Als je mij goed kent weet je dat ik GEK ben op worstenbroodjes. Ik kan dat echt iedere dag eten (doe ik 5niet hoor, want anders zou ik dicht groeien), maar oh my, wat is dat lekker. Met de kerst maak ik eigenlijk altijd Brabantse worstenbroodjes, want dat ben ik vanuit thuis gewend. Mama maakte die ook altijd en dan met luxe brooddeeg. Dat was zooo lekker. Ik heb ze geprobeerd na te maken en het recept staat op de blog. Maar omdat ik ook wel van de Indische en Indonesische keuken houd, heb ik een nieuwe variant op de blog gezet voor licht pittige worstenbroodjes.
Deze licht pittige worstenbroodjes heb ik gevuld met Indisch gekruid gehakt. Mega lekker en gewoon net een keer anders dan je gewend bent! Dit recept moet je zeker een keertje maken, want ze zijn perfect voor de kerstbrunch, bij de lunch, als snack onderweg en gewoon eigenlijk iedere dag, haha!
Licht pittige worstenbroodjes met Indisch gekruid gehakt
- 500 g bloem
- 150 g roomboter
- 25 g bruine basterdsuiker
- 2 zakjes gedroogde gist ((of een stukje verse gist))
- 250 ml halfvolle melk
- 1 kg half-om-half gehakt (Ik koop die altijd bij Slagerij 't stokpaardje)
- 3 el paneermeel (of twee beschuitjes)
- 3 tl geraspte knoflook ((uit een potje))
- 2 el sambal oelek
- 3 cm verse gember (geraspt)
- 1 tl djahƩ
- zout en peper (naar smaak)
- 2 eieren
- wit en zwart sesamzaad ((om te garneren))
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Bestrooi de bloem met het zout. Verwarm de melk tot deze handwarm is en giet de melk in de kuil. Voeg de suiker en de boter eraan toe. Men de gist door de melk tot het een papje wordt. Meng de melk nu steeds meer met de bloem totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. De gist gaat goed werken als het deeg goed gekneed is, dus zorg ervoor dat je het deeg zeker 5 minuten intensief hebt door gekneed. Verdeel het deeg nu in 16 kleine balletjes. Laat de deegballetjes onder een laag plastic folie rusten. Het kan nu al een beetje gaan rijzen.
Meng ondertussen het gehakt met ƩƩn ei en het paneermeel. Breng het gehakt op smaak met zout, peper, sambal oelek, de gember, djahƩ en knoflook. Verdeel het gehakt ook in 16 porties. Maak er balletjes van en rol deze vervolgens uit tot een worstje.
Klop het andere ei los. Rol de bolletjes deeg ovaal uit. Leg in het midden van het deeg een worstje. Vouw eerste de korte kanten over de worst en vervolgens rol je het broodje om, zodat de lange kanten over elkaar worden gevouwen. Leg de worstenbroodjes, met de naad naar onder op een bakplaat met papier. Laat de worstenbroodjes minimaal 40 minuten rijzen onder plastic folie.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de worstenbroodjes na het rijzen met het los geklopte ei, bestrooi ze met de sesamzaadjes en bak de broodjes in 30 minuten gaar en goudbruin. Selamat makan.