silk road bierproeverij stadsbrouwerij 013 tilburg
Bij de Silk Road bierproeverij van Stadsbrouwerij 013 in Tilburg maakten wij kennis met de nieuwe bierlijn geïnspireerd op de zijderoute...

Afgelopen week mocht ik op uitnodiging van foodie vriendin Jessie (beter bekend als Brunchchick) met een aantal andere foodies naar Stadsbrouwerij 013, om kennis te maken met de Silk Road Bierlijn. Nou ben ik nog niet zo bekend in Tilburg als het om leuke hotspots gaat, maar ik hou wel van speciaalbier en lekkere gerechtjes, dus ik dacht.. count me in.

Stadsbrouwerij 013 en de Albatros

Stadsbrouwerij 013 is te vinden in de Piushaven in Tilburg. De brouwerij wil met hun bieren een beetje terug naar de basis. Het gevoel van toen met de smaak van het nu. En natuurlijk een beetje Tilburgse heerlijkheid.

Je kunt een rondleiding krijgen in stadsbrouwerij 013, diverse proeverijen doen, of gewoon lekker een hapje eten en genieten van een huis gebrouwen biertje.

silk road bierproeverij stadsbrouwerij 013 tilburg
Mikmak Plateau

Wil je je bezoek nog niet iets bijzonderder maken, neem dan ook even een kijkje bij de Albatros. De boot die naast Stadsbrouwerij 013 in het water ligt en onderdeel van de brouwerij is. Ideaal ook om af te huren voor feesten en andere bijeenkomsten (toen wij er waren was er een bruiloft gaande op de Albatros, maar wij mochten snel even blieken).

Waarom de Silk Road bierlijn?

Wist je dat Tilburg van oorsprong een echte textielstad is? Dit kwam doordat de grond in Tilburg nogal arm was vroeger. Om de grond wat geschikter voor de landbouw te maken, gingen boeren steeds meer schapen houden. Van die mest werd de grond beter. Maar veel schapen betekent ook meer wol.

In eerste instantie werd er kleinschalig bij mensen thuis textiel geproduceerd, maar tijdens de Industriële Revolutie, kwam er fabrieken voor in de plaats.

Inmiddels is Tilburg logistiek gezien nog steeds gunstig voor de textiel industrie, omdat het op de route ligt van de Silk Road. en treinspoor van China naar het westen. Zijde werd vroeger alleen in het oosten gemaakt, maar door de smokkel van o.a. zijderupsen, satijn, diamanten en porselein kunnen wij er nu ook van genieten. Dit werd allemaal via de zijderoute vervoerd.

silk road bierproeverij stadsbrouwerij 013 tilburg

Inmiddels arriveert deze trein zo’n 7 keer in de week in Tilburg. een route van maar liefst 12000 kilometer.

Omdat dit treinspoor niet alleen zorgt voor uitwisseling van producten, maar ook van culturen, is de nieuwe bierlijn hier op geïnspireerd.

Silk Road Bierproeverij

Wij kregen de kans om de bieren van deze lijn te proeven. Omdat we rond etenstijd aankwamen in de stadsbrouwerij, werden wij eerst onwijs verwend met een lekker biertje van de tap (ik ging voor witte koning) en het mikmak plateau. Een plank vol met de heerlijkste kleine gerechtjes. Ondertussen vertelden Anke en zytholoog Jens ons wat over de brouwerij en de bieren.

Daarna begon het “echte” proeven. Het eerste biertje was voor mij ook gelijk de favoriet. Dit was de “so far so good“. Een fris tarwebiertje met een vleugje jasmijn. Ik drink bijna alleen maar jasmijnthee thuis, dus dit was echt top. We kregen hier een zoet dessert bij met mousse van mango en een gel van bloedsinaasappel. Erg lekker!

De andere combinaties waren ook leuk en sommigen zelfs verrassend. Zo kregen we een koffiebier (1724 Miles Ahead ) in combinatie met oesters. Dat was erg lekker overigens, maar had ik zelf nooit bij elkaar gekozen.

De “You trippin.?!” was een dubbele NEIPA en die was heel fris door de citrus smaak. Een mooie combinatie met de vettige zalm.

De blikjes hebben trouwens allemaal een mooie, subtiele textielprint. Dit is weer een mooie referentie naar het textielverhaal. Nice.

Ik heb een hele leuke avond gehad en wil graag nog eens een keer terug om de brouwerij zelf nog eens goed te bekijken en de rest van het bier en de kaart te proeven. Wie gaat er mee?

About Post Author

Facebooktwitterpinterest