Brabants stoofvlees met abt-generaal quadrupel speciaalbier
Vandaag heb ik een lekker stevig, Brabants stoofvlees recept voor je met een Abt-generaal Quadrupel van Berne Abdijbier uit Heeswijk-Dinther

Yes, het is weer tijd voor een lekker stoofvlees gerecht. Ik ben echt gek op draadjesvlees en andere gerechten die bijna de hele dag in de pan liggen te garen. Ik combineer dit het liefst met een dag mijn huis poetsen. Eerst het stoofvlees op het vuur, de hele kiet schoon en dan als beloning een frietje stoof. Dat is echt zo heerlijk. En daarom heb ik deze keer een recept voor Brabants stoofvlees.

Waarom is het zo Brabants? Ik vind het altijd erg lekker om er een stuk peperkoek doorheen te gooien (veel mensen kennen dit ook als kruidkoek, of ontbijtkoek) en daarbij heb ik gebruik gemaakt van een Brabants speciaalbiertje.

Brabants stoofvlees met abt-generaal quadrupel speciaalbier

En het liefst maak ik dit stoofgerecht met een lekker stevig speciaalbier. Ik gebruik dit keer een van de Berne Abdij bieren uit Heeswijk- Dinther. Het is een biertje dat is geïntroduceerd in 2018. Het ‘optimum cervisiam’, de Abt-generaal Quadrupel. Door de samenstelling van speciale mouten krijgt het bier een mooie donkere kleur en heeft het een rijk en breed smaakpallet. Dit kan niet anders dan een heerlijk bier voor in het stoofvlees. Dat maakt het vlees nog voller en rijker van smaak en daar houd ik van.

Brabants stoofvlees met Berne Abt-generaal Quadrupel bier

 • 500 g rundersukade
 • 2 rode uien
 • 1 liter runderbouillon van 1 blokje
 • 125 g gerookte spekreepjes
 • 330 ml speciaalbier (bijv. Abt-generaal Quadruppel)
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • 2 takjes verse tijm
 • 1 dikke plak peperkoek
 • peper en zout
 • boter (om in te bakken)
 1. Verhit een braadpan (met dikke bodem) en smelt de braadboter er in. Snijd de sukadelappen in stukken (je kan ze ook gewoon heel laten als je liever lapjes serveert), en braad ze in de pan rondom bruin. Breng op smaak met de peper. Haal het vlees er nu even uit en laat de lapjes of stukjes even rusten. Bak ondertussen in het achtergebleven vet, de, in grove stukken gesneden uien en spekjes. Als de uien mooi zacht en glazig zijn voeg je het vlees (en de sappen) terug aan de pan. Voeg hier het bier en de bouillon aan toe.

 2. Leg de takjes tijm, de kruidnagels en de laurierblaadjes er bovenop. Tip: prik de kruidnagels in de laurierblaadjes, zodat je ze later terug kan vinden. Een hap kruidnagel is namelijk écht niet lekker. Laat het gerecht nu op een hele lage stand sudderen met de pan van de deksel. Het gerecht moet namelijk flink indikken. Zo kan het vocht goed verdampen.

 3. Snijd na twee uur de peperkoek in kleine blokjes en voeg deze toe aan het stoofvlees. Roer het geheel goed door (let op met het blaadje laurier, waar de kruidnagels inzitten) en laat het gerecht nu nog 2 à 3 uur staan. Roer het mengsel af en toe even goed door.

 4. Haal ondertussen een lekkere portie frietjes of bak ze zelf, want dat is natuurlijk nog lekkerder. Je kunt stoofvlees natuurlijk ook goed serveren bij gebakken aardappelen of stamppot.

 5. Serveer het stoofvlees als de stukken vlees bijna helemaal uit elkaar vallen. Dan is hij echt op z'n lekkerst. En eigenlijk moet je het vlees gewoon een dag van te voren maken. Dat is pas echt feest.

Brabants stoofvlees met abt-generaal quadrupel speciaalbier

About Post Author

Facebooktwitterpinterest