De sapota is een vrucht die ik tot nu toe helemaal niet kende. Ik zag hem liggen en de marktverkoper liet me een stukje proeven. Van buiten ziet hij eruit als een mango met de schil van een kiwi. Aan de binnenkant zit prachtig oranje vruchtvlees, met een gladde donkere pit. De smaak was een beetje te vergelijken met papaya en het deed me ergens ook wel denken aan aan avocado. Oké, gekke combinatie, maar het serieus wel lekker. Ik wilde hier wel eens meer over weten.

Waar komt de sapota vandaan?
De Mamey Sapota (Ja, er bestaan nog meerdere varianten is gebleken), FullSizeRender (9)komt oorspronkelijk voor van Nicaragua tot het zuiden van Mexico, maar wordt ook in Zuid- Amerika, de Filipijnen en op de Caraïben gekweekt. 

De Mamey Sapota is een boom die wel tot 40 meter hoog kan worden. De boom draagt na acht tot tien jaar vruchten. Deze vruchten zijn ovaal of rond met aan het uiteinde een puntje. Ze kunnen tot wel 2,3 kg zwaar worden.
De vrucht kan één tot 4 zaden bevatten die wel tot 10 x 3 cm groot kunnen worden. Als je de kern van het zaad roostert, kun je het, naast de vrucht ook eten.

Wat kun je er allemaal mee?
De sapota is al gewoon lekker om zo uit de hand te eten of uit te lepelen. Maar je kunt er ook jam, ijs, marmelade of een smoothie mee maken en dat laatste heb ik gedaan. Het wordt wel een dikkere smoothie, maar wellicht komt dat ook doordat ik magere Griekse yoghurt had gebruikt, en dat was dan wel dubbeldik, letterlijk!!

Wat heb je nodig voor deze smoothie?
– 1/2 sapota
– 10 aardbeien
– 1 cactusvijg
– 100 gr magere, griekse yoghurt

Snijd de geschilde of gepelde sapota in blokjes. Lepel de cactusvijg uit ( doe dit voorzichtig, en lees hier waarom), en stop alle ingrediënten dan in de blender. Als je de smoothie helemaal top wil maken met een kleine bite, kun je er ook een eetlepel lijnzaad bij doen.

Liefs,
#Kuukskes

Wil je nog meer recepten voor lekkere smoothies? klik dan hier. Voor meer recepten met aardbeien.. klik hier.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest