sprookjesbos de paddenstoelen
Pretpark de Efteling bestaat dit jaar 70 jaar en dat wordt dit jaar goed gevierd met nieuwe attracties. Waarom ik zo van de Efteling houd? Dat lees je hier...

De Efteling bestaat dit jaar 70 jaar en dat wordt gevierd. Nou besta ik zelf nog niet zo lang en heb ik het park niet meegemaakt vanaf het begin, maar toch voelt dat wel een beetje zo. Afgelopen week ben ik met de familie een dag naar het pretpark in Kaatsheuvel geweest en het is zo fantastisch. Herinneringen aan je eerste keer in de achtbaan, de opening van een nieuwe attractie (die inmiddels al weer een paar jaar oud is), de veranderingen van de tijden en dus van attracties en delen van het park die (gelukkig) nog altijd hetzelfde zijn, of er hetzelfde uitzien. Ik hou van de Efteling.

Voor de meeste Brabanders is Pretpark de Efteling geen nieuws en als je een beetje in de buurt woont, zal je waarschijnlijk zelfs gewoon een abonnement hebben, maar voor mij blijft het iets magisch. Van Sprookjesbos tot Joris en de Draak, van Baron 1898 tot het Land van Laaf, echt alles is geweldig voor jong en oud.

De vijf Rijken van de Efteling

Het park is in 1999 verdeeld over 4 verschillende rijken. In deze rijken zijn de verschillende attracties onderverdeeld. Later is hier nog een 5e rijk bijgekomen, dat zich rondom de hoofdingang van het park (Het huis van de Vijf Zintuigen) bevindt; Fantasierijk. Een gebied dat gethematiseerd is rondom Pardoes de Tovenaar.

Hier vind je ook een van de gave pin automaten van het park. Een schatkist die je kunt “openen” met de grote sleutel in de rots. Ik vind sowieso het park zoooo mooi aangelegd. Alleen al van de bloemen (die tulpen hier..) word ik blij. Maar ook alle attracties zien er zo gedetailleerd uit. Hoe nieuwer de attractie of het verhaal, hoe meer er tot in de puntjes over na is gedacht.

Marerijk

Het Marerijk ligt in het westen van het park. Mare is een synoniem voor vertelling uit het oud-Nederlands en verwijst naar de sprookjes en mythologie die in het park te vinden is. Hier liggen onder andere het “Volk van Laaf”, het sprookjesbos, de “droomvlucht”, “Villa Volta” en “Raveleijn”.

Het Sprookjesbos

Nadat in 1950 het natuurpark de Efteling is gesticht, opent op 31 mei 1952 het Sprookjesbos met in die tijd nog maar 10 sprookjes: Doornroosje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, De Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, Het stoute Prinsesje, De zes dienaren, Het Kabouterdorp, Vrouw Holle en Kleine Boodschap. In die tijd kon je voor 80 cent (omgerekend 0,36 euro) een kaartje kopen om het park te bezoeken. Inmiddels is het park natuurlijk enorm uitgebreid en vind ik het nog altijd een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan de Efteling. Ik loop er altijd even doorheen.

Mijn favoriete sprookjes? Ik denk nog altijd de rode schoentjes (sinds 1953), vrouw Holle en de Indische waterlelies.

Oh, nee wacht.. ik vergeet natuurlijk het belangrijkste. De paddenstoeltjes. DIE zijn het allerleukst. En ik ben niet de enige, want iedereen gaat hier altijd mee op de foto. En dat snap ik, want ze zijn te cute en de muziek (Menuet in G Majeur, gecomponeerd door Christian Petzold) is natuurlijk prachtigen super herkenbaar.

Zie jij de verschillen op de foto’s hieronder? Er zit maar een paar jaar tussen ;).

Het volk van Laaf

Nog zo’n deel van het park waar ik sentimenteel van word, is het Land van Laaf. Al loop ik er maar kort doorheen, ik hou er echt van. Vooral Lot’s Kraamhuys, het Lariekoekhuys en het orgel vind ik het leukst. Ik ben zo’n gekkie dat alle muziekjes onthoud en die dan ook de HELE dag in haar hoofd houd. Vooral die van het Lariekoekhuys, haha! Die zing ik nu al de hele tijd, terwijl ik dit schrijf.

Anderrijk

Dit rijk ligt in het zuiden van het park en bevat enkele losstaande attracties die ieder een eigen thema hebben. Mijn favorieten hiervan? De Fata morgana en de Piraña. Het spookslot uit 1978 vond ik ook altijd geweldig omdat ik de muziek zo prachtig vind (Dans Macabre), maar die gaat in het najaar (helaas) ruimte maken voor een nieuwe attractie.

Reizenrijk

Het Reizenrijk ligt in het Noorden van het park. Een groot deel van dit rijk wordt ingenomen door de Siervijver en is heerlijk om even langs te wandelen, of een rondvaart op te maken in de Gondoletta. Ook de Vogelrok en Carnaval festival zijn attracties in dit rijk. Ik was vroeger ook echt fan van “Monsieur Cannibale” (dat liedje was zoooo leuk), maar door de stereotyperende karikatuur was deze attractie voor veel mensen echt niet meer van deze tijd en is hier inmiddels een nieuwe attractie voor in de plaats gekomen, “Sirocco”, dat het verhaal van Sindbad de Zeeman vertelt.

Ruigrijk

Jaa… voor dit rijk kom je toch wel een beetje écht naar de Efteling als je van achtbanen houdt. De naam van het rijk zegt het al, hier gaat het er ruig aan toe. Dit deel van het park begon natuurlijk met de Python (1981) en later kwam hier in 1991 de houten achtbaan de Pegasus bij. Wat was dit vet zeg. Deze twee banen zijn mijn eerste achtbanen ooit en de python was extra vet, want die ging over de kop.

Inmiddels heeft de Pegasus ruimte gemaakt voor de racer achtbaan “Joris en de draak” en zijn er nog veel meer vette achtbanen bijgekomen. De Python is hierdoor voor mij niet meer DE attractie, maar nog wel altijd heel iconisch. Mijn favoriete achtbanen zijn toch wel echt “De Vliegende Hollander” en “Baron 1898”. Deels door de aankleding, het verhaal en de beleving tijdens het wachten, maar ook wel echt door de vrije val van de baron en het omhoog schieten van het spookschip. I love it. Al durf ik bij de “Baron” nog altijd niet op rij 1, haha! dat is niet aan mij besteed.

“De Halve Maen” (het schommelschip) vond ik vroeger trouwens ook echt geweldig, maar vind mijn buik inmiddels ook niet meer zo leuk! Je bent volgens mij team schip, of precies niet. Er zit niks tussen, haha!

Holle Bolle Gijs

Hoe geweldig is Holle Bolle Gijs. Ik bedoel een beleving van “iets in de prullenbak gooien”, is in de Efteling toch wel enorm. Je gaat er gewoon letterlijk iets van zooi voor zoeen in je tas. Door het hele park heb je verschillende varianten van Holle Bolle Gijs staan. En uiteraard is ook dit weer zo’n heerlijke plek om ongegeneerd een shoot te houden, haha!

Het is sowieso zeer vermakelijk om ook even terug te bladeren door die oude foto’s. Love it.

De veel te dure, maar oh zo leuke souvenirs

Eerlijk is eerlijk.. als je als kind rondloopt in de Efteling, wil je alles hebben, haha! Ik vond dat vroeger waarschijnlijk ook echt geweldig, al heb ik er niet heel veel actieve herinneringen aan. Wat ik wel heel leuk vind, zijn de foto’s na een achtbaan of andere attractie. Daar heb ik er ook thuis ook nog wel een paar van liggen.

Ik kan me ook herinneren dat ik ooit met een vriendinnetje naar de Efteling ging en we net zo lang in de Vogel Rok achtbaan zijn geweest, tot we de perfecte foto hadden, haha! Lekker op het einde van de dag en je 10 keer achter elkaar kon.

Vier 70 jaar Efteling

Er zijn dit jaar verschillende leuke dingen te doen rondom de verjaardag van de Efteling. Zo wordt er iedere dag om 16.00 feest gevierd, gezongen en gedanst met de gasten van het park, kun je tussen april en oktober het maffe verjaardag-theefeestje vieren van de Gekke hoedenmaker en de Maartse haas in Efteling Wonderland en beleef je de nieuwe attractie van Sindbad de Zeeman.


About Post Author

Facebooktwitterpinterest