salade met venkel, bloedsinaasappel en feta
Deze salade met venkel, bloedsinaasappel en feta is een heerlijk frisse salade. Zeer geschikt als bijgerecht of met brood bij de lunch.

Vorig jaar heb ik heerlijk gegeten bij Rotown om een stukje te schrijven voor de Buik van Rotterdam. Ze hadden toentertijd een nieuw concept bedacht waarbij je niet alleen de hoofdgerechten kunt kiezen, maar ook de bijgerechten. Deze losse gerechten werden op superleuke plates geserveerd. Waaronder een salade met venkel en bloedsinaasappel.

Nou ben ik zelf eigenlijk geen groot fan van venkel. Het smaakt een beetje naar anijs en als ik aan anijs denk, denk ik aan sambuca en als ik aan sambuca denk ik aan de ergste carnavalsavond ooit. Vrees niet, dit is inmiddels al elf jaar geleden, dus bijna iedereen is dat vergeten. Anyway, venkel is dus niet een groente die ik snel zou kiezen om mee te koken, omdat de geur bepaalde associaties opwekt. Toch was ik heel benieuwd om het eens te proberen. En het was echt een heerlijke salade. De rest was overigens ook erg lekker!

IMG_2383

Enfin, omdat de salade bij zo goed was bevallen, wilde ik hem graag ook een keer thuis maken. Wat er bij Rotown nu allemaal precies in heeft gezeten, wist ik niet meer. Maar ik had de drie basis ingrediënten in huis. Ik ben er vanuit gegaan dat ik daar in ieder geval een heel eind mee zou komen.
En ik moet zeggen: de salade was erg lekker. Niet hetzelfde als bij Rotown, maar heerlijk fris en zeer geschikt als licht bijgerecht.

salade met venkel, bloedsinaasappel en feta

Salade met venkel, bloedsinaasappel en feta

 • 1 venkel
 • 3 bloedsinaasappels
 • 100 g feta kaas (schaap of geit maakt niet uit. Ik vind het allebei lekker.)
 • verse munt en basilicum
 • olijfolie extra vièrge
 • pistachenoten (optioneel)
 • zout en peper
 1. Snijd de venkel in mooie ringen, of maak er slierten van in de keukenmachine (ideaal). Het harde stuk is niet lekker om te eten, dus snijd dit er uit.

 2. Pers het sap van 1 bloedsinaasappel en meng dit met 2 el olijfolie. Evt.  op smaak brengen met een beetje zout en peper.

 3. Schil de andere bloedsinaasappels en snijd deze in plakjes. Je kunt ook de partjes er helemaal uit halen, maar dat kost iets meer tijd. Doe de sinaasappel bij de venkel. Verkruimel de feta boven de venkel en sinaasappel en meng het geheel goed door elkaar.

 4. Snijd een klein handje munt of basilicum fijn en doe dit bij de salade. Voeg nu de dressing van olie en vruchtensap aan de salade toe en meng het geheel nog eens goed door elkaar.

 5. Garneer eventueel met wat gehakte pistachenoten

TIP: Deze salade is ook super lekker bij de gourmet. Een ideaal bijgerecht voor bijvoorbeeld Pasen. En dan met de spiesjes van Madame SATÉ.

salade met venkel, bloedsinaasappel en feta

About Post Author

Facebooktwitterpinterest