Vlak voor de zomer heb ik een sapdetox gedaan om slanky janky de zomer in te gaan. Maar je kunt met deze kuur natuurlijk ook slanky janky de zomer uit!!

Een tijd geleden heb ik voor de Buik van Rotterdam een artikel geschreven over mijn ervaringen met de sapdetox van Sajoer. Dat was mij goed bevallen! Ik wilde graag Slanky Janky de zomer in, en dat was me heel aardig gelukt. Alleen in de zomer zelf heb ik me, zoals in mijn vorige post, wat misdragen. Ik ben vast ook niet de enige die zich hier schuldig aan maakt.

Daarom schrijf ik speciaal voor Kuukskes een nieuwe blog, waarin ik mijn ervaring met jullie deel. Op deze manier kun je Slanky Janky de zomer weer uit, en goed in het ritme komen van een fulttime studie, baan en/of andere bezigheden. Want ja, huishouden is ook een baan!

Ik heb deze sapdetox gedaan omdat ik een onhandig ritme had wegens mijn afstuderen. Samen met Gaby Kuhuparuw, de eigenaresse van sapbar Sajoer, heb ik een afspraak gemaakt om de detox vijf dagen te gaan doen. Dat houdt in dat ik drie dagen af zou gaan bouwen met eten. Ik ging helemaal vegan (dat houdt in dat je helemaal geen dierlijke producten eet), maar ik at ook geen vet, suiker en mocht ook geen koffie meer drinken. Vervolgens zou ik vijf dagen lang alleen sapjes drinken en eens per dag een shotje van aloë vera of gember. En water. Veel water. Dat is zeer belangrijk bij het ontgiften van je lijf! En ik ben ook geen fan van hoofdpijn, dus water was écht een must. Tot slot zou ik dan weer drie dagen mijn eetpatroon rustig opbouwen naar vast voedsel. De kunst is dan ook om suiker, koffie en vet eten zo lang mogelijk uit te stellen.

kuukskes_sajoer_suefood

Down to zero
Het afbouwen voor de sapdetox valt me reuze mee. Pinterest is een walhalla als het gaat om vegan eten, dus ik had van te voren al wat recepten opgezocht. Ik ben gek op vlees, maar ben ook wel een redelijke flexetariër, dus deze dagen waren bij uitstek geschikt voor experimenten. Het voelt eigenlijk wel lekker om even veel groente en fruit te eten! De eerste dag heb ik nog wel vals gespeeld door vegetarisch te eten in plaats van vegan, maar daarna heb ik me er strikt aan gehouden. Morgenochtend haal ik mijn sapjes op voor tweeënhalve dag. Ik kan niet ontkennen dat ik best nerveus ben..

Dag 1

Als ik binnen kom bij Sajoer, staan mijn sapjes al helemaal klaar in stevige plastic tassen, met mijn naam er op! Merel is aan het werk en zij legt me uit welke sapjes ik wanneer mag drinken. Je hebt steeds drie kleuren sap, die de hoofdrol spelen en Merel raadt me aan om een vaste volgorde van kleuren aan te houden. Eerst groen, dan oranje en tot slot rood. Van iedere kleur sap drink ik twee flesje per dag. Daarbij krijg ik een shotje voor extra energie. Ik verheug me nu al op het shotje, want daar zit gember in en daar ben ik dol op!

sapdetox_header

Vandaag heb ik studeren op de planning staan en dat gaat eigenlijk prima. Het oranje sapje vind ik erg lekker. Wortel en gember vind ik altijd een lekkere combi, dus dat is fijn. Ik merk wel dat ik wat licht in mijn hoofd ben. Daarbij moet ik echt honderd keer plassen. Niet zo gek als je bedenkt dat ik fulltime water aan het drinken ben om die hoofdpijn te voorkomen. Ik heb gelukkig nog geen hongergevoel gehad, en de sapjes zijn lekker. Dat is prettig.

Dag 2

Vannacht heb ik gedroomd dat ik per ongeluk iets ging eten. Voor dat ik ging slapen was ik er ook wel echt mee bezig, maar dat ik erover zou dromen is dan toch wel weer grappig. Ik moet vandaag werken op mijn bijbaantje bij de ap en daar werk ik dus de hele dag tussen het eten. Normaal kan ik het niet laten om lekker te snoepen op mijn afdeling (sorry chef), maar ik kan er vandaag goed vanaf blijven. omdat het niet druk is op het werk, mag ik eerder naar huis. Het is een onwijs warme dag, dus ik besluit om met mijn lieve vriendinnetje Val op het terras te gaan zitten.. sjiek aan de spa.

Ook heb ik vandaag mijn eerste flex yoga-les gehad. Gaby had me verteld dat er een nieuwe yoga studio was geopend op de Weena; Yogaground. Deze studio van Ferdinand Berghuijs heeft een samenwerkingsverband met Sajoer. Mij werd aangeraden om een les te volgen. Dit zou goed werken in combinatie met de detox. Nou heb ik nog nooit aan yoga gedaan en ik ben zo stijf als een hark. Maar ik was nu toch al zo goed bezig, dus ik heb een afspraak gemaakt.

De les is heel fijn. Ik vond het nogal onwennig en daarbij heb ik met mijn onhandige moves en stijfheid vast geen indruk gemaakt, maar de mensen zijn daar onwijs lief en ik word goed begeleid. De flexles gaat gelukkig ook niet zo snel, dus ik kan het allemaal redelijk bijhouden. Aan het einde van de avond ben ik wel he-le-maal gesloopt.

sapdetox_1

Dag 3

Voor iemand die al twee dagen op sap leeft, heb ik verrassend veel energie als ik wakker word. Ik moet weer werken, en ik ga echt als een speer. De tijd vliegt op mijn werk. Ik was daardoor wel de tijd vergeten en had hierdoor mijn tweede flesje sap wat laat op. Daardoor moet ik de rest ook later nemen, terwijl ik eigenlijk helemaal geen trek heb. Ook krijg ik na de lunch spierpijn. Het kan niet anders dan dat door de yoga komt. Ik haal vandaag mijn nieuwe lading sapjes voor de rest van de dag en voor morgen. Vandaag is Gaby zelf aan het werk. Wat een lief, enthousiast mens. In de laatste twee flesjes sap van vandaag zitten allebei bietjes. Dat was een bietje veel voor mij helaas.. Wel nog even lekker op het terras gezeten. Weer met Valerie en wéér aan de spa bruis.

Dat was een bietje veel voor mij helaas..

Dag 4

Vannacht weer over eten gedroomd. Ik moest in mijn droom dit keer ook echt huilen, omdat ik de sapdetox niet afgemaakt zou hebben en had gecheat.. Wat een drama. Zou vandaag dan de dip komen? Ik kom aan op mijn werk en mijn collega blijkt ziek te zijn. Kijk daar heb je het al, alles gaat mis. Ik heb écht geen zin om toe te geven aan de dip, dus ik besluit er vandaag het beste van te maken. Ik ga echt als een beest.

en nog iets. Ik ben de afgelopen dagen ergens mijn onderkin verloren. Omdat ik geen weegschaal heb, kan ik mezelf helaas niet wegen, maar ik zie aan mijn huid dat ik er beter uit ga zien. Wat fijn. Na een lange dag haal ik mijn allerlaatste flesjes op en duik ik vroeg mijn bed in. Voor mijn gevoel haal ik mee uit mijn dag. Ik heb overdag hele constante energie, maar ben daardoor in de avond wel echt kapot. Echt moe. Morgen de laatste dag, yeaaah!

Dag 5

Wauuw.. wat een warme dag vandaag! Het is echt ontzettend warm en ik heb op het heetst van de dag een hockeywedstrijd. Ik ben een beetje nerveus door de hitte, omdat ik de keepert ben en bang ben te bezwijken in mijn onwijs afzichtelijke pak bij deze tropische temperaturen. Maar het gaat gelukkig goed. Na de wedstrijd (die we hebben gewonnen), ga ik met een paar meiden nog even geniet van de zon op de hockeyclub. Ik voel me een soort van euforisch. Ik heb het gewoon volgehouden! Ik kan niet ontkennen als mijn familie “wij-zijn-lekker-uit-eten” foto’s stuurt op de app vanwege Moederdag, maar die foto’s winnen het toch niet van mijn trotse gevoel

In de avond bereid ik mijn eten voor, voor de volgende dag. Chiapudding met rode vruchten, een groene smoothie en een eenvoudige linzensoep. Lekker vloeibaar, omdat ik nog een beetje bang ben voor de reactie van mijn, met sappen gevulde lijf.

img_3405 img_3410-1

I did it!!

Ik zit nu, terwijl ik dit schrijf, in de opbouwfase. Ik ben nog steeds voorzichtig met eten en wil proberen al het dierlijke voedsel nog uit te stellen tot het einde van de week. Ik leef nu toch al anderhalve week zonder vlees of vis, dus ik kan nog wel een paar dagen lijden.
Ik mis mijn eitjes alleen wel. Die ga ik vandeweek gewoon weer eten. Koffie drink ik niet zo veel, dus die heb ik eigenlijk niet echt gemist.

Er is me een aantal keer gevraagd of ik niet te weinig energie heb. Zoals ik eerder beschreef is mijn energielevel steeds op hetzelfde niveau. Je hebt hierdoor niet die pieken of dipjes. Wel lekker eigenlijk. Geen inkakkers.

De hele sapdetox is me alles meegevallen. Ik was vooral bang voor de hoofdpijn en verleidingen, maar die heb ik vrijwel niet gehad. Het heeft gewoon geholpen dat ik goed heb af- en opgebouwd met voeding. Ik zie ook echt aan mijn lijf dat de detox wat heeft gedaan. Mijn huid ziet er echt beter uit en ik ben op het eerste oog wat afgevallen. Daarbij heb ik gewoon energie op een andere manier. Ik zou het zeker nog wel eens willen doen. Ik denk dat met mijn ritme drie dagen wel makkelijker is, omdat ik gewoon vaak iets te doen heb. Ik kan de sapdetox van Sajoer ook écht aanraden.

Ik ben weer helemaal opgeladen. Ik kan Slanky Janky de zomer in (of in dit geval uit).

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest