alpaca wandeling mariahout in de hei
Afgelopen weekend hebben wij een alpacawandeling gedaan met bij In de Hei in Mariahout. Hoe dat was? Dat lees je in deze blog over In de Hei.

Op Facebook en Instagram had ik het al een aantal er voorbij zien komen, wandelen met alpaca’s. Dat leek me nou ZO leuk om een keer te doen met familie of vriendinnen. En toen mijn zusje “WaarisAimy” voorstelde om dit met mama’s 60e verjaardag te doen, waren wij als kinderen gelijk om. Dit moesten we doen. En mama moest maar gewoon mee, haha! Een alpacawandeling met de familie, te gezellig!

Mariahout In de Hei

Na 15 jaar in een melkveebedrijf te hebben gewerkt, besloten eigenaren Jos en Lilian van Vijfeijken het roer om te gooien. Ze openden glampingMariahout In de Hei” en een caravanstalling. Op dat moment stonden er nog jonge koeien waar voor werd gezorgd. Bij alleen de camping bleef het niet. In de winter erna volgden een B&B en een vergader locatie.

Toen de koeien het bedrijf verlieten, kwam de stal leeg te staan en werd het tijd voor nieuwe beesten. Alpaca’s. Intelligente, eigenzinnige beesten met een zachtaardig karakter. De eigenaren hebben zich in de dieren verdiept en een cursus gevolgd. vervolgens werden de Alpaca’s aangekocht bij een fokker.

Inmiddels zijn de alpaca’s helemaal gewend, zijn er twee veulens geboren en richten Jos en Lilian zich meer op de fokkerij en de mogelijkheden die er zijn met de alpaca wol.

Maar bezoekers kunnen dus ook gewoon kennis maken met de dieren en er ontspannen mee wandelen, om daarna eventueel lekker na te kletsen met een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak. Daarnaast zijn er ook pizza avonden.

Alpaca’s

Heel gezellig, wandelen met alpaca’s en je ziet ze tegenwoordig ook op allerlei merchandise voorbij komen, maar wat is nou eigenlijk een alpaca? De alpaca is net als de dromedaris, lama, guanaco, en vicuña familie van de kameelachtigen. Alpaca’s zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk Peru, Chili en Bolivia. Inmiddels zijn de dieren wereldwijd te vinden.

Er zijn twee soorten alpaca’s die voor de wol worden gefokt. Dat zijn de Huacaya en de Suri. Huacaya alpaca’s produceren fijne wol die loodrecht op de huid groeit. De wol van de Suri is fijn en glanzend. Deze wol hangt als dreadlocks langs het lichaam.

Wandelen met alpaca’s

Goed, genoeg informatie over de alpaca’s, er moest gewandeld worden. De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur en is door de bossen. We moesten ons van te voren aanmelden en kregen per tweetal een alpaca toegewezen. We liepen met nog twee gezelschappen in een groep. De alpaca’s hadden allemaal hun eigen naam en de ene was nog schattiger dan de andere.

Wij hadden wel het bijzonder clubje alpaca’s gekregen. Die van Ruud (Farfan) was echt een beetje een gekkie, haha! Die wilde de hele tijd door de bosjes rennen. Er was nog een beest dat het liefst achteraan bleef lopen en de mijne (Theodoor) vond vooral ook dat het ook “zijn zondag” was. Die nam de tijd. Jordy had “Mellow” en die was heel klein. Zeker in vergelijking met Jord was het een gek gezicht en Jordy heeft bijna de hele wandeling gehuppeld, haha! Hilarisch.

We maakten een mooie wandeling in en rondom de bossen. We hadden geluk met het weer en de omgeving was ook echt prachtig.

Wij zorgden met onze beesten wel een beetje voor de vertraging in de groep, maar de beesten wilden ook niet echt mee. Ik heb daardoor wel wat informatie gemist die vooraan wel door Jos is verteld. Dus dat vond ik persoonlijk wel jammer. Het is de bedoeling dat je echt in een groep bleef lopen, maar twee van onze beesten waren niet echt de makkelijkste om mee te wandelen. Mijn “Theodoor” kreeg er pas echt de vaart in, toen hij doorhad dat we terugliepen, haha!

Het was wel echt leuk om te doen. De beesten zijn echt heel grappig, lekker zacht en de mijne vond het ook prima om geaaid te worden. Grappig ook om te zien dat iedere Alpaca echt zijn eigen karakter had.

alpaca wandeling mariahout in de hei
Mariahout In de Hei

Overnachten bij Mariahout In de Hei

Je kunt dus ook op de boerderij overnachten. Er is een B&B en er zijn tiny houses waar je in kunt slapen. Dat hebben wij nu niet gedaan, maar dat lijkt me wel erg leuk om eens te doen. Lekker wakker worden tussen de beestjes en met een geweldig uitzicht. Heerlijk. Wellicht komt dat een volgende keer!

Hier kun je In de Hei vinden:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest