kuukskes_reizen_belgië_durbuy
Wij zijn met onze vriendengroep een weekend naar de Belgische Ardennen geweest. We bezochten de plaatsen Beffe en Durbuy...

Afgelopen voorjaar zijn wij met onze die-eet club (ja, ik spel het goed, want die eet en die eet en die eet ook) een fijn (vrienden)weekend naar de Belgische Ardennen geweest. We verbleven een paar nachten in een fijn huis in Beffe, en maakten op de terugreis een dagtrip naar Durbuy…

Beffe

Beffe is een deelgemeente van Rendeux en ligt in de Belgische provincie Luxemburg, in de Ardennen. Er zijn diverse vakantiehuizen te vinden en heeft een prachtige omgeving.

Het is een rustig, landelijk dorp en is prachtig om doorheen te wandelen of te fietsen. In het dorp zelf is niet zo veel te doen, maar het is een top plek om gewoon even lekker bij te koen. Zeker met een vriendengroep in zo’n huis als dat wij hadden.

Overnachten in Beffe

  • “Hier begint de Hemel”: Wij verbleven een paar nachten in het huis “Hier begint de Hemel”. We waren met 7 volwassenen, twee jonge kinderen en een hond en dat was echt top. Een lekker groot huis met een jacuzzi, sauna, biljarttafel en een geweldig uitzicht.

Durbuy

Lekkere streekproducten, een geweldige omgeving, idyllische straatjes en een rijke historie. Durbuy, het zelf geclaimde “kleinste stadje ter wereld” en gelegen in Belgisch Luxemburg is de moeite waard om eens te bezoeken.

Lekker dwalen door de 17e en 18e- eeuwse huizen, lekker shoppen in de mooie winkels en lekker bijkomen bij een van de hotspots. Wij vonden het onwijs leuk om een lekker dagje door Durbuy te wandelen.

Een klein stukje geschiedenis

In de middeleeuwen stroomde de Ourthe aan twee kanten om Durbuy geen, waardoor de plaats eigenlijk op een eiland lag. Met een stadsmuur van 6 meter hoog, was dit een perfecte plek om te verdedigen. in 1331 kreeg Durbuy stadsrechten. Durbuy zou afgeleid zijn van het oud Keltische woord “duro-bodion” dat woning nabij de vesting betekent.

Durbuy wordt ook wel het St. Tropez van de Ardennen genoemd. Ik weet niet of ik dat zelf helemaal vind kloppen, maar charmant is de plaats in ieder geval. Wist je dat het centrum van de stad maar zo’n 400 inwoners heeft?

Tips om te doen in Durbuy

kuukskes_reizen_belgië_durbuy

Struin door de mooie fotogenieke straatjes: Durbuy heeft onwijs veel leuke straatjes met prachtige pandjes, mooie winkeltjes en leuke hoekjes en steegjes. Ideaal om lekker doorheen te wandelen en foto’s te maken.

kuukskes_reizen_belgië_durbuy

Kajakken op de Ourthe: Je hebt in Durbuy verschillende plekken om een kajak te huren voor een van de meest populaire kajak locaties van de Ardennen.

kuukskes_reizen_belgië_durbuy

De Homalius rots: Wanneer je door alle pittoreske straatjes bent, kom je aan de achterkant van de stad waar je één van de oudste bezienswaardigheden van Durbuy te zien krijgt. De Homalius rots of Falize welke al meer dan 300 jaar oud is. De vorm is ontstaan doordat verschillende kalklagen door druk omhoog gestuwd worden. Dat noem je anticlinaal.

  • Bezoek het DHAM (Het museum voor geschiedenis en kunst van Durbuy): Dit museum combineert historisch erfgoed met hedendaagse kunst en is gehuisvest in de “Halle aux Blés”, een 16e-eeuwse graanschuur dat geklasseerd is als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. Leuk voor jong en oud.
  • Maak een ritje met het toeristentreintje door het stadje en rijd langs verschillende bezienswaardigheden.
  • Bezoek het kasteel van Durbuy: Durbuy heeft sinds 899 al een kasteel. Het eerste kasteel werd in de 10e eeuw verwoest en in de 11e eeuw besloot Henri I van Namen, graaf van Durbuy het kasteel te herbouwen. Het kasteel ligt aan de Ourthe.
  • Parc des Topiares: In dit park vind je wel 250 verschillende vormgegeven buxusstruiken en bomen. Leuk om even doorheen te wandelen.

Hotspots in Durbuy

kuukskes_reizen_belgië_durbuy

7 bij Juliette: wij hebben heerlijk geborreld/geluncht bij deze hotspot. Lekkere drankjes, een leuke cocktail kaart en vooral ook mooi opgemaakte planken met lekkere tapas en borrelhapjes.

kuukskes_reizen_belgië_durbuy_tortuga_bar

Tortuga bar: Hier zijn we zelf niet geweest, maar het zag er wel opvallend en leuk uit. Een bar met wel 300 soorten rum en als je binnenloopt, waan je je even een acteur in “The Pirates of the Caribbean”.

Hier kan je mijn tips vinden:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest