recept voor bapao met gehakt en spekjes
Bapao is een gestoomd, gevuld broodje en kei eenvoudig om zelf te maken. Het kost wel wat geduld, maar dan heb je ook wat. En zo onwijs lekker!!

Als ik aan oud en nieuw denk, denk ik niet alleen aan champagne en oliebollen. Nee, ik denk dan ook aan bapao. En dan niet van die vieze dingen uit de vriezer, waar je eerst zes happen van moet nemen voor je ergens in die witte meuk wat vulling tegenkomt. Nee joh, lekker zelfgemaakt in de stoompan. Mijn moeder maakt bijna ieder jaar Bapao in de stoompan en ze zijn onwijs lekker. Lekker veel vulling, en daar gaat het uiteindelijk om.

Ik wilde ze eigenlijk ook wel een keertje maken. Ik had het een beetje op zitten zoeken op het internet en het leek wel mee te vallen. Ik had mama gebeld met de vraag om haar stoompan te lenen (die ik nu zelf op mijn kerstlijstje heb staan, want Oh mijn god, wat is dat ding handig). En ik ging er vervolgens mee aan de slag. En ze zijn me toch een partij goed gelukt! Mooi wit van buiten, want dat is wel wat je wilt, maar geen kilometers graven om bij de vulling te komen. EN, je kunt ze invriezen. Want om nou 16 van die broodjes in je eentje te eten, is wat overdreven.

Je hebt trouwens wel een beetje geduld nodig voor dit recept. Maar dan heb je ook wat!

Wat heb je nodig voor ca. 16 bapao met gehakt:

voor de broodjes:
– 500 gr patentbloem
– 1 el suiker
– 300 ml lauwwarme volle melk
– 1 zakje gist

voor de vulling:
– 300 g halfom gehakt
– 125 g magere spekblokjes
– 1 tl zwarte peper
– 3 tenen knoflook
– 1 el arachideolie
– 1/2 tl gemalen kruidnagel
– 2 tl kaneel
– 1 1/2 tl gemberpoeder
– 3 gedroogde chilipepertjes
– 2 el ketjap manis

Snijd de ui, knoflook en pepertjes heel fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en peper aan. Voeg de specerijen en de spekblokjes toe en meng alles even goed aan in een halve minuut. Blus het mengsel af met de ketjap manis en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt mee tot het rul is. Haal de pan nu van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Doe het bloem, de gist en de suiker in een kom. Roer de droge ingrediënten goed door elkaar en voeg steeds een beetje melk toe. Als je alle melk hebt toegevoegd lijkt het deeg erg nat, maar dat hoort. Je moet het deeg echt heel goed kneden. Dus voeg geen extra bloem toe. Het duurt wel bijna 10 minuten voor het deeg lekker soepel is. Als het deeg dan eindelijk soepel is, kneed je het tot een bal en leg je hem in een ingevette kom. Laat het deeg een half uur rijzen, afgedekt met huishoudfolie.

Knip ondertussen van een vel bakpapier 16 vierkantjes van ca. 5×5 cm (ik kreeg uit 1 vel 16 vierkantjes).

kuukskes_bapao_gehakt

Haal het deeg uit de kom en sla de lucht eruit. Verdeel het deeg in 16 gelijke delen en draai er balletjes van. Druk ze nu een plat tot een rondje (let op, het midden moet je wat dikker laten, anders wordt het deeg later doorzichtig) en leg in het midden een flinke eetlepel van de vulling. Vouw het broodje dicht en leg hem omgedraaid (met de vouwnaden naar beneden) op een bakpapiertje. Herhaal deze stappen tot alle broodjes zijn gevuld. Leg nu een vochtige, schone theedoek over de broodjes en laat ze nog drie kwartier rijzen.

Die stoompan van mama is echt ideaal. Hij bestaat uit drie lagen. In de onderste laag doe je een laag water, en vervolgens zet je die andere lagen erop. Die kun je vullen met, in dit geval, bapao broodjes. Je kunt ook een vergiet gebruiken en die boven een pan met een laag water hangen, of van die stoommandjes gebruiken. Het voordeel van de stoompan is dat hij erg goed afsluit, waardoor de broodjes lekker snel klaar zijn en zacht blijven. Houd wel in de gaten dat er een laag water in de pan blijft, anders brandt het aan. In een pan met een dunnen bodem gaat het namelijk best snel.

recept voor bapao met gehakt en spekjes

Leg de broodjes in de stoompan en laat ze in ongeveer een kwartier gaar stomen. Je kunt ze direct serveren (lekker met chilisaus!!!). Als je ze in wilt vriezen, moet je ze even goed af laten koelen en apart verpakken (anders gaan ze misschien plakken). Als je ze vervolgens uit de vriezer haalt, kun je ze direct in de stoompan opwarmen. Je hoeft ze niet eerst te ontdooien. Ook dit duurt dan weer ongeveer een kwartiertje. Het kan ook in de magnetron, maar dan worden ze wat droog. En het is juist zo lekker als ze zacht en fluffy zijn!

Zo mega lekker!! Ga dit maken! Doe het!

About Post Author

Facebooktwitterpinterest