Stamppot is één van mijn favoriete winterse gerechten. En vooral boerenkool eet ik super graag. Zodra in oktober het seizoen van de boerenkool begint, word ik helemaal blij. Boerenkool past namelijk niet alleen in de stamp, je kunt er ook een lekkere smoothie, hartige taart, sapje, soep of salade van maken.
Nou is boerenkoolstamp echt één van mijn favoriete wintergerechten, maar deze hartige taart komt dan wel echt op de tweede plaats. Boerenkool is op zich een echte ‘superfood’ door zijn grote hoeveelheid aan vitamine C. Deze taart is iets minder gezond, maar wel super lekker! En soms moet je ook een beetje kunnen genieten van lekker eten, toch? Daar is het nu eenmaal herfstvakantie voor!
Hartige taart met boerenkool en rookworst
- 1 1 rode ui (gesnipperd)
- 250 g verse boerenkool
- 2 tl tijm (gedroogd)
- 1 rol taartdeeg (uit het verskoelvak)
- 1 (magere) rookworst
- 4 eieren
- 100 ml (soja)melk
- peper en zout
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quiche- of taartvorm van c.a. 24 cm doorsnede in. Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui tot hij zacht en glazig is. Voeg de boerenkool en tijm doe en laat het geheel goed slinken. Breng het mengsel eventueel op smaak met peper en zout.
-
Bekleed ondertussen de taart- of quiche-vorm met het deeg. Klop de eieren los met melk en snijd de rookworst in plakjes. Verdeel de boerenkool over de taartbodem. Schenk het eiermengsel over de boerenkool heen en garneer de taart met de plakjes worst. Vouw de onbedekte randen deeg naar binnen. Bak de taart ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot hij gaar en mooi goudbruin is.
-
Heerlijk bij het avondeten met een frisse salade. Heb je een stuk over? Je kunt hem afgedekt in de koelkast bewaren, en daarna weer even opwarmen in de oven. De taart is overigens ook prima koud te eten. Lekker voor bij de lunch!!