atjar ketimoen (zoetzure komkommer)
dit kleine recept voor zoet zure komkommer is heel eenvoudig en snel te bereiden. Heerlijk als bijgerecht bij de rijsttafel.

Al sinds ik klein ben vind ik het lekker om bij een Indonesische groente te eten. Maar rauwkost is helemaal mijn favoriet. En zo is zoetzure komkommer (atjar Ketimoen) een van mijn favorieten. En het is super eenvoudig om te maken. Het is maar een klein recept, maar óh-zo lekker!

Het is dus ook wel leuk dat tijdens het maken van deze foto’s mijn eigen Atjar (beter bekend als Attie patattie ballenplattie) ook even op de foto wil, haha! Lekker beest.

Atjar Ketimoen (zoetzure komkommer)

  • 1 komkommer
  • 1/2 lombok (rode peper)
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 1 el gula djawa (palmsuiker)
  1. Snijd de komkommer doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Je kunt ze erin laten zitten, maar ik vind de komkommer dan wat zompig worden. Daarbij zien die halve maantjes er ook net wat gezelliger uit.

  2. Hak de rode peper fijn. Verhit de azijn in een klein pannetje en voeg hier de rode peper en de suiker aan toe. Roer het geheel voorzichtig door elkaar en zorg ervoor dat de suiker helemaal gesmolten is.

  3. Doe de komkommerschijfjes in een kommetje en giet het azijnmengsel eroverheen. Laat het nu in de koelkast afkoelen. Schep af en toe de komkommer even om, zodat de smaken overal goed intrekken.

  4. Heerlijk voor bij de rijst en verschillende vlees- en visgerechten. Selamat makan.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest