere zaterdag aan de buis gekluisterd en kan ik een uur lang genieten van de intocht van onze Goedheiligman. Sinds dat ik 15 jaar ben heb ik altijd gewerkt op zaterdag, waardoor ik het niet altijd kon zien. Dan namen mijn ouders het voor me op. Dit jaar zal ik het ook op een later moment moeten terugkijken, omdat ik wellicht rond die tijd sta te zingen op het Kwèkfestijn. Maar als juf moet je de intocht natuurlijk wel echt gezien hebben (daarbij schuilt er altijd een klein meisje in me, dus ik kijk het ook graag uit mezelf).
Maar wat heeft de intocht nou weer met deze blogpost te maken? Nou, als de intocht op televisie komt, eet ik AL-TIJD precies hetzelfde maaltje. Boterhammen met balkenbrij, bloedworst en een appeltje. Wat?? Ja, balkenbrij en bloedworst met een appeltje.

Deze twee winterse klassiekers worden gemaakt van vergeten varkensvlees en zijn ontzettend lekker. Het ziet er een beetje gek uit en ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die gelijk een vies gezicht trekken bij het idee alleen al, maar ik ben er echt dol op. Ik kan niemand dwingen om het te proeven, maar ik kan het je zeker aanraden om het eens te proberen. Het is namelijk écht de moeite waard.

BALKENBRIJ

kuukskes_klassiekers_balkenbrij

Balkenbrij is echte winterkost. Het boerengerecht is in de loop van de tijd best in vergetelheid geraakt, terwijl het echt een heerlijk en veelzijdig lunchgerecht is. Balkenbrij wordt gemaakt van de vergeten delen zoals de kop, lever, poot, het vetspek en bloed. Om het te laten samenhangen, worden er nog boekweitmeel en kruiden aan toegevoegd. Op de bovenstaande afbeelding heb ik de balkenbrij bereid met een compote van sjalotjes en appel.

Wat heb je nodig voor 2 porties?
– 2 plakken balkenbrij van ongeveer 0,5-1 cm dik
–  1/2 zure appel, in kleine dobbelsteentjes gesneden
– 1 sjalotje, fijngesneden
– 15 gr boter
– 1 el appelstroop
– twee sneetjes brood
– smeerboter
– een bosuitje, in ringetjes gesneden

Doe de helft van de boter in een pan en bak de fijngehakte sjalotjes mooi glazig. Voeg nu de appelblokjes toe en bak het geheel tot de appel mooi zacht wordt. Voeg nu de appelstroop toe en bak het geheel mooi goudbruin en zacht, tot een compote.

Neem ondertussen een koekenpan en laat de rest van de boter er in smelten. Leg de plakken balkenbrij in de pan en bak ze rondom krokant, maar zorg dat de binnenkant nog lekker zacht is. Hoe lang je de plakken moet bakken, hangt af van de dikte van de plakken.

Smeer wat boter op je brood en leg de plakken balkenbrij er op. Garneer de balkenbrij met de appelcompote en de bosuitjes.

Je zou de appel ook weg kunnen laten en de balkenbrij gewoon met wat ketchup of mosterd kunnen eten. Dan is het eigenlijk ook al super lekker.

BLOEDWORST

kuukskes_klassiekers_bloedworst

Bloedworst is ook een typisch gerecht dat je op de Nederlandse menukaart niet meer zo vaak tegenkomt. In Engeland staat het nog wel bekend als ‘Black Pudding’ en je komt het in de winter soms nog wel tegen, maar niet vaak. Het belangrijkste ingrediënt van bloedworst is natuurlijk gewoon bloed. Om het af te maken worden hier kruiden, spekjes en boekweitmeel aan toegevoegd. Bloedworst is echt super goed te combineren met gebakken appel op brood. Een heerlijk gerecht.

Wat heb je nodig voor 2 porties?
– 2 sneetjes brood
– smeerboter
– 15 gram roomboter
– 2 plakken bloedworst van ongeveer 0,5-1 cm dik
– 1/2 appel
– 1 el appelstroop

Smelt de helft van de boter in de pan. Snijd de appel in hele dunne plakken en bak ze in de pan. Doe er een eetlepel appelstroop bij. Hierdoor krijgen de appelplakken een mooie, bruine kleur.

Doe de rest van de boter in een koekenpan en bak de bloedworst op dezelfde manier als de balkenbrij. Krokant van buiten en zacht van binnen. Hoe lang dit moet hangt ook weer af van de dikte van de plakken bloedworst.

Smeer boter op de boterhammen, leg de plakken bloedworst er op en garneer met de plakken appel.

Het is echt de moeite waard om dit een keer te maken. Mijn persoonlijke favoriet is de bloedworst. Ik zit over 3 weken helemaal klaar voor de buis. En mijn schoentjes bij de verwarming.

 

 

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest