Zo’n 8 jaar geleden was ik in Indonesië op vakantie en leerde ik deze vrucht voor het eerst kennen. Mijn moeder zei dat ze drakenfruit had gegeten, dat het een fleurig ding was, en er vanbinnen uitzag als een witte kiwi. Eerlijk gezegd werd ik er, na die uitspraak, niet echt heel warm van.
Echter toen ik de vrucht eenmaal zag was ik gelijk om. Wat een geinig ding. En nog lekker ook. Minder zoet dan een kiwi, maar wel een tikje dezelfde structuur door de pitjes. Het heeft een hele frisse smaak.
Wat?
Wij kennen deze vrucht als drakenfruit, maar eigenlijk heet hij pitahaya. Het is een cactusvrucht uit Zuid- en Midden Amerika, maar wordt nu ook veel in Azië gekweekt.
Doordat de schil vol met schubben zit, wordt de vrucht drakenfruit genoemd. Wij zijn vooral bekend met de witte variant, maar ze bestaan ook in het roze, donkerrood en geel.
Bijzonder aan de vrucht is, is dat pitahaya’s alleen ‘s nachts bloeien. Er is maar één avond waarop de planten bestoven kunnen worden waardoor er fruit uit zal groeien.
Legende
Er bestaat ook een legende over het drakenfruit. Er gaat een verhaal dat duizenden jaren geleden de vrucht ter wereld werd gebracht, toe een vuurspuwende draak het fruit uitspuugde tijdens een veldslag. De soldaten gaven de vrucht aan hun koning als een gift.
Wat kun je ermee?
Drakenfruit is heerlijk om zo uit de schil te lepelen en op te eten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een lekkere smoothie mee maken.
Ze zijn overigens ook op steeds meer plekken te verkrijgen. In Rotterdam kun je ze in de toko, op de markt of in de Markthal
Wat heb je nodig voor 1 glas?
– 1 banaan
– het vruchtvlees van 1 drakenfruit vrucht
– 100 ml (versgeperste) sinaasappelsap
Doe de ingrediënten in een blender en mix alles door elkaar totdat je een mooie, gladde massa hebt. Garneer eventueel af met een schijfje drakenfruit.
Liefs,
#Kuukskes
en nu:
> de koningin der vruchten: mangosteen
> salade van cactusvijg en kiwi
> smoothie van sapota en aardbeien