Mijn eerste poging om lempers te maken is mislukt. De kip zelf is echt wel heel aardig gelukt. Dus ik geef je gewoon vast het recept van mijn gele kip. Het recept voor lempers komt ooit nog. Beloofd.

Ook hier weer even een super simpel gerecht tussen de feestdagen door. Ik wilde eigenlijk heel graag een keer lempers maken. Want, hoezo ben ik een indo en kook ik voor kuukskes nooit eens Indisch. Ik wilde serieus een keer een poging wagen, maar zelf een recept verzinnen was al onmogelijk. Ik moest me dus wel aan bestaande recepten houden. Mijn oma wilde het eigenlijk proeven, maar dat vond ik nogal hoog gegrepen. Aangezien het bij die strenge Indische vrouwtjes nooit goed is. Ik was vrij trots dat ik bijna alle ingrediënten herkende op het lijstje en ik ging blij naar de Toko (ik was een kwartier te vroeg en het was echt koud), maar ik vergat toch weer een deel mee te nemen. Ik heb toen maar besloten om de vulling  van gele kip wel te maken en dat gewoon met rijst te eten. Dan had ik toch het idee van een lemper.. en de echte rijstrolletjes die maak ik dan wel als ik een keer zeeën van tijd heb (haha, grap van de dag. Dat heb ik nooit).

Maar, ondanks dat mijn eerste poging tot Indisch bloggen mislukt was, was de kip heel aardig gelukt. Ik ben super blij met mijn rijstkoker. In dat ding kun je rijst zo snel klaarmaken. en je hoeft er niet naar om te kijken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

voor de gele kip
– 500 gr kippendijfilet
– 1 grote rode ui (fijngesneden)
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
– 1/2 tl djinten (gemalen komijnzaad)
– 1/4 tl kunjit (kurkuma)
– 1/4 tl laos
– versgemalen peper
– 1/2 tl zout
– 40 gr kokosblok
– 100 ml kokend water
– 1/4 blokje kippenbouillon

groente
– 1 broccoli
– 1 zak gebroken sperzieboontjes

voor de rijst:
– 400 gr pandanrijst
– 1 pakje kokosmelk
– water
– 1 limoen

extra
– sambal peteh (of een andere)
– gebakken uitjes
– water om in te koken

Doe de rijst (ca. 4 kopjes) in de rijstkoker met 1 pakje kokosmelk, drie kopjes water en de in parten gesneden limoen. Zet de rijstkoker aan en laat de rijst verder met rust.

Snijd ondertussen de kip in kleinere stukken en breng deze aan de kook in een pan met water. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en laat je de kip nog even staan. Daarnal haal je het vlees uit de pan en trek je het met twee vorken uit elkaar.

Fruit de fijngesneden ui aan in de pan en doe hier de fijngesneden knoflook, kruiden, het kokosblok (in stukjes gehakt), 100 ml water en het bouillonblokje in. Voeg de kip toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel op een laag vuur sudderen. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Kook intussen de broccoli en de boontjes gaar, zoals op de verpakking beschreven staat. Stomen is trouwens nog lekkerder!

Verdeel de rijst over de borden en serveer er de gele kip en de groenten bij. Lekker met sambal en gebakken uitjes.

Waarschijnlijk wordt mijn oma boos als ze leest hoe ik mijn gele kip heb klaargemaakt, maar ik vond het serieus lekker en ik vond het ook best Indisch smaken. Het was in ieder geval een makkelijk recept en super handig ook om in te vriezen.

Nogmaals, Indisch eten gaat er echt nog ooit van komen, maar daar ben ik me nog mentaal op aan het voorbereiden!

Liefs,
#Kuukskes

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest