Als je mij een beetje kent, weet je dat ik tijdens de koude dagen bijna dagelijks soep eet. Het liefst bij de lunch. Ik hou namelijk echt van soep. En je kunt zo eindeloos variëren met heerlijke groenten, vlees, vis en kruiden! Ideaal. Deze keer ben ik voor een romige, zoete aardappelsoep gegaan met kokos en gember. Deze soep is lekker pittig, omdat ik er ook nog even een rode peper doorheen heb gedaan. Deze kan je helemaal weglaten, maar dat is wel zonde.
Mocht je denken, dit is mij te pittig, dan kan je de rode peper wel snijden en de zaadlijsten eruit halen. Die zorgen namelijk voor de pit. Zo behoud je wel de smaak van de peper, maar is de soep niet meer zo scherp. Al vind ik dat bij deze soep juist zo lekker.
De kokos maakt deze zoete aardappelsoep extra romig en is natuurlijk een super combinatie met de verse gember. Deze soep is echt perfect na een stevige herfstwandeling.
Romige zoete aardappelsoep met kokos en gember
Ingredients
- 500 g zoete aardappel geschild en in grove stukken gesneden
- 1 rode peper in ringetjes gesneden (evt. de zaadlijsten verwijderen)
- 1 ui gepeld en gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
- 2 tl koenjit (kurkuma)
- 3 cm verse gember geschild en in stukken gesneden
- 100 ml kokosmelk
- 1 groente bouillonblokje
- 1 liter kokend water
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper naar smaak
Om te garneren
- Verse peterselie
- blaadjes basilicum
- chilivlokken
Instructions
-
Schil de zoete aardappelen en gember. Snijd de zoete aardappelen in grove stukken en de gember fijn. Meng samen in een kom met de koenjit. Snijd de rode peper in ringen (verwijder eventueel eerst de zaadlijst als je de soep niet té pittig wil). Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
-
Verhit een soeppan met olijfolie en fruit de knoflook en ui kort. Voeg nu de zoete aardappelen, gember en rode peper toe aan de pan en bak even kort mee voor zo’n 5 minuten. Blijf tussendoor wel roeren.
-
Voeg het bouillonblokje en kokende water toe aan de pan en laat op een laag pitje koken voor zo’n 20 minuten.
-
Als de zoete aardappel gaar is, pureer je het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe en breng de soep extra op smaak met zout en peper (naar smaak). Mix nog even door tot alles goed is gemengd.
-
Garneer de soep met wat blaadjes peterselie, basilicum en chilivlokken.