zoete aardappel stamppot met rode bieten en appel
Deze winter wordt de stamppot met zoete aardappel, rode bieten en appel jouw favoriete maaltijd. Deze stamp is écht een topper!

Oké, het is tijd voor we echte winnaar van mijn testpanel: de stamppot van zoete aardappel, rode bieten en appel. Hij stond bij bijna iedereen op het lijstje, en bijna overal ook op de eerste plek. Een aantal meiden houden helemaal niet van bietjes, maar door de combinatie met de zoete aardappel en de friszure appels, valt de typische aardse smaak van krootjes niet zo op.

Het fijne aan dit recept is, is dat het ook lekker snel klaar is. Super lekker met (kip)gehaktballetjes, kuukskes’ draadjesvlees of lekker vegetarisch met een zachte geitenkaas. Dat gaat natuurlijk onwijs lekker met die rode bieten.

Deze stamppot is misschien wat zoeter dan je gewend bent. Ik vind dat echt heerlijk. Ik knal er als tegenhanger soms een hele citroen in, in plaats van een halve, omdat ik dat zuurtje wel echt onwijs lekker vindt. Maar deze stamp is echt mijn all time favourite.

In de herfst is het trouwens ook lekker om de kaneel te vervangen door koek- en speculaaskruiden of de pumpkin pie spices! Heerlijk!

Stamppot van zoete aardappel, rode bietjes en appel

 • 3 grote zoete aardappels
 • 500 g voorgekookte rode bieten
 • 2 zure appels (bijv. Granny Smith of Goudrenet)
 • 70 g tomatenpuree
 • 1/2 citroen (zest en sap)
 • 1 tl kaneel
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
 • zout (naar smaak)
 1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van c.a. 2 centimeter. Kook de aardappels in ruim kokend water met een snufje zout tot ze mooi zacht zijn.

 2. Was ondertussen de appels, schil ze en snijd in dunne reepjes. Doe het sap van de bieten bij de appelsnippers en snijd de bieten net zo fijn als de appels. Doe er een klein beetje citroensap overheen.

 3. Doe nu de olie, het citroensap, de tomatenpuree en de kruiden in een keukenmachine en meng alles goed door elkaar.

 4. Voeg het kruidenmengsel en de citroen zest bij de appels en bietjes en mix het geheeld even goed totdat alles goed verdeeld is.

 5. Giet de aardappels af. Zorg ervoor dat je een klein beetje van het kookvocht overhoud. Stamp de aardappels. Voeg het bietenmengsel toe en stamp nu het geheel goed door elkaar totdat alles goed gemengd is.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest