oliebollen basisrecept met stout bier
Voor het eerst heb ik mijn eigen oliebollen gebakken met een stout bierbeslag. En ze zijn super lekker geworden. Dit wordt een super jaarwisseling!

Het is weer zo ver. De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij en steeds meer winkeletalages liggen vol met demo vuurwerkpakketten. Ik bedoel, kerst is één van de mooiste en gezelligste feesten van het jaar, maar oud en nieuw vind ik toch ook altijd wel een mooi feestje. Ik heb het al op diverse manieren gevierd. Lekker thuis met de familie, in de stad, met de hockey, met vrienden en vriendinnen of met mijn carnavalsfamilie. In ieder geval altijd met een overdosis alcohol en vette meuk. Heerlijk. Naar de stad ga ik eigenlijk liever niet meer. Van die grote feesten zijn kei ongezellig. Je moet net als met kerst gewoon met dierbare mensen zijn.
Maar eerst de hele dag in de schuur staan stinken boven een pan vol met hete olie en plakkerig beslag. Lekker oliebollen bakken. Een aantal jaren heb ik mijn lieve mama geholpen in ons schuurtje in Rosmalen, maar dit jaar wilde ik ze zelf eens maken. Heel naïef, in een wokpan, met olie, zonder thermometer, zonder blusdeken, niet wetende dat het hele huis in de hens kan vliegen als de olie te heet is. Ja, ik ben echt een mega ervaren koekenbakker. Haha.

MAAARR.. mijn huis is dus niet in de hens gevlogen.. de kerstboom staat nog en na een paar uur was de stinklucht ook al weg, dankzij mijn zeer goed ventilerende ramen. Dus ik heb mezelf een schouderklopje gegeven en ik had een flinke lading oliebollen. En ze waren nog goed gelukt ook. Uiteraard wel met een lekker bierbeslagje, want koken met bier vind ik nog steeds erg leuk.

Ik heb dit keer gekozen voor een stoutbier. Je hoeft maar 150 ml te gebruiken voor het beslag. Ja, lijkt me duidelijk dat ik de rest natuurlijk niet weg heb gegooid.

oliebollen basisrecept met stout bier

Wat heb je nodig voor ca. 20 oliebollen (ik had kleintjes, dus ik kwam aan de 22)

basisbeslag:
– 500 gr tarwebloem
– 150 ml stout bier
– 350 ml handwarm water
– een flinke snuf zout
– 2 zakjes gedroogde gist
– een paar druppels citroensap

voor de zoetekauw de volgende opties (of/of he, anders is het te veel ;):
– 25 g suiker
– 5 gr kaneel
– 100 g rozijnen
– 100 g gedroogde cranberry’s
– 5 g kaneel

Zorg dat je, voor je begint met bakken, de rozijnen en cranberry’s een aantal uren in een kommetje water laat wellen. Hierdoor zullen ze minder snel verbranden in de (frituur)pan.

Zeef het bloem met het zout boven een beslagkom. Voeg de suiker, het kaneel en de gist toe en meng de ingrediënten goed door elkaar.

Meng met de mixer (of een garde) het bier, het citroensap en het lauwwarme water erdoor. Laat de rozijnen en cranberry’s uitlekken en meng ze door het beslag heen.

Dek het beslag af met een schone, vochtige theedoek en zet de afgedekte kom op een warme, tochtvrije plaats. Laat het beslag een uur rijzen tot het de dubbele hoeveelheid is geworden.

Verhit in een ruime pan een liter olie tot maximaal 175 graden. Ik gebruik altijd een ijsknijper om bollen te scheppen (en natuurlijk een maatbeker met lauwwarm water, waardoor het beslag makkelijker loslaat. Bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin. Dit hangt weer van de grootte van de oliebollen af. Meestal keren de oliebollen uit zichzelf om halverwege, maar soms moet je ze even een handje helpen.

Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de (frituur)pan, en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken. Want ja, er komt nog wel wat vet vanaf.

Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en uiteraard het liefst ook met een glaasje champie!! Dan is het echt feest! Fijne jaarwisseling lieve volger.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest