Hmm.. de allereerste keer dat ik een compote heb gemaakt van rabarber. Wat kun je toch veel met deze heerlijke groente. In combinatie met de frambozen en bosbessen is deze compote echt een traktatie op je boterham met pindakaas of op je pannenkoek! Benieuwd naar het recept? Lees verder...

Voor de eerste keer in mijn leven heb ik jam gemaakt. Jam is ook al zo’n product dat overal lekker bij is. Op een broodje met pindakaas, door de yoghurt, op je pannenkoek, bij een kaasplankje. Je hebt ook nog eens onwijs veel soorten. En deze is helemaal top, omdat het een suikervrije variant is.

Nou had ik nog wat bevroren vruchtjes in de diepvries en er lagen nog wat stengels rabarber die over waren, dus ik dacht ‘ik maak eens een compote’. Nog nooit gedaan, lekker impulsief idee. Maar wel een goed idee. Er bestaan een hoop recepten over rabarbercompote met aardbeien, maar die had ik helaas niet. Dus ik heb gewoon wat basis ingrediënten gepikt van het internet en er zelf wat van gemaakt.

Ik vind hem erg lekker geworden. Hij is wel wat dunner dan de jam die we kennen, maar dat is niet erg. Hij heeft een prachtige kleur en is lekker zoet van het fruit zelf. De honing maakt deze compote ook lekker zoet.

Wat heb je nodig voor één flinke pot?
– 2 flinke stengels rabarber
– 50 ml water
– 250 gr frambozen en bosbessen (doosje uit de diepvries)
– de pitjes van 1 vanillestokje
– 1 el honing

Om te bewaren:
– 1 gesteriliseerde inmaak- of weckpot met deksel.

Spoel de stelen rabarber goed af onder de kraan en snijd ze in grove stukken. Als er wat taaie draden aan de stengel zitten, snijd je die er ook af.

Doe de stukken rabarber in een pan met het water. Kook het geheel op middelhoog vuur tot een moes.

Voeg nu de frambozen, bosbessen, vanille en de honing toe. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel nog even goed doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de compote een beetje afkoelen.

Vul de gesteriliseerde pot met het mengsel, doe de deksel er stevig op en zet de pot op z’n kop.  De lucht die in de pot zit gaat hierdoor naar de bodem van de pot, waardoor er geen zuurstof meer bij kan. Hierdoor kun je de jam nog langer bewaren.

Bewaar de rabarber- bessencompote in de koelkast. De eerste keer dat je de pot opent, zal hij wat stevig vast zitten. Dit komt doordat de pot op z’n op heeft gestaan. Maak hem dus voorzichtig open.

Heerlijk op een crackertje met wat boter, pindakaas, of de frosting van mijn healthy carrot cake!

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest