Gesponsord: Dat je insecten in de winkel kan kopen om zelf te eten wisten we wel, maar Jimini's heeft de kriebelbeestjes in een nieuw, hip jasje gestoken.

Gesponsord: Als ik vroeger aan insecten eten dacht, moest ik altijd aan Simba uit de Leewenkoning denken, waarin de jonge welp slijmerig, maar smakelijke wormen en torretjes moest eten. Inmiddels liggen er al een paar jaar  in diverse winkels gevriesdroogde of gefrituurde insecten gewoon te koop. Ik had wel eens een gefrituurde sprinkhaan geproefd, en ik had ook een keer een documentaire gezien, waarin werd verteld dat je met insecten een groot hongerprobleem kunt wegwerken. Fijn om te weten, maar toch vond ik het nog niet echt aantrekkelijk om een schaaltje meelwormen bij de kaasplank te serveren. Echter, Jimini’s heeft hier verandering in gebracht. Zij vriesdrogen drie soorten insecten en maken er, aanzienlijk leuke producten van. Ik ben gevraagd om een aantal van deze producten eens te proberen en er een stukje over te schrijven op Kuukskes. Ik vind het altijd leuk om iets nieuws te proberen, dus natuurlijk heb ik ja gezegd.

kuukskes_jiminis_meelworm

De missie van Jimini’s is om alle mensen aan de insecten krijgen. Dat klinkt een beetje drastisch, maar hun visie hierop is wel mooi. Insecten zijn duurzaam en snel te produceren, er zijn meer dan tweeduizend soorten eetbare insecten, er zitten veel voedingsstoffen in de kriebelbeestjes en het is beter voor het milieu, omdat het produceren van insecten aanzienlijk minder ruimte en water kost dan andere dieren.  Dit vind ik interessant om te lezen. Ik vind het altijd leuk om te weten hoe ik mijn ecologische voetafdruk wat kan verkleinen, ondanks dat ik nog steeds fan ben van een goed biefstukje. Maar nog steeds zag ik de verleiding nog niet direct om een sprinkhaan door mijn salade te gooien. Ik bedoel, we hebben het hier wel over beesten met 0 of meer dan 4 poten die kriebelen en die, soms ongewenste plagen kunnen veroorzaken waardoor je van de bijbel nog nachtmerries kunt krijgen.
Daar heeft Jimini’s wat op bedacht. De gevriesdroogde sprinkhanen, krekels en meelwormen zijn ook op smaak gebracht met diverse kruiden. Daarbij zijn ze niet alleen als snack verkrijgbaar, maar ook om te verwerken in gerechten, of als energiereep.

kuukskes_jiminis_energiereep_krekels
De energierepen zijn erg lekker. De appel-kaneel variant is mijn favoriet.

Toen ik het pakketje binnenkreeg, was ik blij verrast. De producten zien er aantrekkelijk uit. Ik ben heel gevoelig voor een leuk etiket of vrolijke verpakking. Ik koop flessen wijn meestal ook vanwege het etiket, dus ja voor producten die er goed uitzien heb ik een zwak. Dat is al gelukt.

Wat er in het pakketje zat?
– een doosje krekels met de smaak: smokey onion barbecue
– een doosje meelwormen met de smaak: sesam en komijn
– 4 verschillende energierepen waarin krekels verwerkt zitten.

fullsizerender-96

Het eerste wat ik probeerde waren de krekels. Die leken het meest op de sprinkhaan die ik ooit had geproefd (maar dan een stuk kleiner). Ik heb ze samen met mijn familie geprobeerd op pakjesavond. Bijna iedereen durfde het te proberen (tja, Indo’s eten alles), maar mijn oma en nichtje waagden zich er toch maar niet aan. Ze hadden een duidelijke barbecue smaak, en waren lekker knapperig. Je moet er gewoon niet te lang naar blijven kijken, haha! De gevriesdroogde meelwormen vond ik persoonlijk lekkerder. Iets minder dominant van smaak. Je moet er wel wat meer tegelijk van in je mond stoppen, want ze zijn heel klein. Ik vind ze vooral lekker als garnering bij een gerecht, zoals bij mijn linzensoepje.

kuukskes_linzensoep_meelwormen_jiminis
Linzensoep met soya-yoghurt en meelwormen bij de lunch

De energierepen vond ik het lekkerst. Een van de energierepen bevatte gojibessen, en die vond ik niet lekker. De appelkaneel reep vond ik daarentegen echt onwijs lekker. De repen zijn lekker stevig en hebben bijna iets weg van marsepein. Niet zo gek, want er zitten ook amandelen in verwerkt. Doordat er meel is gemaakt van de krekels, zie je er absoluut niets van. Misschien is dit product voor een beginnend insecten-eter dan wel het meest geschikt.

Of ik de insecten snel voor mezelf zou kopen, weet ik nog niet. De repen in ieder geval wel, want die vind ik erg smakelijk. De snacks zou ik eerder kopen als cadeautje. Het is namelijk echt leuk om zo´n doosje cadeau te geven of te krijgen. En het is  de moeite waard om het eens te proeven. Alleen al om de missie die erachter zit. Daarbij staat een schaaltje krekels of meelwormen gewoon geinig bij je borrelplank. Het valt in ieder geval op.

Neem in ieder geval eens een kijkje op de website van Jimini’s. Daar kun je de beestjes in diverse smaken bestellen en meer lezen over de missie van het bedrijf. Daarnaast zijn ze ook al te koop bij Koekwaus in Den Bosch, en bij Brandpunt in Breda.

Liefs,
#Kuukskes

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest