Met dit koude weer is er niets lekkerder, dan een heerlijk soepje. Ik eet soep graag als voorgerecht, als lunch en soms zelfs als maaltijd. Deze soep is lekker licht, boordevol vezels en heel gezond! Super geschikt dus als voorgerecht bij je (vegan) kerstdiner!
VEGAN: tomatensoep met pit
calorieën (per portie): 128
eiwit (g): 5,4
koolhydraten (g): 20,3
vezels (g): 27
vet (g): 7,8
- 750 g Roma tomaten
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- 1 winterpeen
- 1 blikje tomatenpuree
- 125 g linzen
- 1 tl kurkuma
- 1 bos verse basilicum
- 1 spaanse rode peper
- olijfolie (om in te bakken)
-
Snijd de tomaten, knoflook, ui, rode peper en wortel in stukken. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit eerst de uien en knoflook aan! Voeg dan de tomatenpuree eraan toe en bak deze kort mee. Zo gaat de zure smaak eraf en krijg je een lekkere volle smaak. Voeg nu de tomaten, wortel, kurkuma en rode peper toe en bak deze ook mee, tot de tomaten zacht beginnen te worden.
-
Voeg nu het bouillonblokje toe met een liter (gekookt) water. Kook het geheel op een laag vuur, tot de tomaten helemaal gaar zijn. Ik kook de soep ongeveer 20 minuten, maar ik ben altijd slecht met de klok. Ik pureer de boel later toch.
-
Als de soep gaar is, voeg je de basilicum toe en pureer je de soep met de staafmixer. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Ik vind dat zelf echt niet nodig.
-
Laat tot slot het blikje linzen uitlekken en spoel de linzen even goed om. Voeg deze als laatste toe aan de soep. Zo krijgt de soep, die helemaal zacht gepureerd is, toch nog een beetje een bite! Super lekker en kei gezond!