tahoe boemboe bali
Dit recept om tahoe boemboe Bali (tahoe met Balinese kruiden) te maken is eenvoudig en lekker snel klaar. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht.

Ik ben echt dol op tahoe. Vroeger als kind vond ik het echt vreselijk als het moest eten. van die vierkante blokjes die heel zacht waren en tussen je sperzieboontjes verstopt zaten. Ik vond ze altijd wat zurig smaken. Sinds een tijdje eet ik het eigenlijk heel regelmatig. de truc is om de vegetarische blokjes heel goed te marineren.

tahoe boemboe bali

In dit recept heb ik een boemboe gemaakt van Balinese kruiden. Veel kruiden zijn overigens hetzelfde in de Indische keuken. Veel ui, knoflook, gember en kurkuma zie je terug. In dit recept schrijf ik over koenjit. Dat is Indisch voor kurkuma. Ik vind de namen voor de kruiden soms ook nog vrij verwarrend en moet het soms echt voor de zekerheid even googelen. daarom zal ik in de recepten de “bekendere” naam erbij zetten, zodat je precies weet wat je nodig hebt. Dit recept is trouwens heerlijk bij witte rijst, of bij kleefrijst (lontong).

tahoe boemboe bali

Wat heb je nodig voor ca. 3-4 personen?
– 1 blok tahoe
– 4 el olie
– 1/6 blok santen (geconcentreerde kokos)

kruiden:
– 2 kleine witte uien, gesnipperd.
– 2 teentjes knoflook, gesnipperd
– 2 tl sambal oelek
– 5 kemiri’s, gepoft
– 1 tl koenjit (kurkuma)
– 1 tl gemberpoeder
– 2 tl gula djawa (Javaanse suiker)
– zout
– 1 el ketjap manis

Snijd de tahoe in kleine dobbelsteentjes van ca. 2 cm. Dep de tahoe eerst even droog met wat keukenpapier, om spatten te voorkomen. Verhit wat olie in de pan en bak de tahoe tot hij mooi goudgeel wordt. Laat de blokjes uitlekken.

Wrijf de uien, knoflook, sambal, kemiri’s, koenjit en suiker met wat zout tot een brij. Ik heb het geprobeerd om het in de vijzel te doen, maar ik was zo geëmotioneerd van de gesnipperde uien en de pepers, dat ik stiekem de keukenmachine heb gepakt.

Bak de brij in de resterende olie. Voeg hier 2 dl water bij, het stukje santen en daarna de ketjap. voeg de uitgelekte tahoe toe en kook het gerecht tot het begint in te dikken.

Selamat Makan (smakelijk eten).

About Post Author

Facebooktwitterpinterest