KUUKSKES RECEPT VOOR WORSTENBROODJES
Ben jij ook zo gek op Brabantse worstenbroodjes? Dan heb ik hier een lekker recept voor je om ze zelf te maken! Super lekker!!

Worstenbroodjes… als je mij ERGENS voor wakker kunt maken, dan is het hiervoor. Ik ben er zoooo gek op! Ik koop ze het liefst vers bij de bakker, maar zelf maken is eigenlijk het allerfijnst. Het is natuurlijk wel een werkje, dus ik doe dat niet zo vaak. Maar het loont altijd.

KUUKSKES RECEPT VOOR WORSTENBROODJES

Toen ik in Rotterdam woonde, deed ik dit ook wat vaker, omdat je ze gewoon bijna nergens kon vinden. Het was duidelijk een echte Brabantse lekkernij. Alleen die van La Place konden destijds mijn hart een beetje vervullen met de gevulde broodje.

KUUKSKES RECEPT VOOR WORSTENBROODJES

Wist je dat worstenbrood eigenlijk vanuit vroeger een manier was om vlees te conserveren? Door het deeg eromheen te wikkelen, bleef het vlees beter bewaard. Top idee. En eigenlijk wordt deze lekkernij voornamelijk gebruikt bij feesten en vieringen. Maar bij mij is het altijd feest, dus altijd reden voor worstenbrood! En daarom heb ik hier een lekker recept voor jou!! Dan kun jij ze zelf ook maken..

KUUKSKES RECEPT VOOR WORSTENBROODJES

Brabantse Worstenbroodjes

Servings 16 stuks
Author Kelsey Ikkersheim

Ingredients

 • 500 g bloem
 • 150 g roomboter
 • 25 g bruine basterdsuiker
 • 2 zakjes gedroogde gist verse gist kan natuurlijk ook, maar had ik niet
 • 250 ml halfvolle melk
 • 1 kg half-om-half gehakt Het liefst die van Slagerij 't Stokpaardje (geen spon, gewoon fan)
 • 3 el paneermeel of twee beschuitjes
 • zout en peper
 • nootmuskaat
 • boter om te bestrijken
 • 2 eieren

Instructions

 1. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Bestrooi de bloem met het zout. Verwarm de melk tot deze handwarm is en giet de melk in de kuil. Voeg de suiker en de boter eraan toe. Men de gist door de melk tot het een papje wordt. Meng de melk nu steeds meer met de bloem totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. De gist gaat goed werken als het deeg goed gekneed is, dus zorg ervoor dat je het deeg zeker 5 minuten intensief hebt door gekneed. Verdeel het deeg nu in 16 kleine balletjes. Laat de deegballetjes onder een laag plastic folie rusten. Het kan nu al een beetje gaan rijzen.

  worstenbroodjes maken
 2. Meng ondertussen het gehakt met één ei en het paneermeel. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Verdeel het gehakt ook in 16 porties. Maak er balletjes van en rol deze vervolgens uit tot een worstje.

  worstenbroodjes maken
 3. Klop het andere ei los. Rol de bolletjes deeg ovaal uit. Leg in het midden van het deeg een worstje. Vouw eerste de korte kanten over de worst en vervolgens rol je het broodje om, zodat de lange kanten over elkaar worden gevouwen. Leg de worstenbroodjes, met de naad naar onder op een bakplaat met papier. Laat de worstenbroodjes minimaal 40 minuten rijzen onder plastic folie.

  worstenbroodjes maken
 4. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de worstenbroodjes na het rijzen met het los geklopte ei en bak de broodjes in 30 minuten gaar en goudbruin.

 5. Bestrijk ze, als ze uit de oven komen gelijk nog even met een beetje boter. De broodjes krijgen dan een prachtige glans. Serveer ze warm met een beetje ketchup of chilisaus!! KEI LEKKER!

  KUUKSKES RECEPT VOOR WORSTENBROODJES

Heb jij geen zin om zo lang in de keuken te staan? Dan kun je hier zien waar ik het liefst mijn worstenbroodjes koop…

worstenbroodje

About Post Author

Facebooktwitterpinterest