Wereld Koffiedag: alle koffiesoorten op een rijtje

Fijne Wereld koffiedag. Om dit te vieren heb ik de koffiesoorten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je eens iets anders kiezen dan je “kopje chino”.

Vandaag is het Wereld Koffiedag. Deze dag bestaat al heel lang en er zijn veel landen die deze dag vieren. Dit gaat zelfs zo ver dat er landen zijn die nationale parades organiseren om deze “godendrank” te vereren. Denk hierbij vooral aan de landen in Afrika en Zuid-Amerika, waar de boon zijn oorsprong vindt. Maar ik ben ook gewoon heel erg dol op koffie, dus ik vier het vandaag stiekem ook. Het is ook zo leuk dat er zo veel verschillende koffiesoorten bestaan.

Omdat het vandaag Wereld Koffiedag is en er super veel koffiesoorten bestaan, heb ik een overzichtje gemaakt van deze verschillende soorten. Ik denk dat ik ze allemaal heb, maar mocht ik er een zijn vergeten, wil je het me dan laten weten in de reacties? En wat is jouw favoriete koffie? Ik drink graag een cappuccino, maar een espresso vind ik ook altijd gewoon heerlijk. Hier komen ze.

Filterkoffie

Dit is een grote koffie die wordt gemaakt door kokend water over gemalen koffie in een koffiefilter te gieten. Dit kan zowel handmatig als met behulp van een koffiezetapparaat met druppelfilter. De koffie heeft geen crèmelaagje en heeft een rondere smaak doordat de koffie niet onder hoge druk wordt gezet.

Espresso

In Italië is de espresso de standaard koffie en hij wordt vaak gedronken om een maaltijd af te maken. De crèmelaag die erop zit, wordt veroorzaakt door de CO2 die vrijkomt tijdens het zetten.

Ristretto

Bij deze espresso is de looptijd net zo lang als bij een espresso, maar loopt er minder water doorheen, waardoor hij nog iets sterker is dan de gewone espresso. Vaak wordt bij deze koffie een glaasje water besteld (geen overbodige luxe trouwens). Door de korte doorlooptijd komen de zuurtonen meer naar boven.

Caffè Americano

Deze koffie wordt snel verward met de gewone filterkoffie, maar is echt anders. Bij deze koffie zit er al wat heet water in de kop, die vervolgens onder het apparaat wordt geplaatst. Hier worden dan 2 espressoshots op geschonken. Hierdoor behoudt de koffie wel de crèmelaag en zijn smaak, maar is hij minder sterk dan de dubbele espresso.

Kopi tubruk

Hè wat?? Ja, dit is een een Indische manier om koffie te maken. Indische koffie wordt wel anders gemalen dan in Nederland, maar met een grove of snelle koffiemaling moet het lukken. Je doet de koffie in je glas en giet hier kokend water over. Je moet dan even wachten, de koffie doorroeren en dan weer wachten. Als de koffieprut is gezakt, kun je de koffie drinken, zonder de drab binnen te krijgen. Als je er suiker en melk bij wilt, doe je die tegelijk met de koffie in je glas.

Doppio (dubbele espresso)

Hier valt weinig over te vertellen. Dit is gewoon een dubbele variant van de espresso, waarbij er twee shots in een glas zitten

Espresso Lungo

Van alle koffiesoorten, drink ik deze thuis eigenlijk het meeste. Ik vind een espresso vaak te klein, maar een dubbele espresso vaak weer te heftig. Espresso lungo betekent letterlijk “verlengde espresso”. Door de langere doorlooptijd komen de bittere tonen meer tot hun recht.

Espresso macchiato

Deze koffie is geschikt als je wel die uitgesproken smaak van de espresso wil, maar de koffie net te sterk vindt. Aan deze espresso, wordt een macchiato (Italiaans voor ‘wolkje’ schuim) toegevoegd.

Cortado

De cortado lijkt op de koffie hierboven, maar in dit geval wordt de espresso aangevuld met warme melk (niet met schuim dus).

Cappuccino

Dit is dé ontbijtdrank van de Italianen (en stiekem ook wel graag die van mij), maar ik drink hem ook wel graag na het eten. Een cappuccino bestaat uit een shot espresso, met een deel melk en een deel melkschuim.

cappuccino

Latte macchiato

Het coole aan deze koffie is, is dat je een hele mooie verdeling ziet van de melk, de koffie en het melkschuim. Dit komt doordat je eerst de melk en het schuim inschenkt, en hier de koffie op schenkt. Deze koffie is daarbij ook heel geschikt om extra lekker te maken met een smaakje. Denk bijvoorbeeld aan karamel, kaneel of hazelnoot. Er bestaan speciale siropen om de deze koffie te upgraden.

Latte Macchiato

Caffè latte (koffie verkeerd)

Deze koffie wordt vaak vergeleken met een latte macchiato, maar is echt anders. Bij de caffè latte, gaat de koffie namelijk eerst in het glas en dán pas de melk. Hierdoor worden de koffie en melk goed gemengd.

Flat white

De flat white lijkt een beetje op een cappuccino, maar heeft maar een heel dun laagje microschuim (geen gewoon schuim dus). En in verhouding minder melk doordat er een extra shot espresso in zit. De flat white bestaat dus uit twee shots espresso, aangevuld met fluweelzacht microschuim.

Cafe Mocha

Deze koffie bestaat uit een deel warme chocolademelk, twee delen espresso, twee delen warme melk en een deel melkschuim on top.

de cafe mocha vind ik lekker winters

Iced coffee

Voor deze koffie bestaan er onwijs veel lekkere recepten, maar de snelste is deze. Een glas vullen met ijsklontjes en hier één of meerdere shots espresso overheen gieten. welke variant van ijskoffie vind jij het lekkerst?

Ijskoffie is het lekkerst als het warm weer is.

Wil je nou echt een andere koffie maken die in het lijstje hierboven niet staat? Dan heb ik een leuk recept voor je. Omdat het weer najaar is, is het namelijk weer tijd voor de ‘pumpkin spiced latte’. Het recept voor deze lekkere koffie (mijn herfstfavoriet) vind je hier.

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.