hartige oliebollen met ham en kaas
Deze hartige oliebollen met ham, kaas en stout bier zijn echt een top receptje voor bij de borrel tijdens oud en nieuw!

Dat je met speciaalbier een lekker bierbeslag kan maken wisten we al. En dat oliebollen lekker zijn is ook een feit (vooral met rozijnen). Maar hartige oliebollen zijn ook zo verkeerd nog niet. Deze zijn niet alleen leuk om te serveren bij de jaarwisseling, maar ook gewoon als borrelhapje met de kerst, of een ander leuk feestje. Je kunt de hartige oliebollen  vullen met verschillende ingrediënten. Maar omdat ik ze voor de eerste keer maakte, hield ik het lekker eenvoudig met ham, kaas en rode ui.

Een groot deel van dit recept is echt exact hetzelfde als mijn andere recept, maar ik heb de recepten dan ook tegelijkertijd gemaakt, met deels dezelfde ingrediënten. So, forgive me. Sterker nog, je hebt eigenlijk twee recepten met praktisch dezelfde handleiding. Kei handig dus.

hartige oliebollen met ham en kaas

Wat heb je nodig voor 20-25 hartige oliebollen?
– het basisbeslag voor oliebollen
– 75 g belegen kaas (in kleine kubusjes van 1/2 cm)
– 1 bakje hamblokjes (die zijn vaak ook in kubusjes van 1/2 cm)
– 1 rode ui, fijngesnipperd
– optioneel: chilisaus om erbij te serveren

Snijd, zoals hierboven ook beschreven staat, de kaas in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1/2 cm groot. De hamblokjes zijn als het goed is al zo klein. Snipper de rode ui.

Zeef het bloem met het zout boven een beslagkom. Voeg de gist toe en meng de ingrediënten goed door elkaar.

Meng met de mixer (of een garde) het bier, het citroensap en het lauwwarme water erdoor. Voeg de ham, kaas en ui aan het mengsel toe en mix ze door het beslag.

Dek het beslag af met een schone, vochtige theedoek en zet de afgedekte kom op een warme, tochtvrije plaats. Laat het beslag een uur rijzen tot het de dubbele hoeveelheid is geworden.

Verhit in een ruime pan een liter olie tot maximaal 175 graden. Ik gebruik altijd een ijsknijper om bollen te scheppen (en natuurlijk een maatbeker met lauwwarm water, waardoor het beslag makkelijker loslaat. Bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin. Dit hangt weer van de grootte van de oliebollen af. Meestal keren de oliebollen uit zichzelf om halverwege, maar soms moet je ze even een handje helpen.

Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de (frituur)pan, en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken. Want ja, er komt nog wel wat vet vanaf. En in dit geval soms ook wat gesmolten kaas. En dat is helemaal pijnlijk.

Warm zijn de oliebollen het allerlekkerst. Serveer ze met chilisaus. Je zou ze eventueel in kunnen vriezen. Je moet ze dan wel langzaam laten ontdooien en in de oven opwarmen.

hartige oliebollen met ham en kaas

About Post Author

Facebooktwitterpinterest