5 december komt eraan en al weken moet ik moeite doen om niet 20 kilo aan te komen van al die heerlijke pepernoten, chocoladeletters, marsepeinen varkentjes en al het andere lekkers. Gelukkig kun je dat lekkers ook allemaal zelf maken, en nog gezond ook! Vandaag: Gevulde speculaas!!

Al weken, wat zeg ik, maanden liggen de winkels vol met pepernoten, chocoladeletters, speculaas en vele andere lekkernijen die allemaal bedoeld zijn voor het meest magische avondje van het jaar: 5 december.

Al dat lekkers is helaas niet zo goed voor de lijn. Ik heb dan ook altijd moeite met deze tijd van het jaar. Gelukkig heb ik een recept ontdekt waarbij je toch af en toe lekker mag snoepen van al dit lekkers. Je huis gaat er heerlijk van ruiken, homemade is sowieso altijd het lekkerst, en je kunt toch meegenieten van de zoetigheden.

Gezonde gevulde speculaas? hoe dan? Nou, dit kuukske zit vol met amandelen, amandelmelk, kokosolie, dadels, sinaasappel en citroen.

Wat heb je nodig voor ca. 8 stukken?
Voor het deeg:
– 250 gr amandelmeel
– 50 ml amandelmelk
– 60 gr honing
– 1 tl (wijnsteenzuur)bakpoeder
– een snuf zout
– 3 el koek- en speculaaskruiden
– de zest van 1 sinaasappel
– 100 gr kokosolie
– 1 eierdooier
– amandelen

voor de spijsvulling
– 200 gr amandelmeel
– 250 medjooldadels, ontpit
– sap van 1/2 citroen
– zest van 1/2 citroen
– 1 tl vanille extract
– 2 eiwitten

IMG_5217
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe alle ingrediënten van de spijsvulling in een keukenmachine en mix het geheel tot een gladde massa.

IMG_5218
Meng ondertussen het amandelmeel, de honing, de kruiden, het zout, de sinaasappelschil en de  kokosolie in een kom. Voeg het bakpoeder toe. Meng het geheel tot een stevige bal. Het deeg kan wat droog zijn. Voeg dan wat amandelmelk toe. Niet te veel, want het deeg moet ook weer niet te plakkerig worden.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen.

IMG_5219
Verdeel het eerste deel over een bakvorm van 18-20 cm in de diameter.
Zorg dat het deeg goed verdeeld is. Verdeel nu de spijsvulling over de eerste laag deeg heen. Bedek de spijs met de rest van het speculaasdeeg.

Garneer de speculaaskoek met de amandelen en bestrijk de bovenkant van de koek met het eigeel.

IMG_5221
Bak de koek ca. 40-45 minuten in de oven. Laat de koek een beetje afkoelen voordat je hem aansnijd of serveert.

Ik krijg al helemaal zin in Sinterklaas, wat jij?

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest