Iedere dinsdag probeer ik altijd even naar de markt te gaan om mijn voorraad groenten en fruit weer even aan te vullen. Afgelopen dinsdag was het echt super vies weer, dus ik ging lekker naar de Markthal om daar voor een keer mijn spullen te halen.

Ik was samen met een vriendinnetje, en liep langs een kraam waar ze veel buitenlandse producten verkopen. Ik wilde wat cactusvijgen meenemen, toen de verkoper vroeg of ik wel eens mangosteen had geprobeerd. Ze waren nu in de aanbieding, dus het was de moeite waard om ze mee te nemen. Ze zouden namelijk de lekkerste vruchten van de wereld zijn. Mijn vriendinnetje zei dat ze de mangosteen in Maleisië had geproefd en dat ze inderdaad heel lekker waren. We mochten er één proberen, en gelijk was ik om. Het is een heerlijk zoet en sappig vruchtje, met de structuur van een sappige lychee. Daarna komt een heeeeel licht bittertje. Heel apart!

Eenmaal thuis aangekomen ging ik op zoek naar meer informatie over dit zoete cadeautje, en al snel kwam ik erachter dat de mangosteen een zeer bijzonder vruchtje is.

Mangosteen, met als officiële naam Garcinia mangostana, maar ook wel mangostan, mangoestan, manggisstan of manggis genaamd, is een ware superfood. Nou is het woord superfood een beetje achterhaald. Ik ben meer een voorstander geworden van het gewone eten, en dan bekijk ik zelf wel in hoeverre bepaalde “superfoods” daadwerkelijk effect hebben. Niet dat ik de superfoods niet heb geprobeerd. Sterker nog, ik gebruik sommige superfoods nog steeds, maar normaal eten is soms gewoon een stuk makkelijker en goedkoper!

Maar terug naar de mangosteen. Mangosteen wordt ook wel eens de koningin der vruchten genoemd. En laat Garcinia nu een betoverende koninklijke naam zijn. Dit heerlijk sappige vruchtje is een tropische vrucht en zeer populair. per 100 gram bevat het vruchtje maar 63 calorieën en het bevat geen vet of cholestorol.
Bovendien bevat de mangosteen Xanthonen. Dit zijn antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. de mangosteen zou ook verwezen worden naar de werking tegen veel verschillende ziektes, maar dan kom ik weer terug op die superfoods, je zou zelf dan moeten ontdekken of het voor jou werkt. Ik eet ze nu gewoon vooral omdat ik ze ontzettend lekker vind.

In de schil van de mangosteen zitten ook een hoop voedingsmiddelen, maar ik zou voorlopig niet echt weten wat ik ermee zou moeten doen. Voorlopig gooi ik ze nog gewoon weg, haha.

Naast het feit dat de mangosteen onder de superfoods valt, bevat het ook gewoon lekker veel vitamine C en mineralen. Het vruchtje is dus gewoon wel goed voor de weerstand.

Momenteel is ook in de commercie de mangosteen ontzettend ‘hot’. Als ik de media op internet mag geloven kun je ontzettend afvallen van verschillende middelen die mangosteen bevatten, door de geringe calorieën die gepaard gaan met het vitamine B-complex voor de afbraak van vetten en suiker. Daar zit natuurlijk gouden handel in. Dat is allemaal mooie praat, en er zal vast ook een kern van waarheid in zitten, maar ik ben nog steeds van mening dat gezond eten en lekker bewegen nog altijd de beste remedie is tegen kwabjes en rolletjes.

Ik eet de mangosteen omdat ik ze gewoon ontzettend lekker vind. Als ik dan toevallig al die gezonde stofjes binnenkrijg is dat mooi meegenomen, toch? Mocht je nu een keer op de markt deze lekkernijen tegenkomen, schroom dan niet om ze eens te proberen!! Ik bedoel, wie wil er nou niet in de koningin der vruchten bijten? klinkt aantrekkelijk toch??

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest